Benjamin Van Synghel maakt boek over recente topseizoenen van Club Brugge

Auteur Benjamin Van Synghel. © JS
Johan Sabbe

Zo schraal als de periode van 2005 tot 2015 voor Club Brugge was, zo rijkelijk oogden de voorbije vijf voetbalseizoenen. Over die vette jaren van 2015 tot 2020 heeft de uit Torhout afkomstige Benjamin Van Synghel zopas het boek ‘We Are Bruges’ samengesteld, 217 bladzijden vol blauw-zwarte glorie.

Eind vorig jaar pakte Benjamin al met het boek De Club uit, toen samen met medeauteur Sven Vantomme. “Voor dat boek vertrokken Sven en ik vooral vanuit de romantiek van het supporter zijn”, aldus Benjamin (32). “We serveerden honderd verhalen over het Club-gevoel. In We Are Bruges hanteer ik een neutralere kijk. Ik ben een fervente Club-supporter en voor mij mogen de huidige vette jaren nog lang blijven duren, maar toch heb ik bij het schrijven wat meer afstand genomen. Om op die manier ook de mindere, vervelende momenten niet over het hoofd te zien.”

Resem prachtige foto’s

Vooral voor de echte Club-supporter is We Are Bruges, uitgegeven bij Lannoo, een must. Benjamin leidt de lezer quasi wedstrijd per wedstrijd doorheen de vijf voorbije topseizoenen van Blauw-Zwart. Hij vulde zijn teksten bovendien aan met gedetailleerde statistieken, spelersprofielen en een resem prachtige foto’s.

“Ik ben in de archieven gedoken en heb een berg artikels en interviews opgesnord van 2015 tot en met 2020. Van zowat elke wedstrijd uit die vijf jaar heb ik de verslagen herlezen en een tijdlijn opgesteld van hoe het allemaal verlopen is. Zo ontstond er een eerlijk en goed gedocumenteerd beeld van de vijf succesjaren.”

Tien jaar in de woestijn

Op pinksterzondag 15 mei 2005 viert Club Brugge feest. In een rechtstreeks duel met eeuwige rivaal Anderlecht kroont het zich voor de dertiende keer tot landskampioen. Een heuglijk moment, dat naderhand echter de start van een tienjarige, weinig opbeurende tocht door de woestijn inluidt.

Na die dertiende titel wenkte het gapende gat“, sakkert Benjamin. “Een tijdperk vol herstructureringen, trainerswissels en problemen. En vooral: zonder prijzen. Blauw-Zwart leek het winnen verleerd te zijn en gleed af. De jaren gingen voorbij en Club greep keer op keer naast de trofeeën. Soms op de valreep, soms na een bedroevend kwakkelseizoen. Bij de supporters groeide de frustratie, de rivalen lachten in hun vuist.”

“Achter de schermen werd er hard gewerkt aan een vernieuwd Club Brugge, maar het duurt jaren vooraleer de puzzel in elkaar valt. Het laatste stukje komt pas in Brugge aan in september 2013. Michel Preud’homme wordt de nieuwe trainer van Club. De Luikenaar staat bekend als een garantie op prijzen en bewijst zijn klasse. Op 22 maart 2015 beëindigt Lior Refaelov de droogte met een wondermooie volley in de allerlaatste minuut van de bekerfinale tegen alweer Anderlecht. Zo luidt 2015 de ommekeer in, het begin van de vette jaren. Het ene na het andere succes volgt: Gouden Schoenen, titels, bekers, Supercups en een paar forse prestaties in Europa. In mijn boek beleef je die wonderjaren opnieuw, wedstrijd per wedstrijd, doelpunt per doelpunt. Ik zorg voor een terugblik op alle memorabele momenten. Met pakkende foto’s.”

“Uitgeverij Lannoo en ik speelden al langer met het idee om een overzichtsboek over de recente Brugse successen te maken. Het contrast van de voorbije vijf jaar met de droogte van de tien jaar ervoor kan niet groter zijn. Het supporterslegioen geniet nu met volle teugen en iedereen met een blauw-zwart hart wil dat natuurlijk zo houden. Ook voor mij graag nooit meer een lege trofeeënkast zoals in die sombere periode van 2005 tot 2015.”

Hevige Club-supporter

Benjamin, wiens ouders Bart Van Synghel en Greet Jaques in de Seinestraat wonen, werkt als freelancer voor kranten en voorts als copywriter, redacteur en auteur voor uitgeverijen. Broodschrijver is de vlag die de lading helemaal dekt. En als het even kan, een blauw-zwarte vlag uiteraard.

Van kindsbeen af ben ik een hevige supporter van Club. Ook na mijn verhuizing naar Gent is dat zo gebleven. Ik schrijf sowieso al graag en dat plezier zwelt nog aan als het over mijn geliefde voetbalvereniging mag gaan.”

Benjamin kreeg een Club-truitje toen hij zijn eerste communie deed. Dat vond hij een van de mooiste momenten van de dag.

Vanaf toen was Franky Van der Elst mijn grote held en wat later Gert Verheyen. Twee Club-iconen die als schoolvoorbeeld gelden van waar het thuispubliek van houdt: getalenteerde spelers, die bovendien hard werken. Vandaag zijn dat sterke mannen als Ruud Vormer en Hans Vanaken.”

“Destijds had ik een abonnement in de spionkop van Club, meer bepaald in vak 212. Maar toen ik het almaar drukker kreeg, heb ik dat opgezegd. Ik ga nog een aantal keer per jaar naar het stadion en volg de rest van de wedstrijden via televisie. Heftig supporterend, want ja, ik ben een felle.”

We Are Bruges – Vijf successeizoenen van Club Brugge, Benjamin Van Synghel, uitgeverij Lannoo, 217 blz., 25,99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier