BAS behandelt antisemitische gezangen van Club Brugge-aanhangers op 2 juli

Supperters van Club Brugge werden afgelopen seizoen een aantal keer in verband gebracht met antisemitisme. © Getty Images
Redactie KW

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) zal zich op dinsdag 2 juli buigen over de antisemitische gezangen die supporters van Club Brugge lanceerden tegen RSC Anderlecht begin april. De datum werd dinsdag bevestigd door Caroline Demuynck, administratief directeur bij het BAS. Blauw-zwart werd in eerste aanleg vrijgesproken, maar het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) ging onder meer na een vernietigende open brief van de Joodse gemeenschap in beroep.

Het Bondsparket vervolgde blauw-zwart voor anti-joodse gezangen tijdens de topper op het veld van RSC Anderlecht op 4 april. De Brugse supporters scandeerden “Al wie niet springt, is een jood” en “Alle joden zijn homo’s” in het Astridpark. Hoewel de uittredende landskampioen dit seizoen al vaker in verband werd gebracht met antisemitisme sprak de Geschillencommissie Hoger Beroep de vrijspraak uit.

Advocaat Hannes D’Hoop legde in de zitting van 26 april uit dat Brugse supporters met het woord “joden” enkel de geuzennaam van rivaal RSC Anderlecht in de mond nemen. Volgens D’Hoop waren de gezangen niet discriminerend of kwetsend bedoeld naar joden of homoseksuelen, maar is de perceptie wel negatief.

Tot grote frustratie van het Coördinatiecomité van Joodse organisaties (CCOJB) volgde de Geschillencommissie Hoger Beroep die verklaring. “De gezangen moeten als neutrale bewoordingen beschouwd worden en hebben geen beledigend karakter. Men gebruikt immers termen die louter wijzen op seksuele geaardheid of een bevolkingsgroep. Het woord ‘jood’ heeft geen minderwaardige of discriminerende connotatie, idem voor wat het woord ‘homo’ betreft”, luidde het vonnis van 3 mei.

Het Bondsparket liet het daar echter niet bij en tekende enkele dagen nadat het CCOJB op 6 mei een vernietigende open brief had uitgestuurd beroep aan bij het BAS. Club Brugge en het Bondsparket zullen op dinsdag 2 juli hun zaak bepleiten. De arbitrale zitting vat aan om 09u30.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier