Anticlimax in Brugge: Anderlecht wint beladen duel en komt terug tot op 2 punten

© BELGA
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

RSC Anderlecht heeft de titelstrijd nieuw leven ingeblazen nadat het zondagmiddag met 1-2 ging winnen bij de aartsrivaal.

Strak gespannen zenuwen en een enorme sfeer in Jan Breydel voor dé wedstrijd van het jaar. De fans moesten nog wat langer op hun honger zitten, want vanwege een probleem bij de VAR werd de aftrap 20 minuten uitgesteld.

Ivan Leko moest in vergelijking met het gelijkspel op Genk één noodgedwongen wissel doorvoeren. Limbombe sukkelde met een voetblessure, waardoor Cools weer in de ploeg kwam. Diatta verhuisde van de rechter- naar de linkerflank.

Bij de bezoekers uit Brussel koos coach Vanhaezebrouck voor Markovic om de geschorste Saief te vervangen. Ook Teodorczyk – die vorige week niet speelde omdat hij zijn broer verloor – kwam weer in de ploeg ten koste van Ganvoula.

Anticlimax in Brugge: Anderlecht wint beladen duel en komt terug tot op 2 punten
© BELGA

Club opende met het meeste druk naar voor, maar het was wachten tot de 10de minuut voor een eerste kansje. De bezoekers kregen het leer niet goed weg en Vanaken kon van aan de rand van de zestien uithalen, maar de Limburger kraakte zijn schot. De eerste reuzekans was echter voor Anderlecht, dat niet onder de indruk leek van de omstandigheden. Markovic kreeg een vrijgeleide tot aan de zestien en zette Teodorczyk alleen op weg naar Gabulov. De Brugse doelman verkleinde goed zijn hoek en kon de 0-1 verhinderen.

Doelmannen onderscheiden zich

Hoe verder de eerste helft vorderde, hoe meer vertrouwen paars-wit leek te krijgen. Ook de volgende grote kans was voor RSCA. Najar mocht zijn flank afdraven en vond Morioka, die laag voorzette tot bij Teodorczyk, maar Gabulov was andermaal bij de pinken op de poging van de Pool. Het antwoord van de thuisploeg kwam er in de vorm van een afstandsschot van Nakamba dat Sels in hoekschop moest duwen.

Anticlimax in Brugge: Anderlecht wint beladen duel en komt terug tot op 2 punten
© BELGA

Geen penalty na tussenkomst VAR

In het slot van de eerste helft probeerde blauw-zwart alsnog de bakens te verzetten, maar Sels hield met een prima reflex op een poging van Mechele de nul op het bord. Diatta probeerde het nog eens van ver en zag zijn poging maar net naast vliegen. Het venijn zat nog in de staart van de eerste helft: een voorzet van Vanaken belandde tegen de schouder van Sa en Visser wees naar de stip. Na het bekijken van de beelden kwam hij echter op zijn beslissing terug. Een brilscore dus na een eerste helft met veel onderbrekingen. Dat was ook een correcte weergave van het spelbeeld.

Anticlimax in Brugge: Anderlecht wint beladen duel en komt terug tot op 2 punten
© BELGA

Ook na de pauze lag het initiatief aanvankelijk bij Club Brugge, maar al snel herstelde paars-wit het evenwicht. De bezoekers groeiden verder in de match en dat resulteerde vlak voor het uur ook in een verrassende voorsprong. Gerkens vond Teodorczyk, die het leer voorbij een grabbelende Gabulov in doel verlengende. Een anticlimax leek in de maak in Brugge en dat voelde je ook aan het publiek, dat nu meer dan ooit bij elk betwistbaar fluitsignaal ging protesteren.

Nervositeit, gelatenheid en dan toch weer hoop

Die nervositeit maakte een kwartier voor tijd plaats voor gelatenheid toen Morioka er 0-2 van maakte. Uit het niets sloeg de vlam toch weer in de pan toen Diaby de aansluitingstreffer scoorde. Even leek Visser het doelpunt nog af te keuren, maar na het raadplegen van de VAR stond het dan toch 1-2. Club trok nog met man en macht naar voren, maar echte kansen leverde dat niet meer op. Enkel Nakamba en Dennis dwongen met afstandsschoten Sels nog tot een parade.

Anticlimax in Brugge: Anderlecht wint beladen duel en komt terug tot op 2 punten
© BELGA

Ook in de laatste prangende fase eiste de VAR een hoofdrol op. Dennis zette zich knap door op links en ging tegen de grond. Na lang overleg met de videoref besliste Visser om gewoon een doeltrap te geven. Woeste thuisfans scandeerden “maffia”, maar hun ploeg bracht simpelweg ook te weinig om aanspraak te maken op meer.

De poppen gingen na de match nog even aan het dansen, maar de realiteit is dat Anderlecht Club Brugge voor het eerst sinds december 2015 nog eens een thuisnederlaag aansmeerde en zo de titelstrijd weer volledig open legt. Met verplaatsingen naar Charleroi en Standard oogt het Brugse programma alvast bijzonder zwaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier