Club Brugge zet scheve situatie helemaal recht tegen Anderlecht

Dankzij doelpunten van Oulare en Vormer in het slotkwartier won Club Brugge zondagavond met 2-1 van Anderlecht. Het verschil in het klassement bedraagt nu vijf punten.

Bij Club voerde Michel Preud’homme twee wissels door in vergelijking met de Europese wedstrijd van donderdagavond tegen Dnipropetrovsk. Francisco Silva verhuisde opnieuw naar de bank, Claudemir nam zijn plaats in. Dat betekende ook dat Timmy Simons zijn plaats centraal achterin behield. Voorin loste Tom De Sutter Obbi Oulare af. Victor Vazquez startte opnieuw aan de match en stond zo voor het eerst in deze play-offs in de basis. Anderlechtcoach Besnik Hasi greep na de nederlaag op Standard terug naar de vertrouwde het 4-3-3-systeem. Rolando, Bram Nuytinck en Leander Dendoncker moesten plaats ruimen voor Fabrice N’Sakala, Youri Tielemans en Andy Najar.

Open wedstrijd

De aftrap van deze topper werd gegeven door ex-Clubspeler Birger Maertens, die afscheid neemt van het profvoetbal en volgend seizoen in vierde klasse gaat voetballen bij KVK Westhoek. De wedstrijd zelf ging meteen goed op en neer en beide ploegen wilden er duidelijk het tempo inhouden. Al na zes minuten was er een smerige overtreding van Vanden Borre, die hard door ging op de voet van Vazquez. Ref Verbist hield het bij geel. Beide ploegen kregen ook kansen. Zo moest Ryan al vroeg een kopbal van Praet in hoekschop duwen en vijf minuten later moest Mbemba redding brengen met het hoofd op een schot van Claudemir.

Owngoal van Simons

Net op het moment dat de wedstrijd wat op slot leek, sloeg Anderlecht toe. Mitrovic devieerde een voorzet van Praet met de hak en omdat Simons de bal nog raakte met zijn been, werd Ryan verrast. Anderlecht voerde daarna de druk op en Mitrovic kreeg nog een tweede reuzenkans, maar deze keer ging zijn kopbal rakelings naast. Ook Defour kon nog eens uithalen en Ryan moest met de voet redding brengen. Blauw-zwart kon daar in het slotkwartier van de eerste helft nog weinig tegenoverstellen. Refaelov nam de bal wel nog eens op de slof, maar de Israëliër zag het leer net over de lat gaan. In het slot kon ook De Bock met een vrije trap Proto niet verrassen.

© BELGA

Inbreng Oulare

Club begon gretig aan de tweede helft met in de eerste minuten al kansen voor Vazquez en Vormer, maar beide middenvelders vonden Proto op hun weg. Na vijf minuten ging de Brugse storm echter al liggen en het bleef opletten voor de paars-witte tegenprikken. Zo mocht Club scheidsrechter Verbist dankbaar zijn dat hij geen strafschop floot voor een fout van De fauw op de snelle Acheampong. Even later was Praet dicht bij de 0-2, maar na een te korte pass van Ryan op Mechele trapte de Gouden Schoen de bal onbegrijpelijk naast. Club was ondertussen in zijn slechte, slordige gewoonte van de eerste helft hervallen, waardoor Preud’homme besloot om met Oulare een extra spits in de strijd te gooien.

Vormer scoort winning goal

Die wissel rendeerde bijna meteen. De tiener zette zelf een knappe actie op en dwong zo een hoekschop af. Op die corner torende Oulare boven alles en iedereen uit en hij zette de 1-1 op het bord. Beide clubs gingen na die gelijkmaker vol op zoek naar de zege en De Sutter leek de 2-1 te scoren, maar Verbist keurde het doelpunt terecht af. Die tweede Brugse goal kwam er toch en opnieuw gebeurde dat op een stilstaande fase. Vazquez nam een vrije trap snel en bereikte Vormer, die zich draaide en Proto te grazen nam. De Nederlander trapte het Jan Breydelstadion zo richting het delirium. Anderlecht had nadien geen tijd meer om te reageren.

Vijf punten voorsprong

Club Brugge wint zo voor de tweede keer in minder dan een maand met 2-1 van de grote rivaal uit Anderlecht. De vorige keer leverde die winst de Belgische beker op, nu een voorsprong van vijf punten in play-off 1. AA Gent staat wel nog altijd op twee punten van Club en volgende week gaat blauw-zwart op bezoek bij de Buffalo’s, maar eerst volgt donderdag nog de terugwedstrijd van de kwartfinale van de Europa League tegen Dnipropetrovsk. Club moet in Kiev proberen de deur richting halve finale open te beuken.