Club Brugge zet met zuinige zege in Linz grote stap richting Champions League

© belga
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Met een 0-1-overwinning heeft Club Brugge dinsdagavond een uitstekende uitgangspositie bij elkaar gevoetbald in de heenmatch van de laatste voorronde van de Champions League.

Clement had twee wijzigingen in vergelijking met de match op Kiev in petto: Mitrovic verving de geblesseerde Mechele, Openda – en dus niet Diatta – startte in de plaats van de geschorste Tau.

Na amper 20 seconden kregen de Oostenrijkers meteen een dot van een kans, maar Ranftl trapte naast met de binnenkant van de voet. LASK stoomde door en had nog twee uitstekende mogelijkheden, maar bij de eerste de beste keer dat blauw-zwart aan de overkant geraakte, was het ook meteen heel gevaarlijk. Openda werd neergehaald in de zestien en kreeg een penalty. Na lang beraad van de VAR mocht Vanaken aanleggen en scoren: 0-1, meteen al de belangrijke uitgoal voor blauw-zwart.

Veel strijd, weinig kwaliteit

Door de vroege achterstand was de thuisploeg toch even van slag. Na de moeilijke openingsfase zat Club dankzij de goal plots beter in de wedstrijd. Halfweg de eerste helft kwamen de Bruggelingen wel andermaal goed weg toen Deli de bal in de kluts tegen zijn eigen paal devieerde. In een eerste helft die bol stond van de strijd en duels, kregen we amper goed voetbal te zien. Tegen de stugge Oostenrijkers geraakte blauw-zwart niet in zijn normale spel. Verdedigend bleef Club wel relatief makkelijk overeind, waardoor het met een – weliswaar gevleide – voorsprong de rust in mocht.

© BELGA

Net als in de eerste helft was er ook na de pauze meteen animo: Openda kreeg een duw van Trauner, maar kreeg dit keer geen penalty. Na amper drie minuten kon Club bijna voor het eerst toeslaan op de counter. Okereke zette zich door op snelheid en bediende Dennis, maar Schlager redde knap. Het zette wel de toon voor een ander beeld in de tweede helft: blauw-zwart was baas, Linz kon nauwelijks iets forceren.

Club vergeet trekker helemaal over te halen

Terwijl de regen halfweg de tweede helft met bakken uit de lucht viel, was er op het veld nog maar weinig te beleven. We noteerden wel het debuut van Ricca, de eerste Uruguayaan in blauw-zwarte loondienst. Ook Rezaei mocht nog eens een kwartiertje opdraven. In de slotfase ging de thuisploeg nog op zoek naar de belangrijke gelijkmaker, maar ook aan de overkant waren er kansjes op de verdubbeling. Zo trapte Rits vanuit de tweede lijn naast. In het absolute slot mocht Rezaei nog alleen richting het Oostenrijkse doel, maar hij geraakte niet voorbij Schlager. Aan de overzijde kreeg Raguz nog een vrije kopkans, maar zijn poging vloog voorlangs.

© BELGA

Het bleef dus 0-1 en zo zet Club een grote stap richting groepsfase van de Champions League. Volgende week woensdag ontvangt blauw-zwart LASK Linz in het eigen Jan Breydelstadion.

LASK Linz – Club Brugge 0-1.

Doelpunten: 10′ Vanaken 0-1 (pen.),

LASK Linz: Schlager, Wiesinger, Trauner, Pogatetz, Ranftl, Holland, Michorl, Renner (68′ Raguz), Goiginger (83′ Otubanjo), Klauss, Tetteh (54′ Frieser).

Club Brugge: Mignolet, Mata, Mitrovic, Deli, Sobol (66′ Ricca), Vormer, Rits, Vanaken, Dennis, Okereke (89′ Diatta), Openda (74′ Rezaei).

Gele kaarten: 16′ Renner, 51′ Trauner, 53′ Mata, 73′ Wiesinger, 79′ Frieser.