Club Brugge wordt groepswinnaar na nipte zege tegen HJK Helsinki

Club Brugge won donderdagavond zijn laatste groepswedstrijd in de Europa League met 2-1 van HJK Helsinki.

Voor het duel tegen HJK Helsinki had Michel Preud’homme enkele serieuze verrassingen in petto. Zo begon niet Nikola Storm, maar wel Ruud Vormer op de rechtachter. Storm speelde als rechterflankaanvaller en Fernando Menegazzo nam op zijn beurt de plaats van Vormer in op het middenveld. De grootste verrassing was de basisplaats voor Sander Coopman, die zijn eerste minuten kreeg in het eerste elftal van Club Brugge. Victor Vazquez en Lior Refaelov, die nochtans aanvankelijk in de basis aangekondigd werd, kregen rust en begonnen op de bank. Voorin kreeg Tom De Sutter de voorkeur op Nicolas Castillo.

Gedoz op penalty

De eerste helft verliep gemoedelijk. Het eerste kansje was voor de bezoekers, maar Anthony Annan mikte in de handen van Mathew Ryan. Twee minuten later kreeg ook De Sutter een kansje, maar de Brugse spits kon de bal onvoldoende controleren. Op een slap schotje van Menegazzo na was er daarna een kwartier lang niets te zien, tot Felipe Gedoz een vrije trap net naast het Finse doel krulde. Amper een minuut later kreeg Club dan een penalty na een fout van Markus Heikkinen op een bedrijvige Storm. Bij afwezigheid van Refaelov nam Gedoz zijn verantwoordelijk en de Braziliaan jaagde de bal staalhard door het midden. Op slag van rust was Storm nog dicht bij een tweede Brugs doelpunt, maar doelman Antonio Doblas kon met de vingertoppen redding brengen.

Kandji stelt gelijk

De tweede helft begon in mineur voor blauw-zwart, want al na amper zes minuten zorgde Macoumba Kandji voor de gelijkmaker. Robin Lod mocht vrij voorzetten en centraal won Kandji het duel van Oscar Duarte en de Senegalese spits nam Ryan van dichtbij te grazen. Daarna viel er nog amper iets te beleven. Helsinki leek even de bovenhand te nemen, maar echt grote kansen leverde dat niet op. Met de inbreng van Vazquez en Refaelov toonde Preud’homme aan dat hij nog voluit voor de winst en de eerste plaats in de groep wou gaan, maar ook zij konden Club weinig inspiratie bijbrengen.

Refaelov verlost Club

De wedstrijd leek dan ook op een 1-1-gelijkspel af te stevenen, maar in de slotfase zorgde Refaelov toch nog voor het winnende doelpunt. De bezoekers konden een voorzet van Storm onvoldoende wegwerken, waarna de bal bij Refaelov belandde en de Israëliër verschalkte Doblas in de verste hoek. In blessuretijd ontsnapte Club toen de scheidsrechter Helsinki een vrije trap gaf na een fout van Davy De fauw. In de herhaling bleek echter dat de fout net binnen het strafschopgebied gebeurde en Helsinki dus een penalty verdiende. Nadien scoorde Oulare op de counter nog een derde goal, maar die werd afgekeurd wegens buitenspel.

Groepwinst

Club pakte zo in extremis toch nog de eerste plaats in poule B. Een gelijkspel had niet volstaan, want Torino won met ruime 1-5-cijfers op bezoek bij FC Kopenhagen, dat al in de eerste helft twee rode kaarten kreeg. Club eindigt zo met twaalf punten als groepswinnaar. Torino heeft twee punten minder. Dankzij deze eerste plaats is Club ook reekshoofd bij de loting voor de 1/16de finales, wat betekent dat het alle andere groepswinnaars en de vier beste afvallers van de Champions League ontloopt. Maandagmiddag vindt de loting plaats. Zondag gaat Club nog eerst op bezoek bij Standard.