“Club Brugge wint beker én de titel”

Rudy Ampe is een vurige fan van Club Brugge. © FODI
Redactie KW

Nu zondag is dé dag voor Rudy Ampe, want Club Brugge speelt dan de bekerfinale tegen Standard in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. De pronostiek van Rudy? “3-1 voor Club Brugge, natuurlijk”, zegt hij.

De 60-jarige Rudy Ampe is getrouwd met Sabine Demeyere en woont in de Elf-Juli Singel. Dochter Victoria woont in Izegem. Sinds 1978 werkt Rudy als bierhandelaar. In 1947 begon zijn vader met de uitbouw van een bierhandel. Op 14-jarige leeftijd hielp Rudy al en in 1978 nam hij de zaak over.

Rudy heeft maar weinig vrije tijd, maar wanneer hij toch een momentje over heeft, gaat hij vooral naar sportevenementen. “Ik volg voetbal op tv, maar ook tennis spreekt mij aan. Vroeger stond ik zelfs ‘s nachts op om naar de wedstrijden van Kim Clijsters te kijken. Ik ben dan weer minder geïnteresseerd in onze Rode Duivels. Waarom ? Ik weet het niet, maar toch is het zo”, zegt hij.

Top Quatro Formule

Rudy is al jaren een vurige supporter van Club Brugge. “Ik was nog jong toen we al met kameraden op café over Club Brugge babbelden. Het kwam ook voor – toen was dat nog mogelijk – dat we met een groepje op het laatste moment naar een thuiswedstrijd van Club trokken. Vanaf 1978 – toen mijn vader ziek werd en ik de zaak over nam – verminderde dat. Ik volgde wel nog Club Brugge op tv of via de krant, maar zelf ging ik er niet meer heen.”

Ik weet niet waarom, maar de Rode Duivels weten me minder te boeien

“Vier jaar geleden kreeg ik voor mijn verjaardag echter een mooi cadeau: een Top Quatro Formule of toegangstickets met maaltijd voor vier Club Brugge-wedstrijden tegen Standard, Gent-Anderlecht en Genk. Vanaf toen had ik de microbe weer te pakken, waardoor ik nu al drie jaar een jaarabonnement heb, inclusief een parkeerkaart. Na mijn werkdag op zaterdag heb ik dikwijls maar weinig tijd om er te geraken. Die parkeerkaart helpt mij enorm”, bekent Rudy, die naar de vijftien thuiswedstrijden gaat kijken en zich wel eens laat verwennen met een extra etentje.

Hij volgt ook de bekerwedstrijden en Europese thuismatchen. Vroeger nam Rudy wel eens iemand mee, maar omdat het voorviel dat op het laatste moment die persoon afhaakte, besloot zijn echtgenote mee te gaan. Sindsdien trekken beiden naar de wedstrijden. “Dat is voor mij ook plezant. Sabine is al een échte supporter geworden”, glimlacht hij, waarna hij toegeeft dat hij wel eens serieus uit de bol kan gaan. “Ik leef zo mee op die tribune dat ik wel eens luid roep. Ooit zei ik eens aan mijn vrouw dat ik stil ging zijn, maar ja… en toch blijft voetbal voor mij pure ontspanning.”

Applaus 23ste minuut

Volgens Rudy was het seizoen 2014-2015 om duimen en vingers van af te likken, want Club Brugge won de bekerfinale van aartsrivaal Anderlecht. Nu zondag staat Club Brugge weer op de grasmat van het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Deze keer is Standard de tegenstander.

Ik ben het een beetje beu dat men tijdens iedere thuiswedstrijd in de 23ste minuut één minuut lang applaudisseert ter ere van François

“We gaan er met zes mensen naartoe”, vertelt Rudy verder. “In de voormiddag vertrekken we en we eten ter plaatse, daarna volgt de wedstrijd. Mijn pronostiek ? 3-1 voor Club Brugge, maar ik denk dat ze eerst op achterstand zullen komen. Ik gok dat het in de 24ste minuut 1-1 zal worden. De beslissende goal wordt gescoord door de Colombiaan José Izquierdo. Dat is mijn persoonlijke gok.”

Fitte spelers

“In play-off 1 vind ik het dan weer spijtig dat de punten van de competitie worden gehalveerd. Nu staan we op negen punten voor op Anderlecht, dat worden er straks nog vier. We maken wel een serieuze kans om deze keer de titel te winnen. Bij andere ploegen – zoals Gent – slaat de vermoeidheid al toe bij de spelers.”

“Trainer Michel Preud’homme beschikt niet enkel over een sterk elftal, maar er zitten ook nog veel fitte spelers op de bank. Michel is een heel goede trainer, zelfs een van de betere in onze competitie. Hij heeft veel controle over zijn spelers.”

Als échte supporter kan Rudy natuurlijk niets negatief kwijt over zijn ploeg. Of stoort er hem toch iets ? “Ik blijf respect hebben voor de overleden Club Brugge-speler François Sterchele, maar ik ben het een beetje beu dat men tijdens iedere thuiswedstrijd in de 23ste minuut één minuut lang applaudisseert ter ere van François. Niet enkel ik, maar ook andere aanwezigen, denken dan wel eens dat er een goal werd gemaakt, terwijl dat niet zo is. Zonder applaus in de 23ste minuut vergeet een echte Club Brugge-supporter ook die speler niet.”

(Patrick Depypere)