Club Brugge verliest van tien Rouches, Genk pakt vierde titel

© belga
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Blauw-zwart ging donderdagavond met 2-0 onderuit op Sclessin. Door het 1-1-gelijkspel op Anderlecht mag KRC Genk zijn vierde landstitel vieren.

In vergelijking met de knappe thuiszege tegen KRC Genk voerde Ivan Leko één wijziging door. Amrabat kwam in de ploeg ten koste van Schrijvers. Bij Standard bracht Michel Preud’homme twee ex-Club-spelers aan de aftrap: Oulare en Lestienne.

Blauw-zwart ging op zoek naar een vroege voorsprong om Genk nog wat extra onder druk te zetten. Al binnen de minuut was Diatta een eerste keer gevaarlijk, maar de Senegalees werd teruggefloten voor buitenspel. De reactie van de Rouches mocht er zijn: Lestienne zette Cimirot alleen voor Horvath, maar de Amerikaan kwam goed uit zijn doel.

© BELGA

Terwijl KRC Genk op voorsprong was gekomen in Anderlecht, kon Standard het evenwicht herstellen. In vergelijking met de zinderende tweede helft van tegen Genk was Club onherkenbaar. We zagen veel strijd, veel duels, maar weinig technisch vernuft. Resultaat van het viriele spel was de rode kaart voor Fai, die driest doorging op het been van Vormer en na ingrijpen van de VAR terecht rood kreeg.

Ook tegen tien man lukt scoren niet

Tegen tien man eiste Club Brugge meer en meer het balbezit op, maar kansen creëren bleef het pijnpunt. Een schotje van Wesley van buiten de zestien was één van de enige keren dat Ochoa in actie moest komen. In de slotfase van de eerste helt nam de Brugse druk verder toe. De Rouches plooiden massaal terug, maar kraakten niet. In blessuretijd was Club alsnog dichtbij een voorsprong, maar eerst tikte Ochoa een afgeweken afstandsschot van Vanaken knap over zijn lat en een minuut later kon niemand de voorzet van Dennis binnentikken. 0-0 aan de rust, terwijl Genk met 0-1 leidde in Anderlecht en dus virtueel kampioen was.

Aan de rust greep Leko in door Amrabat naar de kant te halen. Openda mocht invallen tegen zijn ex-ploeg. Blauw-zwart bleef geduldig op zoek gaan naar dat belangrijke doelpunt. Afstandspogingen van Rits en Vanaken konden Ochoa echter niet in verlegenheid brengen. De ingevallen Openda kon na een gelukje alleen op Ochoa af, maar de thuisdoelman had een knappe reflex in huis.

© BELGA

De Brugse druk bleef aanhouden, maar het Luikse doel bleek wel behekst. En toen Openda toch eens kon scoren, werd het doelpunt voor een vermeende duwfout afgefloten. Aan de overzijde bleef het uitkijken voor de zeldzame uitbraken van de thuisploeg. Het vizier van Oulare stond echter niet op scherp. Vlak na het uur kwam er goed nieuws uit Brussel: Anderlecht was op gelijke hoogte gekomen tegen Genk. De vreugde bij de Brugse fans was echter van korte duur, want na dom handspel van Dennis kreeg Standard een penalty. Marin nam het geschenk dankbaar in ontvangst: 1-0 en de titel was plots wel heel ver weg.

Geen 1-1, maar 2-0

Club moest nu vol aan de bak. Met Danjuma en Schrijvers gooide Leko nog zijn laatste troefkaarten in de strijd. Het bleef wel uitkijken voor de scherpe Luikse counters. Cimirot was met een lage schuiver nog dichtbij een verdubbeling. Van een Brugs slotoffensief was er geen sprake. Integendeel, met een schitterende vrije trap vanop 30 meter telde Marin blauw-zwart volledig uit: 2-0.

KRC Genk had dus aan een 1-1-gelijkspel op Anderlecht genoeg op zich te verzekeren van de vierde landstitel in de clubgeschiedenis. Voor Club Brugge wordt het de tweede plaats. Zondag ontvangt blauw-zwart nog Antwerp, dat met Standard nog in volle strijd voor de derde plaats verwikkeld zit.