Club Brugge vergeet Genk uit te tellen en ontsnapt in slotfase aan nederlaag

© belga
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Club Brugge en KRC Genk hielden elkaar zondagmiddag in evenwicht tijdens de topper van de zesde speeldag.

Voor de topper tegen Genk voerde Clement twee wijzigingen door in vergelijking met de midweekmatch tegen Linz: Mechele verving Mitrovic en ook Tau begon in de basis, waardoor Openda naar de bank verdween. Bij de bezoekers uit Genk geen verrassingen: Mazzu koos voor dezelfde elf die vorige week van Anderlecht wonnen.

Na amper anderhalve minuut stak de thuisploeg al een eerste keer de neus aan het venster. Okereke mocht op wandel in de zestien en trof vanuit een scherpe hoek de paal. Genk was meteen gewaarschuwd, maar had in de openingsminuten meteen moeite om van onder de Brugse druk uit te komen. In het openingskwartier kregen Okereke en Tau een paar kansjes, maar het leer tussen de palen krijgen, lukte vooralsnog niet.

© BELGA

De bezoekers bleven zich voornamelijk op verdedigen focussen en bereikten maar zelden de overzijde. Als de Genkenaars al eens kwamen opzetten, was het meestal via de kwieke Ito. Zo trapte de Japanner halfweg te eerste helft na een knappe actie in het zijnet. De Brugse aanvalsdrang was intussen wat gaan liggen en als het dan toch even het gaspedaal weer indrukte, was het telkens net niet.

Deli verzilvert Brugs overwicht

Net wanneer we wegens een gebrek aan spektakel een middagdutje wilden doen, schudde Deli ons wakker. De sterke verdediger torende boven Dewaest uit en knikte de 1-0 aan de tweede paal binnen. Er was Genks protest wegens een duwfout, maar de VAR besliste daar anders over en keurde het doelpunt goed. Op slag van rust kon Diatta bijna de voorsprong verdubbelen: hij gleed voorbij Coucke, maar Uronen hield met een ultieme tackle Genk nog in de match. Een poging van Samatta was het slotakkoord van een eerste helft waarin blauw-zwart zijn overwicht in een nipte voorsprong verzilverde.

© BELGA

Nog binnen de eerste minuut van de herneming was Club op een zucht van de 2-0. Coucke bokste het leer tot bij Vormer, die met een lobballetje de let trof. Ook een kopbal van Vanaken vloog maar net naast aan de tweede paal. De intenties van blauw-zwart waren duidelijk: zo snel mogelijk die tweede treffer netten. Genk plooide, maar kraakte voorlopig niet. Zo tikte Okereke na een heerlijke pass van Vormer maar net naast.

Genk overleeft Brugse storm en neemt daarna over

Terwijl de Brugse storm ondertussen wat was gaan liggen, vermaakten beide supportersclans zich met wat spreekkoren heen en weer. Op het uur stak Genk nog eens de neus aan het venster. Paintsil kwam naar binnen en haalde uit, zijn schuiver ging maar net naast. Het was het begin van een betere periode van de bezoekers. Zo knalde de ingevallen Ndongala maar nipt voorlangs. Het bleek slechts uitstel, want een paar minuten later krulde Heynen een vrije trap rechtstreeks in doel.

Emmanuel Bonaventure Dennis.
Emmanuel Bonaventure Dennis.© (Foto Belga)

Het gaf de Genkenaars duidelijk vertrouwen: de bezoekers kregen vlak na de gelijkmaker zowaar twee enorme kansen op een voorsprong. Samatta krulde eerst naast en miste even later oog in oog met Mignolet, die redding bracht met de voet. We maakten ons op voor een spannende slotfase. Via de ingevallen Dennis noteerden we ook aan de overzijde nog eens een kans, maar Coucke ging goed plat.

Met nog tien minuten op de klok kreeg Samatta zijn derde enorme kans, maar dit keer knikte hij naast. Club ontsnapte opnieuw. Aan de overzijde werd een poging van de ingevallen Openda afgeblokt, een kopbal van Diatta ging naast. Het waren uiteindelijk nog de bezoekers die in de slotfase het meeste druk creëerden, maar doelpunten vielen er niet meer.

Club Brugge – KRC Genk 1-1.

Doelpunten: 41′ Deli 1-0, 67′ Heynen 1-1.

Club Brugge: Mignolet, Mata, Mechele, Deli, Ricca (72′ Sobol), Rits, Vormer, Vanaken, Tau (70′ Dennis), Okerke (83′ Openda), Diatta.

KRC Genk: Coucke, De Norre, Lucumi, Dewaest, Uronen, Berge, Heynen, Piotrowski (46′ Hrosovksy), Ito, Samatta (94′ Onuachu), Paintsil (61′ Ndongala).

Gele kaarten: 21′ Piotrowski, 45’+1′ Okereke, 56′ Berge, 79′ Ndongala, 85′ Samatta, 90’+1′ Dennis.