Club Brugge rolt als een pletwals over STVV: 6-0

Jan Breydel kirde van plezier. © belga
Pieter Lambrecht
Pieter Lambrecht webredacteur KW

Met bijwijlen zinderend voetbal klopte Club Brugge vrijdagavond STVV in eigen huis. 6-0 was de eindstand, en dat was niet eens overdreven. Nieuwkomers Tau en Okereke toonden zich meteen waardige vervangers voor de vertrokken Wesley en Danjuma, al was het fel verzwakte STVV niet meteen een waardemeter. Een ding staat vast: Club lijkt klaar voor de heenmatch in de derde voorronde van de Champions League komende dinsdag tegen Dinamo Kiev.

Philippe Clement wijzigde zijn elftal op één positie in vergelijking met het team dat vorige week Waasland-Beveren versloeg. Aanwinst Percy Tau verving Arnaut Danjuma, die eerder deze week tekende bij het Engelse Bournemouth. De Zuid-Afrikaan kon zich dus meteen tonen aan het Brugse publiek.

Okereke dodelijk

Sint-Truiden, dat in het tussenseizoen heel wat sterkhouders zag vertrekken, begon vrank en vrij aan de wedstrijd. Het balbezit leverde evenwel geen concrete doelkansen op. Rits zorgde na tien minuten voor het eerste Brugse gevaar, de nieuwe Truiense goalie Daniel Schmidt stond pal op het schot van de Antwerpenaar. Een minuut later werd Hans Vanaken aangetikt in de zestien, voor scheidsrechter Laforge te weinig voor een strafschop.

David Okereke tekende voor de eerste twee Brugse goals.
David Okereke tekende voor de eerste twee Brugse goals.© BELGA

Het bleek het signaal voor de thuisploeg om een versnelling hoger te schakelen. Mata kon zich doorzetten op rechts, waarop de bal bij Dennis belandde. Zijn halve voorzet viel voor de voeten van Okereke, die vriendelijk bedankte en via de paal tekende voor de 1-0. Uit de herhaling bleek dat ex-Clubspeler Elton Acolatse het buitenspel ophief. Vijf minuten later verdubbelde de Nigeriaan de score. Simon Deli pakte uit met een splijtende dieptebal, Okereke krulde de bal rustig voorbij Schmidt. Het doelpunt werd initieel nog afgevlagd, maar de VAR corrigeerde snel: 2-0 na 20 minuten.

Rustig meesterschap

Club nam daarop wat gas terug en etaleerde rustig meesterschap tegen een volstrekt onmondig Sint-Truiden. Hans Vanaken kon net niet bij een subtiel balletje van Percy Tau. Even later was het wel raak voor de rijzige Limburger. Hij buffelde een vrije trap van Ruud Vormer staalhard binnen en hijst zich zo met drie rozen naast Okereke als clubtopscorer.

Vlak voor rust achtte Percy Tau zijn moment gekomen. De huurling van Brighton ontsnapte aan de buitenspelval en werkte prinsheerlijk af. Met een lobje legde hij de 4-0 ruststand vast, STVV lag definitief in de touwen.

Club opende de tweede helft vinniger dan de eerste, al tekenden de bezoekers voor het eerste doelgevaar. Acolatse zette Horvath aan het werk, die het schot pareerde. Even later verscheen Alexandre De Bruyn plots oog in oog met de Amerikaan, ditmaal redde hij met de voet.

Opvallende invallers

Het was allemaal wat onzorgvuldiger bij Club, dat aanvankelijk verzuimde de score uit te breiden. Hans Vanaken omspeelde de doelman, kon niet afdrukken en legde terug op Dennis, die evenmin de trekker overhaalde. De Nigeriaan bleef op zoek naar zijn doelpuntje, maar met een volley en een wild schot kon hij Schmidt niet bedreigen. Net toen Clement hem wilde wisselen, was het toch raak. Percy Tau bediende Ruud Vormer, wiens harde voorzet simpel werd binnengetikt door Dennis.

Een een-tweetje tussen Vlietinck en Schrijvers leidde de 6-0 van die laatste in.
Een een-tweetje tussen Vlietinck en Schrijvers leidde de 6-0 van die laatste in.© BELGA

Invallers Vlietinck en Schrijvers knutselden tien minuten voor tijd de 6-0 in elkaar. Na een handige combinatie door het centrum kwam Schrijvers één op één met Schmidt en hij twijfelde niet. Het ongelukkige slotakkoord was nog voor die andere invaller, Lois Openda. Na een drieste tackle pakte hij rood, een kleine domper op de feestvreugde. Het is slechts een voetnoot in een verder kreukloze prestatie. Club is klaar voor het CL-heenduel tegen Dinamo Kiev komende dinsdag, zoveel is duidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier