Club Brugge pakt elfde beker na waanzinnige slotfase

© BELGA
Redactie KW

Club Brugge won zondagavond met 2-1 van aartsrivaal Anderlecht. Tom De Sutter en Lior Refaelov scoorden voor Club, Aleksandar Mitrovic voor Anderlecht.

Door de verkeersellende rond het Koning Boudewijnstadion kwamen beide ploegen slechts heel laat aan, waardoor de aftrap met een half uur uitgesteld werd. Het tactisch steekspel tussen beide coaches begon al voor de wedstrijd, want zowel Michel Preud’homme als Besnik Hasi voerden nog een wijziging door aan de opstelling die de clubs eerder via hun officieel Twitterkanaal verspreid hadden. Bij Club Brugge was er één verrassing in de basis. Bolingoli kwam in de ploeg, waardoor Refaelov naar het middenveld verhuisde. Bij Anderlecht begonnen Tielemans en Vanden Borre verrassend op de bank. Hun plaats werd ingenomen door Colin en Praet. Er stonden ook twee West-Vlamingen op het veld: Mechele bij Club en Dendoncker bij Anderlecht.

De Sutter opent vroeg

De Bruggelingen probeerden hun aartsrivaal meteen bij de keel te grijpen. Al in de eerste minuut was er een schot van Vormer dat in hoekschop verdween en nauwelijks zestig seconden later moest Proto ingrijpen op een omhaal van Bolingoli. Het vroege doelpunt waar Club naar op zoek was, kwam er toch. Colin trapte op de hiel van Bolingoli en op de daaropvolgende vrije trap van Refaelov stond De Sutter moederziel alleen aan de tweede paal. Proto had geen verhaal tegen de pegel van zijn ex-ploegmakker. Club ging na dat doelpunt wat achterover leunen, waardoor Anderlecht steeds meer kwam opzetten. Zo moest Mechele een schot van Najar onschadelijk maken en ook Praet en Deschacht konden eens trappen, maar hun schoten misten richting. Aan de overkant had De Sutter nog een kans, maar Proto had geen problemen met die kopbal.

Club Brugge pakt elfde beker na waanzinnige slotfase


© BELGA

Knappe parade van Ryan

Club Brugge scoorde in de eerste tien minuten van de tweede helft twee keer, maar telkens keurde ref Gumienny de goal af. Eerst na een hoekschop voor een duwfout en nadien werd Izquierdo afgevlagd voor buitenspel. Vooral die tweede fase was twijfelachtig. Op het uur kreeg Mitrovic wel een reuzenkans om de bordjes in evenwicht te brengen. De Serviër raakte even zijn bewaker kwijt en kon koppen, maar Ryan had een knappe redding in huis en hield zo de nul op het bord. Acht minuten later kon De Sutter bijna profiteren van een slordigheid van Rolando, maar de Brugse spits kon dan net niet meer bij de bal. Anderlecht claimde nadien ook nog een strafschop na handsspel van de Bock, maar Gumienny oordeelde terecht dat het onvrijwillig was.

Refaelov beslist de finale

Hasi gooide met de inbreng van Leya Iseka en Conte alles in de aanval en op het einde leek dat ook te renderen. Eerst had Ryan nog een wereldsave in huis op een schot van Defour, maar even later was de Australiër toch geklopt op een lage schuiver van Mitrovic. Iedereen maakte zich na dat doelpunt op voor verlengingen, maar dat was buiten Refaelov gerekend. De Israëliër nam een hoge bal in één keer op de slof en Proto kon alleen maar toekijken hoe de bal tegen de touwen verdween. In de absolute slotseconden was Oulare zelfs nog dicht bij de 3-1 na een counter met Vormer, maar deze keer redde Proto wel. Club hield nadien nog enkele seconden stand en na het laatste fluitsignaal van Gumienny ontploften tribune 1 en 2 van het Koning Boudewijnstadion. Club Brugge heeft zijn elfde Beker van België beet, zijn eerste prijs in acht jaar !

(KPL)

Club Brugge pakt elfde beker na waanzinnige slotfase


© BELGA

Doelpunten: 12′ De Sutter (1-0), 89′ Mitrovic (1-1), 92′ Refaelov (2-1).

Club Brugge: Ryan, Meunier, Duarte, Mechele, De Bock, Simons, Vormer, Refaelov, Bolingoli (59′ Gedoz), De Sutter (72′ Oulare), Izquierdo (81′ Claudemir).

RSC Anderlecht: Proto, Colin (85′ Conte), Rolando, Deschacht, N’Sakala (76′ Leya Iseka), Dendoncker, Defour, Praet, Najar, Mitrovic, Marin (58′ Acheampong).

Gele kaarten: 11′ Colin, 60′ Najar, 69′ Gedoz.

Scheidsrechter: Serge Gumienny.