Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

In de klassieker tegen Anderlecht hield Club Brugge zondagavond de punten thuis met een 2-1-zege.

Voor de komst van Anderlecht voerde Clement drie wijzigingen door in vergelijking met de midweekmatch tegen Galatasaray. Eén daarvan was noodgedwongen: Ricca was lichtgeblesseerd, waardoor Sobol weer in de ploeg kwam. Verder kwamen Balanta en Tau in de ploeg, waardoor Rits en Okereke naar de bank verdwenen.

De thuisploeg kreeg meteen de vlam in de pan in Jan Breydel: het trok van bij de aftrap massaal ten aanval en na amper 2 minuten zoefde een poging van Tau maar nipt naast. Het Brugs enthousiasme werd getemperd door een koude douche van formaat: Mignolet kwam te voortvarend uit zijn doel, waardoor Amuzu tot bij Chadli kon tikken. Die laatste legde het leer simpel in het lege doel: 0-1 bij de eerste de beste keer dat Anderlecht de overkant kon bereiken.

© BELGA

Lang liet het antwoord van blauw-zwart echter niet op zich wachten. Nog geen minuut later kon Van Crombrugge een kopbal van Dennis niet klemmen, waardoor Diatta zijn poging via de paal en de doelman tegen de netten zag verdwijnen: 1-1 na amper zes minuten. Ook de volgende kansen waren voor de thuisploeg: eerst trapte Tau op Van Crombrugge en uit de daaruit volgende hoekschop had de bezoekende doelman een uitstekende reflex in huis op een knal van Mitrovic.

Paars-wit kampeert voor eigen zestien

Mede omdat Anderlecht achteruit kroop en een dubbele afweergordel neerpootte, had Club het naarmate de eerste helft vorderde lastiger om aan uitgespeelde kansen te geraken. En als die er dan toch kwamen, werden ze gemist. Zo vloog een kopbalpoging van Tau nipt naast en miste een harde knal van Dennis het kader. Op slag van rust mocht Dennis nog eens alleen op Van Crombrugge af, maar dit keer mikte hij vanuit een scherpe hoek in het zijnet. Zo stond het 1-1 aan de rust, een klein mirakel voor de bezoekers.

© BELGA

Bij het begin van de tweede helft schreeuwde heel Jan Breydel voor een penalty, maar de duw van Sandler naar Vomer was volgens Boucaut te licht om voor te fluiten. Terwijl Anderlecht via een afstandsschotje van Sardella nog eens voorzichtig de neus aan het venster stak, bleef Club kwistig met de kansen omspringen. Dennis mocht nog maar eens alleen op Van Crombrugge af, maar dit keer had die laatste een goede tackle in huis.

Op het lachwekkende af

Terwijl de Brugse belegering gewoon verder ging, bleef het wel uitkijken aan de overzijde. Zo had Mignolet een voetreflex nodig op een poging van Luckassen, die vrij kon trappen. Aan Brugse zijde bleven de kansen zich ondertussen verder opstapelen: Vanaken, Tau, Vormer, Openda… Het was stilaan lachwekkend dat het nog steeds 1-1 stond. Dit kon niet blijven duren en in minuut 69 was het eindelijk prijs. Het was Diatta die met een hard schot in de verste hoek de ban brak: 2-1.

© BELGA

Anderlecht leek een vogel voor de kat, maar zo lang die kleine marge op het bord bleef staan, waren de bezoekers nog niet dood. Zo probeerde de ingevallen Doku het eens vanop afstand, maar Mignolet liet zich niet verrassen. Aan de overzijde ging blauw-zwart op zoek naar de geruststellende derde treffer, maar de afwerking bleef ondermaats. Zo bleef het bibberen tot het einde, temeer omdat RSCA in de vijf minuten blessuretijd nog een slotoffensief probeerde te lanceren. Echt dicht bij de gelijkmaker kwamen de bezoekers echter niet meer, waardoor de Brugse voorsprong op de grote rivaal nu al 12 punten bedraagt. Blauw-zwart heeft bovendien een wedstrijd minder gespeeld.

Club Brugge – RSC Anderlecht 2-1.

Doelpunten: 5′ Chadli 0-1, 6′ Van Crombrugge 1-1 (own.), 69′ Diatta 2-1.

Club Brugge: Mignolet, Mata, Deli, Mitrovic, Sobol, Balanta, Vormer, Vanaken, Diatta (93′ Okereke), Tau (90′ Schrijvers) , Dennis (56′ Openda).

RSC Anderlecht: Van Crombrugge, Gerkens, Chadli (75′ Thelin), Cobbaut, Trebel, Luckassen, Sandler, Amuzu (70′ Doku), Verschaeren, Sardella (60′ Dewaele), Saelemaekers.

Gele kaarten: 63′ Trebel, 78′ Mata, 86′ Sandler.