Club Brugge neemt flinke optie op Europees overwinteren na late gelijkmaker van Diatta

© belga
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Dankzij een late gelijkmaker pakte Club Brugge dinsdagavond in extremis een punt in de heksenketel van het Turkse Galatasaray.

Voor de belangrijke verplaatsing met het oog op Europees overwinteren koos Clement voorin voor het trio Dennis-Openda-Diatta. Balanta verving zoals verwacht de geschorste Vormer op het middenveld.

Het wedstrijdbegin was voor de thuisploeg. Al in de eerste minuut moest Mignolet goed plat op een stevige vrije trap en een omhaal vloog nipt over. Net toen Club eindelijk wat voet aan de grond kreeg, sloeg Galatasaray toe. Deli verloor het duel met Büyük, die met een volley een kansloze Mignolet in de verste hoek passeerde.

Potige Turken

Door het viriele – en vaak ook potige – spel van de Turken kwam blauw-zwart maar moeilijk in de match. Rond het halfuur konden de Bruggelingen dan toch wat druk ontwikkelen. Eerst moest Muslera redding brengen op een poging van Openda. In de daaropvolgende hoekschop kon Vanaken koppen, maar het leer vloog recht in de handen van Muslera. In het slot van de eerste helft drongen de bezoekers nog aan, maar tot grote kansen kwam het niet meer.

© BELGA

Clement greep tijdens de rust in door De Ketelaere te brengen voor Rits. Na twee minuten kreeg blauw-zwart meteen een enorme kans op de gelijkmaker. Dennis ging echter voor eigen succes in plaats van breed te leggen op Openda, waardoor Muslera nog redding kon brengen. Ook een vrije trap van Vanaken vloog binnen het bereik van de Turkse goalie.

© BELGA

Galatasaray geraakte na de pauze amper nog aan de overzijde, maar de Bruggelingen deden niet genoeg met het veldoverwicht. Twintig minuten voor tijd kregen de Turken dan toch een kans om de match te beslissen, maar Büyük zag zijn volley naast het doel vliegen. Voor het slotkwartier bracht Clement – die zijn frustratie omtrent de scheidsrechterlijke beslissingen nog moeilijk kon verbergen en geel pakte – Okereke als joker. Dat leverde vrijwel meteen een kans op voor Schrijvers, maar hij trapte over.

Diatta bezorgt Club dan toch levensbelangrijk punt

Okereke liet enkele minuten later dé kans op de gelijkmaker liggen. Oog in oog met Muslera plaatste hij het leer naast de tweede paal. Maar in blessuretijd kreeg Club dan toch wat het verdiende: Diatta kwam naar binnen en viseerde de verste hoek. Een heerlijke goal: 1-1, blauw-zwart weer op de derde plaats. Diatta en Mata kregen door het vieren wel beiden een tweede gele kaart, waardoor Club nog twee minuten stand moest houden met negen tegen elf.

Dankzij de belangrijke goal van Diatta pakt Club Brugge een waardevol punt in Turkije. Zo blijft het op koers om Europees te overwinteren.

Galatasaray – Club Brugge 1-1.

Doelpunten: 11′ Büyük 1-0, 92′ Diatta 1-1.

Galatasaray: Muslera, Mariano, Donk, Teixeira, Nagatomo, Seri (94′ Yardimci), Lemina, Belhanda (86′ Mor), Feghouli, Büyük, Bayram (80′ Inan).

Club Brugge: Mignolet, Mata, Mechele, Deli, Ricca, Rits (46′ De Ketelaere), Balanta, Vanaken, Dennis (58′ Schrijvers), Openda (77′ Okereke), Diatta.

Gele kaarten: 14′ Lemina, 28′ Ricca, 31′ Mata, 33′ Mariano, 66′ Diatta, 76′ Clement, 84′ Nagatomo, 89′ Mor, 91′ Muslera

Rode kaart: 93′ Diatta (2x geel), 93′ Mata (2x geel).