Club Brugge mag nieuwe Supercup in de prijzenkast zetten

Genk's Carel Eiting en Club's Odilon Kossounou. © BRUNO FAHY BELGA
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Club Brugge heeft zijn eerste prijs van het seizoen al te pakken. In de Supercup kwamen ze nochtans op achterstand na een goal van Bongonda. Drie goals in een tijdsbestek van vijf minuten deden de partij helemaal kantelen. Een mentale opsteker een week voor de start van de competitie.

Nog geen zes dagen na de EK-finale werd er ook alweer gevoetbald op de Belgische velden. Landskampioen Club Brugge mocht proberen de eerste prijs van het seizoen binnen te halen, bekerwinnaar Racing Genk was de tegenstrever in de Supercup.

Brugge roerde zich vooralsnog niet op de transfermarkt en Clement moest ook een aantal basispionnen missen. Mignolet was nog niet hersteld van een knieblessure, Vanaken en Sobol waren nog in EK-verlof en Vormer zat in quarantaine. Zo kreeg jonkie Lammens zijn eerste officiële speelminuten voor het eerste elftal.

Op het middenveld mocht de 16-jarige Mbamba starten tegen zijn ex-ploeg. De thuisploeg werd aangemoedigd door zo’n 10.000 supporters. Die waren maar wat blij dat terug naar Jan Breydel konden en de sfeer zat erin vanaf de eerste minuten.

Venijnig slot

Brugge werd vooruit gestuwd door het publiek en de bezoekers moesten in de openingsminuten even op hun positieven komen. Veel goede wil maar echte kansen puurde Brugge niet uit hun veldoverwicht. De eerste helft leek dan ook op een 0-0 af te stevenen maar het venijn zat hem in de staart.

Heynen bediende Bongonda en die liet Lammens kansloos. In blessuretijd kon blauw-zwart de bordjes terug in evenwicht brengen al was er wel uitsluitsel van de VAR nodig. De kopbal van Mitrovic na een hoekschop van Rits had wel degelijk de doellijn overschreden.

Dubbele voorsprong

De tweede helft startte al even verschroeiend. Binnen de vijf minuten had Club een dubbele voorsprong. Lang werd omvergelopen door Preciado en de bal ging op de stip. Lang trapte hoog en zuiver binnen. Een paar minuten later was Mata aan het feest. Zijn verschroeiende knal liet Vandevoordt geen kans. Jan Breydel danste en zong. Genk hing in de touwen en de thuisploeg maakte er een galawedstrijd van. De 16-jarige Mbamba heerste op het middenveld, hij speelde met een flair alsof hij al een aantal seizoen meedraait.

Extra pijnlijk voor de bezoekers: Mbamba werd bij de jeugd van Genk weggeplukt. Ook die andere youngster liet zich positief opmerken. Lammens liet Genk niet terug in de match komen met een drietal puike reddingen al kon Uronen in blessuretijd nog tegenprikken. Alweer een Supercup voor in de prijzenkast bij Club Brugge. De zestiende al in negentien pogingen, een opmerkelijke statistiek.

(JT)

Opstelling Club Brugge: Lammens, Ricca, Mechele, Mitrovic, Mata (87’ Van der Brempt), Kossounou, Mbamba (77’ Balanta), Rits, De Ketelaere, Dost (77’ Pérez), Lang (85’ Sandra).

Opstelling Genk: Vandevoordt, Jukleröd, McKenzie, Sadick, Preciado (64’ Uronen), Trésor, Toma, Heynen (59’ Hrosovsky), Bongonda (75’ Paintsil), Onuachu (46’ Dessers), Ito (59’ Eiting).

Gele kaarten: 49’ Lang, 65’ De Ketelaere.

Rode kaarten: /

Doelpunten: 44’ 0-1 Bongonda, 45+3’ 1-1 Mitrovic, 48’ 2-1 Lang (pen), 50’ 3-1 Mata, 93’ 3-2 Uronen.