https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Club Brugge houdt vedetten van PSG op gelijkspel na glansprestatie

Hans Vanaken viert zijn doelpunt tegen PSG. © (Foto BELGA)
Redactie KW

Wat. Een. Prestatie! Terwijl de hele wereld uitkeek naar het Europese debuut van Lionel Messi bij PSG waren het de elf blauw-zwarte gladiatoren die de show stalen. De hoofdrol in de grote Lionel Messi-show werd weggekaapt door Charles De Ketelaere. Op het kwartier kwam PSG nochtans op voorsprong via Herrera maar Vanaken bracht de stand in evenwicht. Club kreeg vervolgens de betere kansen maar moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een puntje.

Eén verrassing in de opstelling bij Club. Kapitein Vormer moest genoegen nemen met een plaats op de bank. Zijn plaats werd ingenomen door Rits die nochtans de afgelopen weken nauwelijks aan speelminuten geraakte. Maar de supporters keken vooral uit naar de opstelling van de tegenstrever. Zouden ze hun sterkste aanvalslinie opstellen? Ja dus. Het valt te betwijfelen of er ooit een betere driemansvoorhoede samen op het veld stond zoals Neymar, Mbappé en Messi. Bij het afroepen van Zijn Naam gingen zelfs de handen op elkaar bij de Bruggesupporters. De vleesgeworden godheid, volgens Clement de beste speler ter aarde.

Vanaken wist openingsgoal uit

Brugge begon niet eens onaardig aan de wedstrijd en kreeg zelfs de eerste corner. Net toen het geloof een beetje begon te groeien werd dat ongenadig afgestraft. Mbappé wurmde zich rond Mata en gaf Herrera de openingsgoal op een schoteltje. Zo gaat dat met wereldvedetten, die profiteren van de kleinste mogelijkheid. Club liet zich niet uit hun lood slaan en bleef zich ijverig in de wedstrijd knokken. Op het halfuur loonde dit. Sobol bracht voor en met een licht afgeweken schot bracht gelegenheidskapitein Vanaken Jan Breydel in vuur en vlam. Je kon de gelijkmaker niet eens onverdiend noemen.

Staande ovatie bij rust

Messi was het eerste halfuur voornamelijk onzichtbaar. Af en toe wat korte baltoetsen en voor de rest nog wat zoekend in het systeem. Meteen na de gelijkmaker etaleerde hij wel zijn klasse. Schitterende plaatsbal binnenkant voet zoals alleen hij dat kan. Mignolet geklopt maar de lat bracht redding. Ook Brugge had nog twee degelijke mogelijkheden voor de rust. Navas pareerde eerst een vrije trap van Vanaken en een paar minuten later ook een uithaal van De Ketelaere. De Bruggeling speelde een prima partij en maakte het de Franse defensie meer dan eens lastig. 1-1 bij de rust, een staande ovatie van het thuispubliek zei genoeg over de kwaliteit die blauw-zwart op de mat bracht.

Het hield niet op in de tweede helft. Een leek zou denken dat de ploegen van truitjes gewisseld hadden. Het was PSG dat de slordigheden opstapelde, Brugge had de Parijse vedetten bij het nekvel en ging vol overtuiging op zoek naar een tweede treffer. Hendry, een mee opgerukte verdediger jawel, trapte van dichtbij op Diallo. PSG-coach Pochettino zocht naarstig naar oplossing maar ook na vier wissels bleef blauw-zwart het tempo dicteren. Clement had geen redenen tot wisselen, zijn ploeg voerde zijn tactisch plannetje met verve uit. De laatste tien minuten was het nog wat bibberen en beven. De Brugse tank was stilaan leeg maar uiteindelijk haalde het een terecht punt binnen. Een collectieve uitmuntende prestatie met De Ketelaere als exploot van een voetbalavondje dat iedere aanwezige supporter zich nog lang zal heugen. (JT)

Opstelling Club Brugge: Mignolet, Sobol, Nsoki, Hendry, Mata, Balanta, Rits, Vanaken, Lang, De Ketelaere, Sowah (91’ Maouassa).

Opstelling PSG: Navas, Diallo (75’ Mendes), Kimpembe, Marquinhos, Hakimi, Herrera, Paredes (46’ Pereira), Wijnaldum (46’ Draxler), Neymar, Mbappé (51’ Icardi), Messi.

Gele kaarten: 12’ Paredes, 62’ Lang, 72’ Messi, 76’ Balanta.

Rode kaarten: /

Doelpunten: 15’ 0-1 Herrera, 27’ 1-1 Vanaken.

“Brugge was op bepaalde punten beter dan wij”

“Wat balbezit betreft, hebben we de match gedomineerd, maar op bepaalde punten was Brugge beter dan wij”, analyseerde PSG-coach Mauricio Pochettino woensdag na het 1-1 gelijkspel op het veld van Club Brugge.

“We kwamen goed op voorsprong, maar lieten toe dat zij erin bleven geloven. Natuurlijk zal iedereen tegen ons altijd extra gemotiveerd zijn, maar dat mag geen probleem zijn. Dan moeten we wel beter spelen dan vandaag. We hebben een prachtige kern, maar moeten nog een goede organisatie vinden. Dat vraagt wat tijd. Er zijn nog geen automatismen. De spelers moeten elkaar leren kennen en begrijpen.”

Dat Club Brugge zich niet naar de slachtbank liet leiden, heeft Pochettino niet verrast. “Ze hebben heel wat jongeren met veel potentieel.”

“Historische match voor Club Brugge”

Coach Philippe Clement was woensdag bijzonder fier op zijn spelers na het 1-1 gelijkspel tegen Paris Saint-Germain. “Ze hebben een geweldige match gespeeld, zowel op mentaal, fysiek als tactisch vlak. Dat deden ze met veel discipline en met ballen aan hun lijf.”

“De eerste vijf minuten hadden we het lastig, maar daarna kwamen we beter in de match”, oordeelde de trainer. “Net dan moeten we een doelpunt incasseren. Maar het team heeft daar heel goed op gereageerd. Tot het einde hebben we voor de drie punten gespeeld. Het was bijna perfect. Winst zou het helemaal perfect gemaakt hebben.”

“In een groep met ook nog Manchester City en Leipzig wachten er ons nog vijf finales, maar dit was al een historische prestatie. We blijven realistisch, maar met deze groep is veel mogelijk.”

“Er volgen nog vijf moeilijke wedstrijden”, houdt ook doelpuntenmaker Hans Vanaken de voeten op de grond. “Als we erin slagen in Leipzig een goed resultaat neer te zetten, kunnen we vol voor de kwalificatie gaan. Maar laten we het match per match bekijken.”

“Over onze wedstrijd van vandaag kunnen we alvast niet klagen. Als je het aantal kansen bekijkt, hadden we zelfs kunnen winnen”, zegt doelman Simon Mignolet. “Anderzijds trapte Messi ook wel op de lat en moest ik twee keer redding brengen. Een gelijkspel is billijk.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.