Club Brugge Europees uitgeschakeld door uitgekookt Kiev

© BELGA/BRUNO FAHY
© BELGA/BRUNO FAHY
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Club Brugge is er niet in geslaagd om de achtste finales van de Europa League te bereiken. In een gesloten wedstrijd slikte de thuisploeg in de slotminuten een erg zure tegentreffer. In een kansarme wedstrijd maakten de bezoekers weinig klaar maar scoorde Buyalskiy uiteindelijk de treffer van de kwalificatie. Zure nederlaag voor Club dat vanwege de coronacrisis binnen de club twee keer niet op volle sterkte kon aantreden.

Wat een opluchting op donderdagmiddag toen bleek dat Mignolet toch kon aantreden. In vergelijking met de heenwedstrijd kwam de geschorste Sobol terug in de ploeg. Ook Van Den Keybus mocht starten. Okereke verdween naar de bank en De Ketelaeres tweede test bleef wel positief waardoor hij noodgedwongen in quarantaine verbleef.

Van Den Keybus speelde in de vrije rol die anders voor De Ketelaere of Vanaken was weggelegd. Het was pas zijn tweede basisplaats nadat hij eerder in de beker tegen laagvlieger Olsa Brakel een goede beurt maakte. Aan inzet en motivatie ontbrak het hem niet, hij schuwde de vele meters niet maar liep in zijn enthousiasme al snel tegen een gele kaart aan.

Zoutloze eerste helft

Beide ploegen durfden niet vol in de aanval te gaan en dan hoeft het niet te verbazen dat de kansen vrij schaars waren. Club claimde een penalty voor een duwfout op Dirar, de VAR bekeek de beelden maar greep niet in. Tijdens diezelfde fase kopte Dost van dichtbij pal in de handen van Bushchan.

Er stonden toen al 27 minuten op de teller. Het bleef ook bij die ene kans in de eerste helft, Kiev zette daar zelfs geen enkele bal tussen de palen tegenover. Met een 0-0-ruststand was Club alvast 45 minuten dichter bij de kwalificatie.

Werkvoetbal

Interim-coach De Mil wilde geen risico om met tien te vallen en Van Den Keybus bleef in de kleedkamer. In zijn plaats kwam de 18-jarige Van der Brempt, vorige week goed ingevallen in Kiev en maandag goed voor zijn eerste competitietreffer.

Club Brugge miste de creatieve impulsen van een Lang of Vanaken. Het motto ‘No sweat, no glory’ was meer dan ooit van toepassing. Tot overmaat van ramp viel Dost nog binnen het openingskwartier van de tweede helft uit met een spierblessure.

 © BELGA/KURT DESPLENTER
© BELGA/KURT DESPLENTER

Hij had al wat last voor de wedstrijd en wellicht wacht hem een afwezigheid van een aantal weken. Zijn invaller Badji kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd. Dirar speelde hem vrij voor de keeper maar zijn schot was te gecentreerd om de doelman te verontrusten.

Tot aan minuut 70 hoefde Mignolet geen bal te pakken. Toch was het even schrikken toen de pas ingevallen Shaparenko uithaalde en Mignolet gedwongen werd een hoekschop weg te geven. Het was een begin van een zenuwslopend slot.

Dodelijke tegentreffer

Niet dat het voetbal aan beide zijden hoogstaand was maar het was vooral proberen die dodelijke tegengoal te vermijden. De Oekraïners begonnen stilaan de druk op te voeren en Club telde de seconden af. Zeven minuten voor tijd kwam die tegengoal er toch.

Tsygankov haalde de achterlijn en zijn voorzet belandde via Buyalskiy en de lat in doel. Een klein drama aangezien de Oekraïners in aanvallend opzicht nog maar erg weinig getoond hadden. Met de moed der wanhoop werden Okereke en De Cuyper nog ingebracht, maar tot een gelijkmaker kwam het niet meer. Doodzonde want zonder coronagevallen had Club Brugge altijd doorgestoten tegen deze matige opponent.

Opstelling Club Brugge: Mignolet, Ricca, Mechele, Kossounou, Mata, Sobol (84’ De Cuyper), Balanta, Van Den Keybus (46’ Van der Brempt), Vormer, Dirar (84’ Okereke), Dost (58’ Badji).

Opstelling Kiev: Bushchan, Mykolenko, Syrota, Zabarnyi, Kedziora (77’ Karavaev), Shepeliev (68’ Shaparenko), Sydorchuk, Buyalskiy (86’ Andriyevskiy), Rodrigues, Besedin, Tsygankov.

Gele kaarten: 19’ Van Den Keybus, 49’ Besedin.

Rode kaarten: /

Doelpunten: 83’ 0-1 Buyalskiy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier