Club Brugge-Charleroi blijft opener van voetbalcompetitie

© (Foto Belga)
Redactie KW

Club Brugge – Charleroi blijft op zaterdag 8 augustus (16u30) de openingswedstrijd van het seizoen 2020-2021 van de Jupiler Pro League. Dat blijkt uit de nieuwe kalender die de Pro League zaterdagavond voorstelde.

In vergelijking met de kalender van 8 juli is ook Standard – Cercle Brugge (8/08) behouden. De andere matchen zijn nieuw. Zo ontvangt Antwerp diezelfde dag Excel Moeskroen. Op 9 augustus gaat AA Gent op bezoek bij STVV, gevolgd door Zulte Waregem – Racing Genk, KV Mechelen – RSC Anderlecht en KV Kortrijk – Waasland-Beveren. Op maandag 10 augustus staan nog twee wedstrijden op het programma: OH Leuven – KAS Eupen en KV Oostende – Beerschot.

“Het spreekt voor zich dat wedstrijden onder voorbehoud zijn van lokale COVID-19-maatregelen. De Pro League blijft inzetten op constructief overleg met de relevante overheden om de beroepsuitoefening voor haar clubs te vrijwaren. We hopen zo spoedig mogelijk eenzelfde uniforme regeling uit te werken zoals gebeurde in Leicester en Catalonië”, zo klinkt het bij de Pro League, die nog altijd rekent op een uitzondering voor profclubs nu er een verbod is op contactsporten in de provincie Antwerpen, erg belangrijk voor de thuiswedstrijden van Antwerp, KV Mechelen en Beerschot. Het verbod houdt in dat er in de hele provincie Antwerpen geen wedstrijden, maar ook geen trainingen met meer dan tien volwassenen mogen plaatsvinden. Gouverneur Cathy Berx was niet van plan een uitzondering toe te kennen aan het profvoetbal, maar speelde de hete aardappel door aan expertengroep Celeval. Die sprak zich vooralsnog niet uit over de kwestie.

Na de beslissing van de Algemene Vergadering van vrijdag om de komende twee seizoenen 18 in plaats van 16 teams in 1A te laten aantreden, was de Pro League genoodzaakt een nieuwe kalender op te maken. De Pro League stelde op 8 juli al een kalender voor het nieuwe seizoen voor, nadien bleek echter dat de juridische strijd met Waasland-Beveren nog niet gestreden was.

De komende twee seizoenen spelen telkens 18 clubs in 1A. De Algemene Vergadering van de Pro League besliste vrijdag dat Oud-Heverlee Leuven en Beerschot, die zondag nog de terugmatch van de promotiefinale afwerken, dit seizoen alle twee in 1A spelen, net als Waasland-Beveren. In 2022 zijn er drie dalers om opnieuw aan 16 clubs in de Jupiler Pro League te geraken voor het seizoen 2022-2023. Met 18 clubs in 1A spelen de eerste vier de ‘Champions Play-off’ voor de titel en de belangrijkste Europese tickets. De nummers vijf tot acht spelen de ‘Europa League Play-off’ voor het laatste Europa League-ticket. Volgend seizoen degradeert de rode lantaarn, de voorlaatste speelt barragematchen tegen de nummer twee van 1B.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier