Club Brugge betaalt jaarlijks ruim 50.000 euro voor huur Schiervelde; stad Roeselare betaalt ook mee in nieuw veld en renovatie kleedkamers

Schepen Henk Kindt (rechts) kopt de bal door naar Alexander Verduyn, jeugd- en ondervoorzitter van SK Roeselare-Daisel. Schepen José Debels, burgemeester Kris Declercq, SKRD-voorzitter Bart Allossery en Roey Vaeyens (Chief Sport Officer Club Brugge).©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Schepen Henk Kindt (rechts) kopt de bal door naar Alexander Verduyn, jeugd- en ondervoorzitter van SK Roeselare-Daisel. Schepen José Debels, burgemeester Kris Declercq, SKRD-voorzitter Bart Allossery en Roey Vaeyens (Chief Sport Officer Club Brugge).©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Dat Club Brugge en fusieclub SK Roeselare-Daisel de site Schiervelde samen zouden gebruiken, stond al langer vast. Nu werden de modaliteiten ook in overeenkomsten gegoten. In wat feiten en cijfers loodsen we je doorheen deze akkoorden.

Eerst wat voorafging. Voor de site Schiervelde was er na het faillissement van KSV Roeselare behoorlijk wat belangstelling, maar het stadsbestuur stelde als eigenaar meteen dat de jeugdwerking prioriteit genoot en dat die geïnteresseerden een akkoord moesten vinden met de vzw KSV Roeselare Jeugd. Het was Bart Allossery, voorzitter van VK Dadizele, die daar in slaagde. Mandel United was de andere grote gegadigde, maar de Izegemse fusieclub geruggensteund door Frans-Amerikaanse investeerders greep er dus naast. Ook Club Brugge had ondertussen zijn hoofdstuk in dit verhaal opgeëist. Club had immers een vergelijk gevonden met De Vaal om het businessgebouw te huren en bereikte met stad ook een akkoord om het eerste veld te huren. Wel met dien verstande dat er altijd gegarandeerd moet worden dat de eerste ploeg van SK Roeselare-Daisel hun thuiswedstrijden op het hoofdveld mag afwerken. Kort samengevat: Club Brugge en SK Roeselare-Daisel zijn eigenlijk wat tot elkaar gedoemd en moesten onderling nog een deal uitwerken over het gemeenschappelijk gebruik van het hoofdveld. Ook dat akkoord is er nu. Tenslotte werd ook met De Vaal, het consortium van eigenaars van het businessgebouw, een verlenging van het recht van opstal beklonken. Dat loopt nu nog 30 jaar door, even lang als de verbintenis tussen Club Brugge en de stad Roeselare. Het businessgebouw is eigendom van privé-investeerders, maar staat op de grond van ‘t stad.

Club NXT en Club YLA

Club Brugge huurt dus voor 30 jaar het hoofdveld en de terreinen die vlak naast het stadion liggen, SK Roeselare-Daisel wordt huurder van het jeugdcomplex inclusief alle terreinen daar. Dus alles wat ten noorden van De Mandel ligt. SKRD betaalt voor die huur een som die in de lijn ligt van wat de andere Roeselaarse clubs in provinciale betalen. Voor Club Brugge is dat een ander verhaal omdat die als niet-Roeselaarse club als een commerciële partner wordt gezien. Vanaf nu betaalt blauw-zwart een jaarlijks te indexeren bedrag van 52.500 euro voor de huur. Club kondigt ook aan te investeren in de site. De drainage onder het hoofdveld blijkt niet meer afdoende te werken, zodoende komt er een compleet nieuwe grasmat. Ook in de kleedkamers, die ook door het eerste elftal van SKDR mogen gebruikt worden, wordt geïnvesteerd. “Als eigenaar van het stadion geven wij twee keer een eenmalige som van 50.000 euro voor het veld en de kleedkamers. De kostprijs zal een stuk hoger liggen, maar dat is dan ten koste van Club Brugge”, stelt Financieschepen Henk Kindt.

Club Brugge zal net als SK Roeselare-Daisel zelf instaan voor het onderhoud van het veld. “Dat is een keuze die we al onze clubs laten”, aldus Sportschepen José Debels. “Als voetbalclub kun je er ook voor kiezen dat wij de aannemers aanstellen voor het onderhoud, wie dat zelf doet krijgt in principe het geld dat anders door de stad wordt besteed. Deze som hangt ook af van het aantal en de grootte van de velden.

Roeselare zal ook het base camp worden voor U13 tot en met U16 van Club Brugge

Henk Kindt: “Voor Club en SKDR, dus voor het de hele voetbalsite Schiervelde, komt dat dus neer op zowat 100.000 euro. Voor ons een besparing, want voor heen betaalden we daarvoor 275.000 euro aan KSV Roeselare.”

Club Brugge komt volgend seizoen met zijn beloften, Club NXT, op Schiervelde de thuismatchen afwerken. Of dat opnieuw in 1B zal zijn, of straks toch weer in een gewone beloftencompetitie hangt af van welk akkoord er onder de profclubs uit de bus zal vallen. De dames van Club Brugge zullen enkel hun tv-wedstrijden in Roeselare afwerken. “Roeselare zal ook het basecamp worden voor U13 tot en met U16 van Club Brugge. Komend seizoen komen U15 en U16 al naar hier,” zegt Chief Sport Officer Roel Vaeyens. “U13 en U14 volgen later. Op termijn zouden we ook nog kunstgras willen aanleggen op de oefenterreinen.”

430 jeugdspelers

Het nieuwe SK Roeselare-Daisel is ondertussen ook al serieus vorm aan het krijgen. Straks treedt de club aan met vijf senioresteams. Bij de heren in eerste en derde provinciale, bij de dames idem dito. Er is ook nog een beloftenploeg en sinds kort heeft de voetbalclub ook een minivoetbaltak nadat het Forza Dadizele (eerste klasse) onder de vleugels nam. “We kenden ondertussen een aangroei van 70 spelers in Roeselare en klokken momenteel af op 280 jeugdspelers. Als we straks ons interprovinciaal label zouden behalen, dan komen er daar zeker nog bij. Maar daarover valt eerstdaags nieuws te verwachten”, aldus jeugdvoorzitter Alexander Verduyn.

Voorzitter Bart Allossery: “Ook in Dadizele hebben we nog onze jeugdwerking met 150 spelertjes die gewestelijk aantreden. In totaal telt de club dus 430 jeugdspelers.”

SKRD heeft met Club een deal beklonken en mag de thuiswedstrijden van het eerste herenelftal in eerste provinciale op het hoofdveld betwisten. “In de voorbereiding zullen we daar zeker al spelen, maar we werken ook nog twee oefenwedstrijden af in Dadizele. Voor alle beker- en competitiewedstrijden kunen we dus op Schiervelde terecht. We gebruiken de kantine op het gelijkvloers en indien nodig kunnen we ook van het businessgebouw gebruik maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier