Club Brugge behaalt in extremis gelijkspel tegen Eupen

© BRUNO FAHY BELGA
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Club Brugge kwam niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Eupen. Toen Bas Dost de score opende vanop de stip leek er geen vuiltje aan de lucht. Maar Eupen puurde twee goals uit twee doelkansen. De resterende minuten was geen reclame voor het voetbal met enorm veel tijdwinnen van de bezoekers. In de dertiende minuut blessuretijd (!) zorgde De Ketelaere alsnog voor een punt.

Na de triomf in de Supercup wisselde coach Clement zijn elftal op twee plaatsen. Kapitein Vormer keerde terug uit quarantaine en ook Okereke kon nog eens rekenen op een basisplaats. De jonge Mbamba speelde uitstekend tegen Genk maar Clement gaf aan om de 16-jarige niet te veel te willen overbelasten. Kossounou speelde tegen Genk zijn laatste minuten want hij vertrok voor een recordbedrag naar Leverkusen.

Tienduizend thuissupporters kregen net als vorige week de kans om hun favoriete club aan te moedigen, weliswaar in bubbels. Na een vijftal minuten was er van die bubbels al niet veel sprake meer. Een heuse wolkbreuk zorgde ervoor dat iedereen die onbeschermd zat te kijken vluchtte naar hogere en drogere delen van de tribune.

Zwakke eerste helft

Na de nederlaag van Antwerp op de middag en het gelijkspel van Genk kon Club Brugge al op de eerste speeldag afstand nemen van hun voornaamste concurrenten. Toch acteerde de thuisploeg voor de rust eerder zwak. Verder dan een kopbal van Okereke en een lage schuiver van Ricca kwam blauw-zwart niet. De Ketelaere zat niet goed in de partij.

Bij de bezoekers was Prevljak de gevaarlijkste man maar doelman Lammens kon rustig toekijken. Het Brugse thuispubliek ergerde zich aan doelman Nurudeen die al vanaf de openingsminuten telkens de nodige tijd nam. Die ergernis nam niet af in de tweede helft. Het thuispubliek speelde hun rol toen scheidsrechter Van Driessche naar het scherm werd geroepen voor vermeend handsspel. De bal ging op de stip en Dost nam een pak frustraties weg.

Verrassend dat Dost zich achter de elfmeter zette, Lang had zich tegen Genk feilloos van zijn taak gekweten. Net op het moment dat de moeilijkste taak er leek op te zitten -een stug Eupen ontmantelen- stonden de stand alweer in evenwicht. Kayembe profiteerde van enige aarzeling achterin en Club kon herbeginnen.

Dertien minuten overspelen

Clement greep in door 20 minuten voor affluiten Pérez te brengen voor Okereke. De Nigeriaan liet andermaal weinig indruk na, hoewel hij twee mooie kansen aangeboden kreeg in de tweede periode. In het slotkwartier volgde dan de koude douche. Net toen Club het gaspedaal begon in te drukken stond het opeens op achterstand. Een prima dieptepass van Lambert bracht Ngoy alleen voor Lammens.

Die hoefde van heel de middag nog geen bal te pakken maar werd wel voor de tweede keer gevloerd. Het vele tijdgewin leidde tot heel wat frustraties met onder andere gele kaarten voor Pérez en Lang. Het tijdrekken was ook de vierde ref niet ontgaan, er kwamen maar liefst tien extra minuten bij. Eupen pakte nog drie gele kaarten voor onsportief gedrag en in de 103de minuut kwam uiteindelijk gerechtigheid: De Ketelaere scoorde de 2-2.

(JT)

Opstelling Club Brugge: Lammens, Ricca, Mechele, Mitrovic, Mata, Rits, Vormer (74’ Mbamba), De Ketelaere, Lang, Dost, Okereke (70’ Pérez).

Opstelling Eupen: Nurudeen, N’Dri (68’ Nuhu), Amat, Agbadou, Heris (57’ Lambert), Beck, Kayembe, Cools, Peeters, Ngoy (80’ Déom), Prevljak (80’ Rocha).

Gele kaarten: 34’ Heris, 40’ Vormer, 55’ Agbadou, 85’ Lang, 85’ Pérez, 85’ Beck, 93’ Nuhu, 94’ Cools, 95’ Déom.

Rode kaarten: /

Doelpunten: 56’ 1-0 Dost (pen), 60’ 1-1 Kayembe, 77’ 1-2 Ngoy, 103’ 2-2 De Ketelaere.