Club Brugge begint als grote favoriet aan bekerfinale tegen Antwerp

© belga
Redactie KW

Club Brugge is zaterdagavond (om 20u30) de topfavoriet om de 65e Beker van België op zijn naam te schrijven. De Bruggelingen treffen in de omwille van de coronacrisis uitgestelde finale Antwerp, dat door een flink aantal afwezigen fel verzwakt is. Club kon zijn kampioenenelftal samenhouden, maar zag donderdagnacht vier spelers ziek worden door darmproblemen. Het is afwachten of zij beschikbaar zijn. Coach Philippe Clement mikt op een eerste dubbel (titel + beker) sinds 1996.

Club en Antwerp hadden elkaar oorspronkelijk op 22 maart moeten treffen op een uitverkochte Heizel. Het coronavirus trok, zoals bekend, echter een streep door alle sportevenementen dit voorjaar. De finale, zonder supporters op de tribunes dit keer, werd verschoven naar 1 augustus, maar ook die datum bleek de voorbije dagen allerminst een zekerheid. Na de beslissing van Antwerps gouverneur Cathy Berx om alle contactsporten in haar provincie te verbieden, kwamen er ook vraagtekens bij de bekerfinale te staan. Donderdag kreeg de Pro League alsnog de bevestiging dat de partij toch kon plaatsvinden.

Topfavoriet daarin is zonder twijfel Club Brugge. Van het kampioenenelftal van Club vertrok afgelopen zomer niemand. Toch is het afwachten wie er zaterdag op het veld zal staan. Verdedigers Clinton Mata en Simon Deli lijken net op tijd hersteld van enkele kwaaltjes, maar een darmvirus bezorgt Philippe Clement kopzorgen. Federico Ricca, Brandon Mechele, Eder Balanta en Emmanuel Dennis konden omwille van spijsverteringsproblemen niet deelnemen aan de laatste training. Hun aantreden zaterdag is twijfelachtig. “Het wordt afwachten”, zei Clement vrijdag op de persconferentie. “Als ze niet fit raken, zullen we een andere puzzel moeten leggen.”

Clement bleef voor het overige erg gefocust. “We willen zoveel mogelijk prijzen winnen. Het zou nog maar de derde keer in de geschiedenis van Club Brugge zijn dat de dubbel behaald wordt. Daar zijn wij al maanden mee bezig”, liet hij nog optekenen.

Voor tegenstander Antwerp liggen de kaarten helemaal anders. De Great Old wisselde in het tussenseizoen Laszlö Bölöni als hoofdcoach in voor Ivan Leko en de Kroaat moet het met een sterk gereduceerde kern doen. Sterkhouders Sinan Bolat en Wesley Hoedt vertrokken in het tussenseizoen, net als ervaren krachten Steven Defour en Kevin Mirallas. Nieuwkomers Jean Butez, Alireza Beiranvand, Birger Verstraete en Franck Boya zijn dan weer niet speelgerechtigd. Tot overmaat van ramp vielen de voorbije weken middenvelders Alexis De Sart en Sander Coopman uit met blessures.

Leko moet zijn bank zaterdag zo vullen met jeugdspelers. Wel van de partij zijn Dieumerci Mbokani, die na veel gepalaver toch opnieuw bijtekende op de Bosuil, en enfant terrible Didier Lamkel Zé. De Kameroener stuurde zonder geldige reden zijn kat naar de eerste trainingen en leek aan te sturen op een vertrek uit Antwerpen. Afgelopen maandag maakte Antwerp echter toch bekend Lamkel Zé opnieuw op te nemen in de A-kern. Hij zou vanavond wel eens van groot belang kunnen zijn.

“Didier is een speler met veel kwaliteiten”, zei Leko vrijdag over de kwestie. “Of hij zal spelen, weet ik nog niet, maar hij is mentaal en fysiek ook helemaal klaar, anders zat hij niet in de selectie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier