Clement, de West-Vlaamse Man van 2019

Met Hans Vanaken bij Club Brugge. © belga
Tom Vandenbussche

Het begon met miserie rond Pozuelo, maar hij stoomde door. Onstuitbaar. Het eindigde in mei in Limburg met een hilarische zangstonde tijdens de kampioenenviering. De maand daarna begon de Antwerpenaar tussen Brugge en Westkapelle aan de verovering van West-Vlaanderen. Trainer van het Jaar, de Raymond Goethals-trofee en bijna Coach van het Jaar. Dit was toch wel het Jaar van Philippe Clement. “Ik was hem graag veel vroeger tegengekomen.”

“Hij zit niet met zijn hoofd bij een transfer”

(Het Belang van Limburg)Begin januari start de transfersoap rond Alejandro Pozuelo. Genk-coach Philippe Clement maakt zich geen zorgen over een mogelijk vertrek van zijn goudhaantje. “We hebben hem aan het werk gezien, tijdens oefenmatchen en op de trainingen. Hij zit niet met zijn hoofd bij een transfer”, reageert Clement op de geruchten. Pozuelo staat op dat moment in de belangstelling van een club uit het Midden-Oosten.

“Pozuelo is het cement van de ploeg”

(Het Nieuwsblad) Voor wie er nog aan twijfelde: Pozuelo is god voor Clement. Eind januari prijst hij zijn Spaanse spelmaker andermaal de hemel in. “Pozuelo is het cement van de ploeg. Hij is wat Vanaken is voor Club Brugge en Carcela voor Standard”, zegt hij. Clement is er nog steeds gerust op dat de Spanjaard Genk boven het geld zal kiezen.

Ik had op voorhand gezegd dat we alle remmen los zouden gooien. En dat heb ik ook gedaan. Meer dan ik dat ooit deed als speler

Clement, de West-Vlaamse Man van 2019
© BELGA

“Ik had Clement veel eerder moeten tegenkomen”

(Sport/Voetbalmagazine) De Genkse trainer prijst niet enkel anderen, hij krijgt ook zelf complimenten vanuit zijn spelersgroep. “Ik had Clement veel eerder moeten tegenkomen, dan had ik mij sneller ontwikkeld”, vertelt Dieumerci Ndongala. De Congolees looft de menselijke aanpak, de aanvallende patronen en de werkethos van zijn coach. De sfeer zit duidelijk goed in Genk.

“Gij zult kampioen worden”

(Het Laatste Nieuws) Met die woorden voert Marc Degryse midden februari fors de druk op voor Clement. Die laat zich niet kennen en antwoordt laconiek “Is’t waar?”. De toenemende druk komt er omdat Genk op dat moment als enige al zeker is van Play off 1. Nooit eerder had de Limburgse club het Play-off 1-ticket sneller op zak, welgeteld 24 speeldagen hadden Clement en zijn troepen nodig. Een nieuwe mijlpaal in de clubgeschiedenis.

Met Alejandro Pozuelo bij RC Genk.
Met Alejandro Pozuelo bij RC Genk.© BELGA

“Natuurlijk zou ik liever hebben dat Pozuelo tot na de Play-offs bleef”

(De Morgen) Mijlpaal bereikt of niet, in maart gebeurt het onvermijdelijke dan toch. Alle lofbetuigingen ten spijt, Clement moet Pozuelo laten gaan. De Spanjaard blijft nog tot het einde van de reguliere competitie in Limburg en verhuist daarna naar Toronto FC. Als het van Clement afhing, was de spelmaker tot het einde van het seizoen gebleven. Achteraf bekeken was er veel heisa voor niets. Clement en Genk hebben het vertrek van Pozuelo zonder problemen opgevangen.

“Club is titelfavoriet, de anderen zijn outsiders”

(Het Laatste Nieuws) Vlak voor de laatste speeldag van de reguliere competitie probeert Clement voor de zoveelste keer de druk weg te houden bij zijn ploeg. “Zoals de zaken nu liggen, is Club voor mij de titelfavoriet. Al de andere ploegen zijn outsiders”, zegt hij. Zijn uitspraken worden op sommige plaatsen op gelach onthaald. Genk heeft op dat moment immers een voorsprong van zes punten op de tweede in het klassement Club Brugge en twaalf punten op derde Standard.

“Het komt wel heel dichtbij”

(Het Laatste Nieuws) Clement en bij uitbreiding heel Genk blijven weken, neen, maanden volhouden dat ze nog lang geen kampioen zijn. Het woord titel nemen Clement en zijn gevolg zelfs niet in de mond. Vervelend, grappig, terecht… Iedereen heeft er een mening over. Tot Antwerp in mei in de Play-offs met 4-0 wordt ingeblikt. De Limburgers kunnen de week daarop de titel pakken op het veld van Club Brugge. Toch blijft Clement zoals altijd zijn voorzichtige zelve: “Het kan inderdaad dan al bingo zijn, maar voorlopig zit ik maar met één ding in het hoofd: bij een vier op negen zijn we altijd kampioen.”

Clement, de West-Vlaamse Man van 2019
© BELGA

“Alle remmen los”

(Gazet van Antwerpen) Begin mei valt Clement in de prijzen als Trainer van het Jaar. Tijdens het gala zegt hij: “Ik zou de trofee graag inruilen voor de titel.” Enkele weken later wordt duidelijk dat van ruilen geen sprake is. Op het veld van Club Brugge lijdt Genk nog een 3-2 nederlaag, maar de volgende wedstrijd op Anderlecht is het wel prijs. Genk sleept de oververdiende titel in de wacht. Al sinds de tiende speeldag stond de ploeg aan de leiding. 16 mei 2019 wordt een feestdag in Genk. “Ik had op voorhand gezegd dat we alle remmen los zouden gooien. En dat heb ik ook gedaan. Meer dan ik dat ooit deed als speler. Ik heb bij een aantal van mijn spelers nog een aantal extra talenten en gebreken ontdekt”, vertelt Clement met een kwinkslag.

“Philippe Clement? Nog nooit van gehoord”

(Sport/Voetbalmagazine) De vriendin van Clement, Isabelle Bauwmans vertelt in een interview in mei dat ze nog nooit van Clement had gehoord toen ze hem de eerste keer ontmoette. De twee zijn intussen al acht jaar samen. In hetzelfde interview verraadt ze ook waarin de kracht van haar man schuilt. “Zijn menselijke benadering is zijn sterkte. Hij gaat met iedereen op dezelfde manier om: van de materiaalman tot de voorzitter. Hij zal geen onderscheid maken, iedereen is evenveel voor hem.”

“Clement blijft”

(Het Nieuwsblad) Voorzitter Peter Croonen is duidelijk na de Genkse titel: “Ik weet dat andere clubs aan zijn mouw trekken, maar Philippe zal ook volgend seizoen onze coach zijn.” Al snel blijkt het ijdele hoop te zijn. Een week na het titelfeest laat Clement weten dat hij “met meerdere clubs spreekt”. Als even later Ivan Leko Club verlaat als hoofdcoach, staat de deur in Brugge wagenwijd open voor Clement. De Genk-fans proberen hun geliefde coach nog te overtuigen door een petitie op te starten, ondanks de vele handtekeningen, is het tevergeefs. Clement kiest eieren voor zijn geld.

Winnen op Anderlecht is niet meer zo speciaal voor mij. Ik won hier al een paar keer met Genk en we speelden hier vorig jaar ook kampioen

Van een topjaar gesproken: in mei vierde Philippe Clement nog zijn eerste titel als hoofdcoach met RC Genk. Een half jaar later lijkt hij als trainer van Club op weg naar titel, beker en een mooie Europese campagne. (foto's Belga)
Van een topjaar gesproken: in mei vierde Philippe Clement nog zijn eerste titel als hoofdcoach met RC Genk. Een half jaar later lijkt hij als trainer van Club op weg naar titel, beker en een mooie Europese campagne. (foto’s Belga)© BELGA

“Tijd om de kroon op het werk te zetten”

(Het Laatste Nieuws) Een terugkeer naar Brugge door de grote poort. Clement pakte eerder al prijzen als speler en als assistent-coach bij de club van zijn hart. Nu is hij gekomen om prijzen als hoofdcoach te winnen. “Club was zestien jaar lang mijn leven, dat is het nu opnieuw. Het is tijd om de kroon op het werk te zetten.” Hij wilde eigenlijk al twee jaar eerder hoofdcoach van blauw-zwart worden, maar daar was niet iedereen in Brugge het mee akkoord. Na succesvolle passages bij Waasland-Beveren en KRC Genk lukt het hem dan toch.

“We mogen toch Fille zeggen? Aan ‘meneer de topcoach’ doen we niet mee, hoor”

(Krant van West-Vlaanderen) Nadat Club Brugge de groepsfase van de Champions League heeft bereikt,lacht ex-ploegmaat Peter Van der Heyden met de nieuwe status van Clement. De afgelopen jaren slaagde er geen enkele Belgische club in om via de voorrondes door te stoten tot de groepsfase in de CL. Eind augustus doorbreekt Clement de ban. Hij kwalificeert een tweede ploeg in hetzelfde jaar voor het kampioenenbal. De euforie is groot, want de tegenstanders in de groepsfase zijn de voetbalgoden van Real Madrid, PSG en Galatasaray.

“Wat een stunt”

(Het Belang van Limburg) Club Brugge geniet begin oktober in het Santiago Bernabeu Stadion. Met 0-2 gaat blauw-zwart de rust in, maar uiteindelijk moet Club zich tevreden stellen met een punt. Het blijft een waanzinnige stunt tegen de sterren van De Koninklijke. “Het is heel lang geleden dat een Belgische club zo’n prestatie heeft neergezet in de Champions League.”

“Ik heb spijt dat we destijds niet hebben doorgedrukt voor Philippe Clement”

(Het Nieuwsblad) Tijdens het bekerduel tegen Anderlecht zetten Club en Clement midden december hun suprematie in België nog wat kracht bij. “Winnen op Anderlecht is niet meer zo speciaal voor mij. Ik kwam hier al een aantal keer winnen met Genk.” Zo blijft Club dus ook na Nieuwjaar actief op drie fronten. Gent-voorzitter Ivan De Witte laat zich ontvallen dat hij “nog steeds spijt heeft dat hij Clement niet heeft kunnen binnenhalen na zijn periode bij Waasland”. Als je zelfs van je rechtstreekse concurrenten lof krijgt, betekent dat maar één ding: dat je goed bezig bent. Clement heeft een bewogen, maar succesvol jaar achter de rug. Een vierde landstitel in de geschiedenis van KRC Genk, Club als tweede Belgische club in één kalenderjaar naar de groepsfase van de CL, competitieleider, Europees overwinteren en halve finales in de beker. Wat een jaar!

Clement, de West-Vlaamse Man van 2019
© BELGA

De West-Vlaamse links van Philippe Clement

0

Dit is geen cijfer waard, want Keanu Clement, Philippes jongste zoon, supportert voor Anderlecht. Miguel, de oudste zoon die nog bij de jeugd van Varsenare speelde, heeft het wel voor blauwzwart.


1

Eén keer speelde Birger Verstraete al voor de Rode Duivels, nu speelt de Oostendenaar in de Bundesliga bij FC Köln. Naar eigen zeggen heeft hij veel te danken aan Clement, bij de beloften van Club zijn trainer. “Clement zei: het moment dat jij de juiste klik in je hoofd kan maken, ga je een grote carrière maken.”


3

Het aantal titels dat Clement met Club behaalde: twee als speler, één als assistent-coach. Bij de tweede, op 15 mei 2005, deed zoon Miguel zijn communie. De hele familie zat in het stadion en vertrok na de match naar het avondfeest. Zonder Clement. “Ik was niet meer in goede staat”, verklaarde hij na afloop.


4-0

Toen Club in september 2013 Juan-Carlos Garrido ontsloeg, werd Clement coach ad-interim voor de match tegen Anderlecht. Kersvers trainer Michel Preud’homme keek toe in de tribune. Resultaat: 4-0-winst dankzij een ongeziene gretigheid en het secure spel van de jonge verdedigers Brandon Mechele en Bjorn Engels.


10

Het aantal jaar dat Clement met zijn toenmalige vrouw en zonen Miguel en Keanu in een huis in de Rietmeers in Loppem woonde.


12

Toen Sander Coopman, jeugdspeler bij Zulte Waregem, op zijn twaalfde de kans kreeg om naar Club Brugge te gaan, bracht hij een bezoek aan het Jan Breydelstadion. Een kort gesprek met Clement, toen nog speler, overtuigde hem. “Je moet altijd goed naar je trainer luisteren”, zei Clement, die de Ooigemnaar jaren later als coach van de beloften van Club onder zijn hoede kreeg.


16,5

Clement is al 16,5 jaar kind aan huis in Jan Breydel. Hij bouwde er als speler (tien jaar), beloftencoach (één jaar), assistant-trainer (vijf jaar) en nu ook hoofdtrainer (half jaar) heel wat krediet op.


20

20 jaar was Brandon Mechele toen Bjorn Engels in januari 2013 op het trainingskamp van Club in Marbella geblesseerd uitviel en Juan Carlos Garrido de Bredenaar, op aangeven van assistent Clement, prompt naar Spanje liet overvliegen. Voor Mechele, die bij de beloften al met Clement had samengewerkt, was het de eerste keer dat hij in een vliegtuig zat.


90

Het aantal minuten dat Clement ooit op een zaterdagochtend in het Tillegembos liep, omdat hij na een ruzie met trainer Trond Sollied al twee maanden op de bank zat. Tot hij diezelfde avond te horen kreeg dat hij de dag erna toch zou meedoen. Als offensieve middenvelder, een positie waar hij nooit eerder speelde. Clement scoorde, ondanks zijn zware benen, drie keer. Puur op adrenaline.


2011

Wist u dat Clement in 2011, na zijn afscheid als profvoetballer, de staf van Club Brugge in eerste instantie als linietrainer (van de verdedigers) kwam versterken?


2015

In mei 2015 was Clement, assistent-coach van Preud’homme, kandidaat om trainer van KV Kortrijk te worden, maar hij liet finaal weten dan toch niet in te gaan op het voorstel.