Charis Charisis (KV Kortrijk): “Niet verwacht dat de kwaliteit hier zo groot zou zijn”

Christof Decraene

Op het einde van de zomertransferperiode trok KV Kortrijk nog Charis Charisis aan. Maar verder dan 42 minuten verdeeld over drie matchen kwam de Griekse middenvelder nog niet. Wij polsten bij Charisis in het vooruitzicht van het duel tegen zijn ex-club Sint-Truiden – waarom de revelatie uit de heenronde van vorig seizoen het nu zo moeilijk heeft.

Charis Charisis speelde vorig seizoen bij Sint-Truiden 24 wedstrijden, scoorde daarin één keer en gaf twee assists. Zijn statistieken bij Kortrijk: drie wedstrijden, nul goals en nul assists. Dan ga je wel eens nadenken of het toch niet beter was geweest om bij PAOK Saloniki te blijven, momenteel met 16 op 18 ongeslagen aan de leiding in de Griekse Super League.

“Maar ik denk niet dat ik nog een toekomst heb bij PAOK”, verrast Charis Charisis. “PAOK beschikt naar mijn gevoel over een van zijn beste kernen van de jongste jaren. Ja, vroeger speelden er bekende namen zoals Dimitar Berbatov, maar nu staat er naast goede voetballers ook nog eens een hecht collectief. En eerlijk: de spelers die er op mijn positie staan, zijn echt top. Diego Biseswar, Omar El Kaddouri, Vieirinha, Mauricio… In die paar maanden dat ik er meetrainde, keek ik mij de ogen uit. Het was echt de eerste keer dat ik aanschouwde hoe andere voetballers trainen en spelen. Schrijf maar op: dit PAOK is sterker dan ooit.”

Je speelde met PAOK Champions League en won de Griekse beker. Vind je het dan niet jammer dat je geen deel uitmaakt van dit dixit jezelf sterkse team ooit?

“Toch wel, ik vond het altijd fijn om voor zo’n club te spelen, met zo’n fantastisch supporterslegioen. Maar goed: de situatie is niet in mijn voordeel uitgedraaid. In mijn eerste seizoen bij PAOK speelde ik veel, maar mijn tweede was niet mijn beste. Daarbovenop raakte ik ook geblesseerd. Ik was blij toen Sint-Truiden vorig seizoen een reddingsboei gooide. Bij STVV speelde ik een goede heenronde, maar raakte nadien geblesseerd aan de adductoren. Uiteindelijk bleek de afkoopsom (1,5 miljoen euro, red.) wellicht te hoog voor Sint-Truiden om mij definitief over te nemen.”

“De resultaten zijn er nog niet echt, maar met deze kern kunnen we nog veel realiseren”

Was je verrast over het niveau van de Belgische competitie?

“Toch wel. Ik had er vooraf met mijn makelaar over gesproken, maar veel wisten we niet van de Jupiler Pro League af. Maar ik moet zeggen: het is een leuke competitie, onvoorspelbaar ook. Elke week valt er wel ergens een verrassende uitslag te noteren. Dat heb je in Griekenland niet: de topclubs verliezen daar quasi nooit punten tegen de kleinere clubs.”

Ik neem aan dat je dan tevreden was toen jouw makelaar in het tussenseizoen meldde dat er opnieuw interesse vanuit België was. Of was je liever naar een andere competitie getrokken?

“Ik zei meteen ‘yes‘. Ik vind de Belgische competitie top, echt ‘amazing‘. Weet je: KV Mechelen degradeerde vorig seizoen, maar ik ben ervan overtuigd dat zij in de Griekse competitie in de top zeven meedraaien. Dit is een goede competitie en ik vind dat als je je in de Jupiler Pro League kunt tonen, dat het je prestaties alleen maar ten goede kan komen. En ik had het bij Sint-Truiden uitstekend naar mijn zin vorig seizoen. Zowel individueel als met de club gooiden we hoge ogen, op een gegeven moment stonden we met STVV zelfs in de top zes. Alles was perfect, tot ik geblesseerd raakte (adductoren, red.).”

Je vertrok bij PAOK door de stevige concurrentie op het middenveld, maar dat is ook bij KVK het geval. Er zijn zes spelers voor twee posities.

“Dat klopt, maar toch kwam ik naar Kortrijk om te spelen. Ik denk dat ik hier, ik stel geen termijn voorop, een plaats in de ploeg kan bemachtigen.”

Heb je coach Glen De Boeck al uitleg gevraagd waarom je amper aan spelen toe komt?

“Neen, hij neemt een beslissing en het is aan mij om hard te werken en er zo voor te zorgen dat hij andere beslissingen neemt.”

Zaterdag speel je tegen jouw ex-club, maar bij STVV zijn er ook heel wat wijzigingen doorgevoerd aan de kern. Heb je er nog contact met mensen?

“Met Roman Bezus en Yohan Boli heb ik nog af en toe contact. Weet je, ik vond Sint-Truiden een familiale club, waarin iedereen voor elkaar door het vuur ging. Dat was ook een van de redenen waarom we zulke goede resultaten hebben neergezet, ook tegen de topclubs. Ik kijk ernaar uit om een aantal mensen terug te zien.”

En men zegt dat ook KVK een familiale club is. Klopt dat?

“Toch wel. Ik ben hier met open armen ontvangen, sinds de eerste dag is iedereen vriendelijk. Maar ik had niet verwacht dat de kwaliteit hier zo groot zou zijn. Ik denk dat we met deze kern tot veel in staat moeten zijn. Voorlopig blijft het qua resultaten nog aan de magere kant, maar ik denk dat we dit seizoen nog veel zullen kunnen realiseren.”

Vierde Griek bij KVK

Griekse voetballers bij KV Kortrijk, dat is in het verleden nog niet vaak een succes gebleken. Dimitris Goutas kun je als ok bestempelen, maar Thanasis Papazoglou was een flop en Michalis Sifakis raakte niet verder dan het statuut invallersdoelman. Yannis Anastasiou werd vorig seizoen als coach al na enkele maanden ontslagen. “Waarom ik hier wel zal slagen?” lacht Charisis. “Ik kan dat niet voorspellen. Ik hoop in elk geval hier een succesvolle passage te hebben. Na vorig seizoen weet ik wat ik in deze competitie kan realiseren, dat heb ik voor Nieuwjaar bij STVV voldoende bewezen. Ik zal er in elk geval alles aan doen om dat ook bij Kortrijk te tonen. Voorlopig moet ik geduldig wachten op een kans, maar in voetbal kan het soms snel keren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.