Cercle-voorzitter Vincent Goemaere: “Nee, we zitten heus niet op de Titanic”

Vincent Goemaere geeft de hoop niet op. © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Vincent Goemaere zat woensdagavond op het puntje van zijn zetel voor Waasland-Beveren-Kortrijk. Maar zelfs bij winst van de Waaslanders (het werd 1-2) zou bij de voorzitter van Cercle Brugge het geloof in het mirakel, stevig aangezwengeld door de winst tegen Mechelen, niet veel minder geworden zijn. “Mijn buikgevoel zegt dat het tot de laatste speeldag zal duren. Tot Cercle – KV Oostende.” En ook: “Kylian stuurt mij sms’jes: Cercle mag niet zakken, voorzitter.”

Maar hij ziet af, de 47-jarige Brugse baas van sponsor Stardekk – software voor horeca in 55 landen, goed voor 57 werknemers en een omzet van 4 miljoen euro – die precies een maand geleden Frans Schotte opvolgde. “In eerste instantie omwille van mijn verantwoordelijkheid als voorzitter. Met Cercle zakken zou hard aankomen. Maar ik kan je nu al verzekeren: het zal niet het einde van Cercle zijn. We zijn de Titanic niet. We zijn evenwel ook niet naïef, we houden er rekening mee: Cercle én AS Monaco (goed voor 85 procent van de aandelen, red.) blijven structureel investeren om dan zo snel mogelijk terugkeren.”

Tegen de stroom

Maar het doet ook persoonlijk pijn. “Het zal wel zijn, dat ik er ‘s nachts wakker van lig.” Hij is dan ook al van kleinsaf supporter van Cercle. “Zoals de meesten uit het centrum van Brugge. Waar ik school liep, bij de Frères, daar kreeg je groen-zwart met de paplepel binnen. Zo ging ik al vanaf mijn zesde mee met mijn vader naar Cercle. Mijn nonkels waren allen blauw-zwart, maar ik ging altijd al tegen de stroom in. Al ben ik liever vóór een club dan tegen, ik zal niet snel weigeren met een blauwe pen te schrijven (lacht). Mijn voetbalcarrière blijft beperkt tot school en later wat minivoetbal. Mijn twee zoons doen het bij de jeugd van Damme beter.” (lacht)

“We beseffen best dat 1B nog steeds dichter is dan 1A”

Terug naar Cercle, in diep degradatiemoeras maar na de zege tegen Mechelen weer onstuitbaar optimistisch. Coach Bernd Storck: We have a very big chance now… Voorzitter Goemaere: “Het geloof is er in elk geval. Ik heb vorige week woensdag de groep toegesproken. Hen gezegd: ik zie weliswaar een jonge groep maar ik zie ook veel talent. Ik zag ook alleen maar uiterst gemotiveerde en gepassioneerde spelers. Ik krijg ook sms’jes van spelers. Van Biancone na het verlies op Eupen: Sorry, voorzitter, het was niet goed genoeg… Van Kylian Hazard: Cercle mag niet zakken.. We doen er alles aan om ons te redden. ‘

Geloof

Veel van het geloof in het mirakel heeft te maken met Storck, die na de wintermercato met acht versterkingen meteen zei: “Nu heb ik de spelersgroep die het mogelijk maakt om in eerste te blijven”. Goemaere verklaarde eerder al dat indien Storck vroeger was gekomen – voormalig Technisch Directeur François Vitali had te weinig daadkracht getoond – Cercle nooit in problemen had gekomen.

“We willen geen calimero spelen, maar veel VAR-beslissingen waren toch in ons nadeel. Én we kenden wel héél veel pech. Maar we zijn inderdaad een pak versterkt: Velkovski is tenminste een echte linksachter, Panzo is een centrale verdediger, Chatziisaias is elke wedstrijd in de kranten een zeven en het duo Hotic-Eppel toonde zaterdag meteen zijn efficiëntie. Als Kylian Hazard nu ook nog eens verder doorgroeit… We hebben voorin ook nog Foster, Somers, De Belder… Allemaal redenen om er te blijven in geloven. We hebben nog een zwaar programma, maar mijn buikgevoel zegt me dat de laatste speeldag tegen KVO wel eens beslissend zou kunnen zijn. “

Niet naïef

Maar ze zijn niet naïef, meneer. “We beseffen best dat 1B nog steeds dichter is dan 1A en we houden daar ook rekening mee. Samen met de mensen van Monaco tekenen we de toekomst van Cercle uit, of dat nu 1A of 1B wordt. Dat betekent in eerste instantie: zorgen voor continuïteit. De gesprekken met Storck en zijn manager zijn al opgestart, Bernd heeft alvast aangegeven te willen blijven. De transfers van januari zijn vooral versterkingen op lange termijn.”

Goemaere:
Goemaere: “We zijn versterkt uit de wintermercato gekomen. Als Kylian Hazard nu ook nog eens verder doorgroeit…”© BELGA

“We willen ook een aantal zaken structureren. Spelers als Biancone en Foster integreren moet mogelijk blijven, maar we willen ook zelf jonge spelers aantrekken of zelf opleiden. We werken aan de scoutingcel, aan de jeugdwerking… En in april of mei moet er een nieuwe Technisch Directeur komen. Want dit moet duidelijk zijn: we geloven er nog in. Maar als het misloopt, is dit niet het einde van Cercle Brugge!”

Patattenveld

De Cercle-familie zal straks misschien nog schoon wonen ook, aan de Blankenbergse Steenweg. Geen kwaad woord meer over Club en het stadion-dossier: “Plots moesten we naar een patattenveld waar nog alles moet worden geïnstalleerd… Kostprijs 50 miljoen? Monaco is in een sportief verhaal gestapt, het startte niet met Cercle om te investeren in stenen. Maar goed, na een nieuw onderhoud met de stad Brugge blijven we positief en bekijken we verder het hele dossier.”


De BeNe-liga: pot Nutella zonder noten

1B is de hel. De voorzitter zou een gat in de lucht springen indien Cercle alsnog play-off 2 haalt. Al is dat ook niet meteen een cadeau. “Ik ben al jaren tegenstander van die play-offs. Play-off 2 is een groot probleem. Dat zal Anderlecht ook wel beseffen indien ze geen play-off 1 halen. 1B is gewoon een hel. Vier keer tegen Virton… We moeten daar vanuit de Pro League toch eens goed over nadenken.”

“Ik ben voorstander van een competitie met 20 profclubs. Want met een BeNe-liga, waar Bart Verhaeghe zo naar streeft, devalueer je je Belgische competitie. Want alleen maar spelen tegen STVV of Moeskroen maakt elke club economisch zwakker. Overigens heb ik alle respect voor wat Verhaeghe met Club Brugge neerzet, een heel sterk verhaal. Bizar zeker om dat te horen uit de mond van de voorzitter van Cercle? (lacht) Maar dat verhaal van de BeNe-liga is de hazelnoten uit de pot Nutella halen: zullen de Belgische clubs daarin nog zo sterk zijn? Laat ons vooral ons Belgisch voetbal blijven versterken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier