Cercle-supporters riskeren vervolging voor provocerend gedrag

© (Foto Belga)
Redactie KW

Enkele Cercle-supporters mogen een bezoekje van de Brugse politie verwachten. Zij hingen gisteren namelijk heel wat foto’s op van de beslissende penalty tegen Beerschot Wilrijk vorig seizoen om de supporters te jennen. “Pure provocatie”, aldus de politie.

Dat de wedstrijd tussen Cercle Brugge en Beerschot Wilrijk geladen zou zijn, was op voorhand al duidelijk. De reden daarvoor is het feit dat Cercle Brugge vorig seizoen de promotie naar de eerste klasse af dwong ten koste van Beerschot Wilrijk. De groen-zwarten haalden het toen in de beslissende wedstrijd met een penalty in de allerlaatste minuut. En net die penalty werd gisteren nogmaals in de verf gezet.

Want een groepje Cercle-supporters liet stickers met de foto van de bewuste strafschop maken. En die plakten ze over het ganse traject dat de Antwerpse supporters zouden moeten afleggen om in hun vak in het stadion te komen. Er gold een combiregeling dus de supporters werden met bussen afgezet en van op de parking naar het stadion begeleid. “Ze plakten die op de verlichtingspalen, de omheining en de loketten op weg naar het stadion”, zegt hoofdcommissaris Erwin De Jonghe van de Brugse politie. “Maar ook op de toiletten en in het vak voor de bezoekers. Daar hingen ze op de balustrade.”

We maken ons ook wel sterk dat we die personen zullen identificeren aan de hand van camerabeelden

De politie kon niet bepaald lachen met de stunt van de supporters en spreekt over “provocerend gedrag”. Cercle deed er dan ook onmiddellijk alles aan om de stickers zoveel als mogelijk te verwijderen. Het bezoekersvak werd een tijdlang afgesloten, maar veel merkten de supporters van Beerschot Wilrijk daar niet van want ze waren toen nog niet gearriveerd.

Harde kern

Oersupporter en kandidaat-burgemeester Pol Van Den Driessche kan wel lachen met de actie. “Zo’n plagerijen zijn eigen aan het voetbal”, zegt hij. “Wacht maar tot zaterdag voor de Brugse derby. Zolang het speels is en er geen sprake is van agressie moet zoiets volgens mij kunnen.”

Al is de Brugse politie het daar niet bepaald mee eens. Zij maakten dan ook een proces-verbaal tegen onbekenden op voor inbreuken op de voetbalwetgeving. “We maken ons ook wel sterk dat we die personen zullen identificeren aan de hand van camerabeelden”, aldus hoofdcommissaris De Jonghe. “Het gaat om een groepje supporters. We concentreren ons nu eerst op de match, maar donderdag gaat onze recherche er mee aan de slag.”

De Brugse korpschef had het een eindje geleden al over een “harde kern” die zich bij de supporters van Cercle Brugge aan het vormen is. Die kwam toen voor het eerst in het vizier na de gewonnen wedstrijd tegen Beerschot Wilrijk vorig seizoen. Tijdens de veldbestorming werden de Antwerpse supporters toen al uitgedaagd. Het is echter nog niet duidelijk of de actie van gisteren door dezelfde mensen bedacht werd.

(TL – Foto Belga)