De Brugse derby op de zevende speeldag in de Jupiler Pro League stond bol van de incidenten. Een kwartier na de aftrap in het Jan Breydelstadion staken enkele Cercle-fans ostentatief een vlag van de blauw-zwarte buren in brand in het 'thuisvak'. Het vuur vernielde enkele zitjes en de brandweer moest de vlammen doven.

Ook de 'bezoekende' supporters van Club Brugge lieten zich niet onbetuigd. Zij gooiden een voetzoeker op het veld (minuut 13) en staken een rookpot af in de tribunes (minuut 32). Ook uit het Cercle-vak stegen groen-zwarte rookpluimen op. Dat gebeurde in beide kampen eerder al, nog voor de match op gang gefloten was. De stadionomroeper had al na 13 minuten - nog voor de Club-vlag in brand gestoken werd - een waarschuwing gegeven.

De advocaten van de Brugse stadsgenoten waren komen pleiten voor een lichtere straf, omdat de clubs naar eigen zeggen maximale inspanningen leveren om zulke incidenten te voorkomen. Toch bevestigde de Geschillencommissie de vorderingen van het Bondsparket, zijnde de maximumboete voor Cercle en 3.500 euro boete voor Club Brugge. Bij groen-zwart werd ook een voorwaardelijke straf effectief gemaakt, waardoor de eindbalans op 6.000 euro komt te staan.

© BELGA

"Er waren inspanningen geleverd om de veiligheid voor spelers en supporters te verhogen, maar ze zijn niet van die aard om dergelijke feiten te voorkomen. De Geschillencommissie hanteert de nultolerantie met betrekking tot pyrotechniek in de stadions, want er kunnen gewonden door vallen. Het gooien van voorwerpen is bovendien een kwalijke praktijk. Een bestraffing dringt zich voor beide clubs dus op", luidt het vonnis.

"Het is al helemaal ontoelatabaar dat er brand wordt gesticht in een stadion. In casu vernielde het in brand steken van een vlag een zestal stoelen. Omstaanders werden in gevaar gebracht. Daarom dient een strenge straf zich op ten aanzien van Cercle Brugge. Het is aan de club om de brandstichters te identificeren en verhaal op hen uit te oefenen", aldus de Geschillencommissie, die ook verwees naar het recente ongunstige verleden van Cercle en Club.

(BELGA)

De Brugse derby op de zevende speeldag in de Jupiler Pro League stond bol van de incidenten. Een kwartier na de aftrap in het Jan Breydelstadion staken enkele Cercle-fans ostentatief een vlag van de blauw-zwarte buren in brand in het 'thuisvak'. Het vuur vernielde enkele zitjes en de brandweer moest de vlammen doven. Ook de 'bezoekende' supporters van Club Brugge lieten zich niet onbetuigd. Zij gooiden een voetzoeker op het veld (minuut 13) en staken een rookpot af in de tribunes (minuut 32). Ook uit het Cercle-vak stegen groen-zwarte rookpluimen op. Dat gebeurde in beide kampen eerder al, nog voor de match op gang gefloten was. De stadionomroeper had al na 13 minuten - nog voor de Club-vlag in brand gestoken werd - een waarschuwing gegeven.De advocaten van de Brugse stadsgenoten waren komen pleiten voor een lichtere straf, omdat de clubs naar eigen zeggen maximale inspanningen leveren om zulke incidenten te voorkomen. Toch bevestigde de Geschillencommissie de vorderingen van het Bondsparket, zijnde de maximumboete voor Cercle en 3.500 euro boete voor Club Brugge. Bij groen-zwart werd ook een voorwaardelijke straf effectief gemaakt, waardoor de eindbalans op 6.000 euro komt te staan."Er waren inspanningen geleverd om de veiligheid voor spelers en supporters te verhogen, maar ze zijn niet van die aard om dergelijke feiten te voorkomen. De Geschillencommissie hanteert de nultolerantie met betrekking tot pyrotechniek in de stadions, want er kunnen gewonden door vallen. Het gooien van voorwerpen is bovendien een kwalijke praktijk. Een bestraffing dringt zich voor beide clubs dus op", luidt het vonnis."Het is al helemaal ontoelatabaar dat er brand wordt gesticht in een stadion. In casu vernielde het in brand steken van een vlag een zestal stoelen. Omstaanders werden in gevaar gebracht. Daarom dient een strenge straf zich op ten aanzien van Cercle Brugge. Het is aan de club om de brandstichters te identificeren en verhaal op hen uit te oefenen", aldus de Geschillencommissie, die ook verwees naar het recente ongunstige verleden van Cercle en Club.(BELGA)