Cercle kant zich niet langer tegen nieuw Clubstadion na garanties van Brugs stadsbestuur

Mercedes Van Volcem verzoende Vincent Goemaere met burgemeester Dirk De fauw in het stadiondossier. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het Brugs stadsbestuur heeft een ‘kaderovereenkomst’ afgesloten met Cercle Brugge, die de Vereniging schriftelijke garanties biedt op een nieuw stadion én oefenvelden. In ruil hiervoor verzet Groen-Zwart zich niet langer tegen de bouw van een Clubstadion op de Jan Breydel-site.

Een vrouw heeft twee ruziënde heren verzoend. Na twee maanden onderhandelen heeft de Brugse financiënschepen Mercedes Van Volcem burgemeester Dirk De fauw en Cercle-voorzitter Vincent Goemaere dichter tot elkaar gebracht. Het resultaat is een ‘kaderovereenkomst’ die Groen-Zwart ondertekende en het Brugs stadsbestuur maandag bekrachtigde. Deze zomer lagen beide heren nog op ramkoers, omdat de voorzitter van de Vereniging zich kantte tegen een nieuw stadion voor Blauw-Zwart op Jan Breydel, zolang Groen-Zwart geen schriftelijke garanties kreeg. Cercle vreesde immers zonder stadion én oefenvelden te vallen, als in juli 2023 het contract voor het gebruik van het stedelijk en door betonrot aangetaste Jan Breydelstadion eindigt.

“Dit is een historisch moment voor het Brugs voetbal”, stelt Mercedes Van Volcem. “Er is eindelijk dank zij deze kaderovereenkomst een modus vivendi tussen de twee Brugse voetbalploegen.”

Gulden Kamer

De stad Brugge haalt het stadiondossier uit de impasse door het sportcomplex van de Gulden Kamer in Sint-Kruis met 2,5 hectare uit te breiden, zodat er daar plaats is voor zes oefenvelden voor Cercle Brugge. Bovendien krijgt de Vereniging van de Stad een investeringsbedrag van 3 miljoen euro voor de inrichting van kleedkamers en oefenvelden. Voor de realisatie van een nieuw, familiaal voetbalstadion met 12.000 à 15.000 zitjes voor Cercle rekent burgemeester Dirk De fauw nog altijd op de site langs de Blankenbergse Steenweg in Sint-Pieters.

Sport- en urbanisatieschepen Franky Demon houdt nog een extra wapen achter de hand: “We zijn ervan overtuigd dat de Raad van State in het voorjaar van 2022 het licht op groen zet voor Cercle en het beroep tegen het remediëringsplan van de Vlaamse Regering onontvankelijk of ongegrond verklaart. Met de extra groene buffer en het opofferen van minder weiden aan een parking is tegemoet gekomen aan de eisen van de tegenstanders. Indien de Raad van State toch ingaat op de vraag van de natuurverenigingen en de grondeigenaars, zullen we een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan maken voor die zone. Dat zullen we blijven doen, tot we gelijk krijgen en het stadion van Cercle kan gerealiseerd worden.”

Handige clausule

De kans is groot dat Club eerder een stadion kan bouwen dan Cercle. Dit weekend liep de termijn van 45 dagen waarop bij de Raad van Vergunningsbetwistingen een beroep kon ingediend worden tegen de bouwplannen van Blauw-Zwart af. Of er effectief buurtbewoners zijn die een procedure opgestart hebben, is nog niet duidelijk. Hoe dan ook, Cercle heeft geen beroep aangetekend en toont zich bereid om, indien nodig, een of twee seizoenen in de Clubtempel te voetballen, in afwachting van een nieuw, eigen stadion op een andere locatie.

Daarvoor is een handige clausule ingeschreven in de kaderovereenkomst: de stad huurt op de dagen dat Cercle ‘thuis’ speelt het stadion van Club en verhuurt door aan de Vereniging! Bovendien zullen voor die wedstrijden alle ‘blauwe’ elementen uit het stadion verdwijnen en zal de tempel via moderne lichteffecten ‘groen’ kleuren. Daarvoor betaalt Groen-Zwart 350.000 euro per jaar, dat is evenveel als de huursom die Cercle nu moet ophoesten voor Jan Breydel. Bovendien mag Cercle de oefenvelden van Club inpalmen, eens het nieuwe stadion van Blauw-Zwart op de huidige oefenvelden van Groen-Zwart gebouwd wordt.

Bouwvallig

De kaderoverenkomst vermeldt diverse scenario’s. Enkel een nieuw Cerclestadion op het Kanaaleiland is geschrapt, omdat die ruimte te klein is. Indien Club nog geen nieuwe tempel heeft in de zomer van 2023, zal de stad wel nog veiligheidswerken moeten bekostigen voor het oude stadion dat van 1976 dateert. Rest nog een belangrijk problem: vanaf 2024 mag Club geen Europese matchen meer spelen in het ‘bouwvallige’ Jan Breydel.

Overigens hebben buurtbewoners wel bij de Vlaamse administrattie bezwaar aangetekend tegen de beslissing van de gemeenteraad, waarbij de stad Brugge grond afstaat aan Club via een erfpachtovereenkomst. Het stadiondossier is dus nog niet helemaal opgelost…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier