Cercle heeft het achtste budget van de Jupiler League. Maar staat 16de

Senior writer Frank Buyse: "Met Storck in augustus stond Cercle nu niet laatste." © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Cercle ontvangt zondag Anderlecht. In heuglijker tijden was dat haast een feestdag. Het chique RSCA op bezoek bij het sympathieke Cercletje. Al kon groen-zwart maar zelden winnen, nauwelijks vijf keer in de laatste 35 jaar. De laatste is nog maar goed een jaar geleden, in december 2018 werd het 2-1. Het kostte Heins job. Cercle had toen een behoorlijke heenronde achter de rug, voldoende voor het behoud, geen wolkje aan de lucht.

Maar kleurt de hemel boven Jan Breydel voor de blauw-zwarte bewoners vandaag hemelsblauw, de groen-zwarte familie zag in 2019, waarin nauwelijks nog een match werd gewonnen, alleen pikzwarte wolken samentrekken. Nu al zeven punten achter op de voorlaatste waardoor nog weinig keuze: tegen Anderlecht en op Eupen moét 6 op 6 worden gehaald.

Vindt Vincent Goemaere ook. Al is de nieuwe voorzitter nog zo optimistisch: “Nog 60 procent kans dat Cercle zich redt.” Dan moet Cercle dus nú gaan winnen. Maintenant, tout de suite, heute godverdomme… Uit ‘Je veux de l’Amour’ van Raymond van het Groenewoud, notoir Cercle-supporter. En die heute is dan voor de Duitse coach Bernd Storck.

Cercle moet winnen. Maintenant, tout de suite, heute godverdomme

Voor een goed begrip: Anderlecht staat negende. Die 45 minuten Anderlecht-voetbal tegen Club Brugge waar zo om gekraaid werd, waren ook maar 45 minuten. Eigenlijk staat Anderlecht zelfs nog onder de plaats waar Cercle hoort te staan. Cercle heeft namelijk een budget van 18 miljoen, het achtste van de hele Jupiler Pro League. Maar het staat 16de. “Het is duidelijk dat we het afgelopen zomer niet goed hebben gedaan,” aldus Goemaere.

AS Monaco bestuurlijk in een impasse, TD François Vitali die te weinig de directeur was die moest beslissen, het zijn excuses. En met Storck in augustus stond Cercle nu niet laatste. Maar Goemaere wil nu vooruitkijken. En in 1A blijven. Daarvoor krijgt Storck alle steun – al vijf versterkingen en er komen er nog. Winst tegen Anderlecht, niet onmogelijk als Cercle eens efficiënter kon worden, kan de Vereniging een boost geven. Krijgt Goemaere, die nu al denkt dat Cercle-KV Oostende op de laatste speeldag beslissend wordt, misschien toch nog gelijk.

In afwachting heeft de Bruggeling, nauwelijks 10 dagen voorzitter, nog andere katten te geselen. Het nieuwe stadion bijvoorbeeld, “door de strot geramd” door burgemeester Dirk De fauw en Bart Verhaeghe. Wie betaalt dié 50 miljoen euro? Want de Monegasken wilden sportief investeren, niet in stenen. Maar nu toch eerst winnen tegen RSCA. Heute, godverdomme.


Reageren? frank.buyse@kw.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier