Technisch directeur Cercle Brugge: “Giulian Biancone wil leiderschap tonen”

© (Foto ACR)
Redactie KW

Carlos Aviña Ibarrola is anderhalve maand aan de slag bij groen-zwart en praat onder andere over de jeugdwerking en de voorbije transferperiode.

Carlos Aviña Ibarrola streek begin september in Brugge neer. Alvorens hij aan de slag kon vertoefde hij omwille van corona in zijn land Mexico tien dagen in quarantaine in een Brugs hotel. “De ganse periode met roomservice. Ik had het gevoel dat mijn kamer toen steeds kleiner werd. Gelukkig voorzag Cercle mij van de nodige communicatiemiddelen. Dat maakte het aangenamer om die periode door te brengen. Nadien werd ik door iedereen bijzonder goed opgevangen”, vertelt hij.

Aviña verliet na zes jaar de Mexicaanse topploeg Club América waar hij een eerste keer over Cercle hoorde toen Bwalya Kalusha er speelde. De Zambiaanse spits vertrok van Cercle naar PSV Eeindhoven en speelde daarna vanaf 1994 drie seizoenen voor Club América. Goed voor ongeveer twintig goals. “Hij is er nog steeds een legende. Hij was mijn idool en ik wist dat hij zijn carrière bij Cercle gelanceerd had.”

Eigen jeugd

Carlos Aviña was eerder reeds een keer in ons land, met zijn familie, negen, tien jaar geleden. Met Brugge stond toen maar een stad op zijn verlanglijstje. Het lot bracht hem duidelijk dus terug bij Cercle. Een van zijn uitdagingen is om binnen het project waarom hij is aangenomen ook eigen jongeren uit de Academy van Cercle naar het eerste team te loodsen. “De mindset bij die gasten zit goed. Zij geven een sterke identiteit binnen deze vereniging. Zoals er nu reeds toch al een deel met de A-kern meetrainen of spelen. Het zijn allen harde werkers. Ze helpen de ploeg vooruit. Ze zijn een voorbeeld voor de anderen”, vindt Aviña.

Vorig seizoen werkte de jeugdwerking een document uit, met daarin volgens hen naar de toekomst toe de meest talentvolle spelers, van jongs af tot en met de beloften. Het gaat om een lijst van spelers met hun leeftijd, welke positie zij spelen, hoe lang ze bij Cercle reeds een opleiding hebben. Iets wat moet dienen als basis. Dit had in de vorige competitie meteen effect bij Bernd Storck die daar gebruik van maakte en meteen enkele jongeren zoals Thibo Somers, Arne Cassaert en Calvin Dekuyper in de basis dropte. Voor dit seizoen kregen reeds zes spelers, Artuur Zutterman, Lucca Lucker, Aske Sampers, Wolf Ackx, Olivier Schollaert en Figo Suffys een semiprofessioneel contract.

Het document verwijst niet alleen naar goede jeugdspelers, maar ook naar de punten voor het behalen van de jeugdlicentie. Jongeren een contact aanbieden zorgt voor een hogere score, maar ook spelers uitlenen zoals Cercle vorig jaar met Charles Vanhoutte en Robbe Decostere deed. Net als het opstellen van eigen jeugdspelers tijdens wedstrijden binnen de Pro League. Het is belangrijk dat zowel de trainer als de sportief directeur hiervan op de hoogte zijn, want bijvoorbeeld iemand uit de eigen jeugd inbrengen in minuut 76 levert geen punten op, in minuut 74 wel.

AS Monaco

De hoofdaandeelhouder van Cercle Brugge nam onlangs James Bunce in dienst als Director of Performance. Hij is een 34-jarige voormalige rugbyspeler die eerder reeds die functie uitoefende bij US Soccer. Als een leider op het gebied van hoge atletische prestaties zal hij zijn ervaring ook met Cercle delen. De 34-jarige Brit zal niet meteen met de spelers op het terrein werken, maar eerder het voortouw nemen bij de analyse van hun prestaties.

Bij aanvang van dit seizoen stonden bij AS Monaco 76 spelers onder contract, waarvan 16 binnen hun eigen Academie. Een tweede groep werd vervolgens gevormd na de komst van Niko Kovac als nieuwe coach. Geïnspireerd door Paul Mitchell (sportief directeur) en Oleg Petrov (vicepresident AS Monaco en gedelegeerd bestuurder van Cercle), werd een operatie uitgevoerd om de loonlijst aanzienlijk te verminderen. 42 spelers verlieten de Rock: 15 einde contract, 11 getransfereerd en 16 uitgeleend. Bij die laatste gingen er drie naar Cercle. Naast Anthony Musaba en Jean Harisson Marcelin kwam Giulian Biancone naar Brugge terug. “We moeten hierbij denken vanuit onze volledige organisatie”, stelt Carlos Aviña. “Niet allen als Cercle of als AS Monaco. Na de komst van de nieuwe technische staf bij Monaco hebben wij besproken wat voor hem de juiste beslissing kon zijn, tot wat voor een speler hij is, technisch, tactisch en fysiek. Het voelt voor Giulian een beetje als thuiskomen en hij wil ook wat leiderschap en personaliteit binnen de groep tonen. Zowel op als rond het veld.”

Cercle haalde de voorbije transferperioden tien nieuwe spelers in huis. Guy Mbenza koos als aanvaller voor een nieuw avontuur bij Antwerp. Misschien gaven zijn twee goals met Cercle tegen hen voor The Great Old de doorslag om hem erbij te hebben. “Het was een goede opportuniteit voor onze groep. We willen een eigen identiteit creëren. We zijn tevreden over Iké Ugbo. En het is voor Thibo Somers om met Iké te strijden voor een basisplek. We zijn nu ruim twee maanden van de volgende transferperiode. Als blijkt dat er op die positie of binnen de strategie van de groep iemand nodig is, halen we die er bij”, besluit de technisch directeur.

Ondertussen is de selectie bekend voor zaterdag tegen KAA Gent om 16.15 uur.

Didillon, Warleson, Goblet, Vitinho, Taravel, Decostere, Raux-You, Marcelin, Corryn, Biancone, Vanhoutte, Hoggas, De Silva Lopes, Koshi, Kanouté, Hazard, Ugbo, Hotic, Musaba en Somers. Bates, Deuro en Omolo zijn geblesseerd. Ueda en Velkovski zijn er niet bij omdat na interlandverplichtingen de match voor hen te vroeg komt.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier