Resem stadionverboden voor 23 supporters van Cercle Brugge

© (Foto VDB)
Redactie KW

De veldbestorming na de titel van Cercle Brugge vorig jaar zal voor 23 supporters een wrange nasmaak hebben. Zij kregen namelijk hun straffen voor het uitdagen van de Antwerpse fans. In totaal werden er 355 maanden aan stadionverbod uitgesproken.

355 maanden stadionverbod en 13.675 euro aan geldboetes. Dat is de eindbalans na de veldbestorming van honderden Cercle Brugge-fans bij het vieren van de promotie naar de hoogste voetbalklasse in maart. De voetbalcel van Binnenlandse Zaken boog zich over de dossiers en legde in totaal aan 23 supporters een stadionverbod op. “Wij zijn zeer tevreden dat hier tegen opgetreden wordt”, zegt de Brugse korpschef Dirk Van Nuffel. “Wij stonden er zelf van te kijken dat enkele Cercle-supporters de fans van de tegenstander gingen uitdagen. Maar nu is er een krachtig signaal gegeven dat dit niet kan.”

Toegegeven: het scenario waarmee Cercle vorig seizoen ten koste van Beerschot Wilrijk promoveerde was er geen voor hartlijders. Met een penalty in de slotseconde was de euforie dan ook groot. Zo groot zelfs dat het anders zo rustige publiek het veld bestormde. In geen tijd stonden honderden supporters op de grasmat. De politie liet dat toe. Maar toen bleek dat enkele groen-zwarte fans toch de fans van de tegenstander duidelijk gingen uitdagen, werd wel beslist om dat niet te laten passeren.

De beelden van de grootste amokmakers werden verspreid en in geen tijd kreeg de politie de namen van zowat alle supporters die ze zochten. Er werden verschillende processen-verbaal opgesteld en die gingen naar de voetbalcel van Binnenlandse Zaken. Daar viel onlangs een definitieve uitspraak.

In totaal kregen 23 supporters een stadionverbod. De lengte daarvan verschilt, maar allemaal samen loopt de straf op tot 355 maanden – ofwel bijna 30 jaar – stadionverbod. De 23 supporters moeten samen ook 13.675 euro aan boetes betalen. Twee fans die door de politie aangeleverd werden, werden uiteindelijk vrijgesproken.

De Brugse korpschef merkte enkele weken geleden al op dat er zich een “hardere” kern aan het vormen was tussen de supporters van Cercle Brugge. Het gaat om de Cheaky Green Boys, een groepje jonge supporters die het niet al te nauw neemt met de regels. Enkelen onder hen waren bij de fans die een stadionverbod opgelegd kregen. “Het is goed dat dit snel in de kiem gesmoord kan worden”, zegt Van Nuffel. “Zo’n zaken horen niet thuis in een voetbalstadion. En hoe sneller ze dat gaan beseffen, hoe beter.”

(TL – Foto VDB)