Polyvalente Alexander Corryn is een van de nieuwkomers bij Cercle Brugge: “Hopelijk een rustig seizoen”

Alexander Corryn kwam transfervrij over van KV Mechelen. © belga
Redactie KW

Als eerste Belgische nieuwkomer ondertekende Alexander Corryn een contract van twee seizoenen met optie bij Cercle. “Gregory Mertens had zijn kleedhokje naast mij en Faris Haroun heeft mij destijds over Cercle verteld. Hij vond het een mooie vereniging.”

Alexander Corryn, een linksachter van 1m77, pendelt iedere dag naar Lochristi, niet zo ver van zijn geboortestad Gent. Terwijl hij in zijn wagen zit, vertelt hij allereerst over zijn periode als jonge voetballer. Hoe hij bij SV Zaffelare begon en als elfjarige naar Sporting Lokeren verhuisde. Bij de ondertussen ter ziele gegaan Wase club kwam de nieuwste aanwinst van Cercle in zijn laatste jaar in de A-kern van Lokeren, in een ploeg die Europees speelde met onder andere Hans Vanaken (Club Brugge) en Cyriel Dessers, dit seizoen aanvaller bij KRC Genk.

De gewezen jeugdinternational bij de U19 voetbalde ook vijf jaar voor KV Mechelen, waarvan twee seizoenen bij Antwerp. Daar kwam hij opnieuw in contact met Nicola Storm die hij nog kende uit zijn periode bij Lokeren. Bij de U14 van Sporting waren Bjorn Engels die toen naar Club Brugge werd getransfereerd en Dennes De Kegel die via Anderlecht en Genk bij Cercle terecht kwam zijn ploegmakkers.

Gregory Mertens

Uit zijn periode bij Lokeren, waar hij in 2012 zijn profdebuut maakte, herinnert Corryn maar al te goed Gregory Mertens die als gewezen verdediger van Cercle ruim vijf jaar geleden tijdens een match met de Lokerse beloften op 24-jarige leeftijd overleed. “Dit was tevens in mijn laatste seizoen bij de Oost-Vlaamse club. Ik was er niet bij in Genk toen Gregory werd gereanimeerd, maar ik heb hem wel goed gekend. Zijn kastje in de kleedkamer was naast dat van mij. We kwamen goed overeen en wat gebeurde, was voor ons een enorme schok. Op dat moment stond alles toch wel even stil”, klinkt Alexander.

Corryn verloor vorig seizoen met KV Mechelen in laatste instantie met 3-2 op Cercle. De verlossende goal van de al vertrokken Stef Peeters was meteen de ingang van de kentering bij groen-zwart. “Aan de reactie van Cercle zagen wij dat zij er wel nog in geloofden. Er zat echt wel vuur in die ploeg.”

Een verlenging bij Malinwa kwam er echter niet voor de 26-jarige Gentenaar. “Mechelen wilde wel met mij verder. We zijn ook gaan praten maar we zijn er niet uitgekomen. Er volgde interesse van Cercle en al vrij vlug hadden wij contact. Ik wilde zo snel mogelijk duidelijkheid, een volledige voorbereiding met mijn nieuwe ploeg meemaken om zo rap mogelijk geïntegreerd te geraken.”

Nieuw systeem

En zoals bij iedere voetballer was het in coronatijd wachten op die eerste training. “Ik heb in die periode wat meer tijd kunnen doorbrengen met de familie en met mijn echtgenote. Het was mooi weer en zo kon ik mij op voetbalgebied wat onderhouden. Al miste ik de matchen enorm. Ondertussen speelden we al onze eerste wedstrijd, op Waregem. Collectief hebben we daar een goede prestatie neergezet, zeker de eerste helft. We mogen tevreden zijn. We toonden dat we de twee weken ervoor goed hadden getraind en we er na maanden weer zeer veel zin in hadden. We voetbalden tevens in een ander systeem: 3-5-2. Hoe de nieuwe coach ons zal laten spelen, is nog afwachten. En voetballen zonder publiek? Dit gaf niet echt het karakter van een echte match. Je moet dat gewend worden. Er was precies minder druk. Maar eenmaal op het veld let je daar minder op”, vindt Corryn die in Mechelen in een familiale club vertoefde. Iets wat hij bij Cercle hoopt terug te vinden. “Contact met de supporters was er nog niet. Bij de mensen die op Cercle werken, merk ik alvast wel een goede sfeer.”

Mooiste moment

Ondertussen maakte de linksback al meerdere mooie voetbalmomenten mee. Met Antwerp en nadien ook met KV Mechelen speelde hij kampioen. “Met Malinwa heb ik vorig jaar tevens de beker gewonnen, net als met Lokeren in 2014. Als ik één moment mag kiezen, is het wel de titel met Antwerp. Dit was mijn eerste kampioenschap bij een club die toch al 13 jaar op die promotie zat te wachten. Dit zorgde voor een enorme ontlading.”

Alexander beschikt als Belg over een duidelijke ervaring binnen de Jupiler Pro League. In zijn carrière voetbalde hij al centraal op het middenveld en als rechtsachter en linksachter. “Van opleiding ben ik een linkervleugelverdediger“, verduidelijkt hij. “Of die positie mij nu het best ligt, hangt af van match tot match. Als je in de wedstrijd iemand hebt waar je man op man tegen moet tegen spelen, kan ik wel goed op het middenveld overweg.”

Veel potentieel

Corryn wil graag een mooi seizoen maken met Cercle en hoopt dat zijn nieuwe ploeg meteen in een goede flow zit. “Dan is er iets mogelijk. Er is heel wat potentieel aanwezig. Ik denk dat de nodige versterking er wel zal komen, zodat we een rustig seizoen draaien en niet teveel in de gevarenzone verkeren. Dit zorgt voor druk en ik zou toch liever bevrijd willen spelen. Plus: de competitie valt of staat met de start van het seizoen. Als je van in het begin vertrokken bent, is het steeds beter dan om voor elk punt te moeten vechten. Als je vanaf de eerste speeldagen onderin bengelt, weet je dat het een lastig seizoen wordt”, aldus nog de nieuwe linksachter van groen-zwart. (AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier