Politie en fans klaar voor titelduel Cercle Beerschot-Wilrijk

Enkele bewoners van de Olympialaan willen hun straat groen-zwart inkleden naar aanleiding van de titelmatch. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De wedstrijd Cercle Beerschot-Wilrijk van zaterdagavond, die beslist wie promoveert naar de hoogste klasse, wordt door de politie aanzien als een voetbalmatch met verhoogd risico.

Het is een match met verhoogd risico, geen risicowedstrijd.” Met deze woordspeling behoedt korpschef Dirk Van Nuffel er zich voor om paniekvoetbal te spelen aan de vooravond van deze wedstrijd, die bepaalt of er volgend seizoen weer Brugse of Antwerpse derby’s zullen plaatsvinden in de hoogste Belgische voetbalklasse.

Niet vergelijkbaar met Club-Anderlecht

Hoeveel manschappen de lokale politie zal inzetten, wil de korpschef niet kwijt. “Een steviger aantal dan normaal voor Cercle, we krijgen versterking van andere korpsen.” Het wordt in elk geval een heel druk, verlengd weekend met vele overuren voor de Brugse politiemannen. De laatstejaars uit het Brugs secundair onderwijs vieren immers sinds donderdagnacht hun 100 dagen en ook dat noopt tot extra politiepatrouilles.

“Je kunt deze match echt niet vergelijken met een Europese topper of een risicomatch als Club-Anderlecht. Bijgevolg mag de wedstrijd op zaterdagavond plaatsvinden. Er waren onvoldoende redenen om de wedstrijd te verplaatsen naar zondagnamiddag. Het stadion zal niet eens uitverkocht zijn: er zullen maar 12.000 voetbalsupporters aanwezig zijn. Wat wel veel is voor Cercle. Het is dan ook een atypische match voor de Vereniging. Inzake risico’s te vergelijken met de match tegen Antwerp vorig seizoen”, stelt Dirk Van Nuffel.

Hij is deels gerustgesteld dat Beerschot-Wilrijk in eigen stadion grote schermen installeert: 10.000 Beerschotfans zullen de match live in Antwerpen volgen.

Toch blijft Dirk Van Nuffel waakzaam. De gloriedagen van de harde kern van Beerschot lagen in de jaren ’80, maar deze Antwerpse hooligans genieten de weinig benijdenswaardige reputatie van de meest racistische kern van het land te zijn. Vroeger noemde de harde kern zich King Side en Vak 13, sinds enkele jaren noemeen ze zich Jonge Garde Beerschot. Ze zijn omwille van hun casual look makkelijk te onderscheiden van de gewone supporters: in plaats van paarswitte sjaals en voetbalshirts dragen ze merkkledij van Stone Island, Burberrry, Paul & Shark, CP Company of Fred Perry.

“Sinds de afschaffing van de fankaart is de controle op tickets niet meer waterdicht”

“Beerschotfans steken ook graag Bengaals vuur af. Voor de wedstrijd zullen er controles zijn op de supportersbussen”, aldus Dirk Van Nuffel.

Vermenging van supporters

Wat de korpschef meer zorgen baart, is dat de Nederlandse politie hem info bezorgde over het feit dat enkele tientallen Hollandse hooligans zaterdagavond naar Brugge zullen afzakken. Het is algemeen geweten dat Clubhooligans banden hebben met ADO Den Haag. Bovendien heeft ook de Brugse politie op internetfora gelezen dat Clubsupporters tickets gekocht hebben voor de tribunes, waar de Cerclefans zitten, maar die kaarten zouden doorverkocht hebben aan Antwerpse supporters. Niet alleen aan fans van Beerschot, maar ook aan supporters van Antwerp. The Great Old beschikt nog altijd over de meest beruchte harde kern van het land en het gevaar bestaat dat zij zich in het stadion mengen met andere fans en amok maken.

“Sinds de afschaffing van de fankaart is de controle op tickets niet meer waterdicht”, beseft Dirk Van Nuffel. “De kaartenverkoop is de bevoegdheid van de organiserende ploeg. Aan de kassa kan die de voetbalfans wel vragen om hun identiteitskaart te tonen, zodat geen Antwerpenaren in Brugse vakken verzeild raken. Meer kunnen of mogen ze niet doen, gelet op de privacywetgeving. Niemand kan verhinderen dat kaarten doorverkocht worden. De vermenging van supporters is onvermijdelijk!”

“De viering wordt afgelast van zodra supporters het veld bestormen”

Hoe dan ook zijn zaterdag enkele extra veiligheidsmaatregelen van kracht. Burgemeester Renaat Landuyt verbiedt voor, tijdens en na de wedstrijd het schenken van drank in glazen en harde bekers in de brede omgeving van het stadion praktisch gezien: in de hele deelgemeente Sint-Andries. Volgens Dirk Van Nuffel wordt de uitreiking van de trofee na de match een moeilijk moment: “Als Beerschot wint, wat ik als Bruggeling niet hoop, wordt aan de bezoekende ploeg gevraagd om die kampioenstitel niet te vieren op het veld. Als Cercle wint, mag dat wel. Maar de afspraak is dat de viering afgelast wordt, van zodra supporters het veld bestormen.”

Over mogelijke free fights de laatste jaren heeft het supportersgeweld zich buiten de voetbalstadions verplaatst maakt Dirk Van Nuffel zich niet druk. “Als hooligans afspreken om op een neutraal terrein op mekaars kop te timmeren, laat ze maar doen. We hebben voor deze wedstrijd nog geen signalen opgevangen dat er op de sociale media tot zo’n veldslag opgeroepen wordt. Veel belangrijker is dat de gewone supporters geen risico lopen en dat voetbal een feest en familiaal gebeuren is.”

Recht op een feest

Is de korpschef nu Club- of Cerclesupporter? Dirk Van Nuffel: “Ik ben een Bruggeling en vind dat de Vereniging ook eens recht heeft op een kampioenenviering. Er is wel afgesproken met de burgemeester dat dit op een later moment, over enkele weken, in de stad plaatsvindt. En misschien is er met Club over enkele maanden nog een tweede viering…”

Vooral het kostenplaatje van al die wedstrijden met verhoogd risico en de vele overuren van zijn korps stemmen Dirk Van Nuffel tot nadenken. Precies daarom kantte hij zich deze week openlijk voor de afschaffing van de play-offs in eerste klasse: ” Dat zijn zes extra matchen die een grotere politieanwezigheid vereisen. Maar ik maak mij weinig illusies dat de Voetbalbond gehoor geeft aan mijn smeekbede.”