Paul Clement is trainer van Cercle Brugge: “Deze uitdaging komt op het perfecte moment”

Redactie KW

Het heeft even geduurd maar Cercle Brugge heeft met Paul Clement een nieuwe hoofdcoach. De 48-jarige Londenaar ondertekende een contract voor drie seizoenen en is hiermee de eerste Engelse trainer in de geschiedenis vaan groen-zwart. De Vereniging stelde hem zaterdagvoormiddag voor in Salons Lodewijk Van Male in Brugge.

Cercle Brugge gaat de Engelse toer op. Na technisch directeur Paul Mitchell is nu ook de nieuwe hoofdtrainer iemand van over het Kanaal. Paul Clement kan een aardige adelbrief voorleggen en dan vooral als assistent van de Italiaanse topcoach Carlo Ancelotti, waarmee hij in zijn 25 jaar trainerschap zeven seizoenen met hem samenwerkte.

Er waren heel wat Belgische en buitenlandse kandidaten voor de functie van hoofdtrainer bij Cercle Brugge. Een tiental werden weerhouden, er volgden individuele gesprekken en er bleven twee namen over. Finaal heeft Paul Mitchell, de nieuwe technisch directeur, een paar sterke kandidaten toegevoegd, waaronder die van Paul Clement. “Het is uiteindelijk hem geworden, al was het wel nipt met iemand uit Duitsland. Onze gedelegeerd bestuurder Oleg Petrov koos voor Clement en ik volg hem daarin”, stelt Cerclevoorzitter Vincent Goemaere. “Voor ons was het van betekenis om binnen ons project het juiste profiel te vinden. Talent en jeugd is tevens belangrijk, net als de sportieve resultaten. En Paul heeft in die zin reeds genoeg bewezen”, vindt de voorzitter.

Vaste assistent

Paul Clement ging als speler nooit verder dan het non-league voetbal, ging coachen toen hij 23 was, werd gymleraar in zijn geboortestad Londen en bracht vervolgens zeven jaar door als coach aan de Fulham’s academie voordat hij in 2007 bij Chelsea aan de jeugd begon. Onder leiding van Carlo Ancelotti, nu de manager van Everton, werd hij vaste assistent bij de Londense club. Ze werkten in vier landen meer dan zeven en een half jaar samen. Vanaf het begin maakte de Italiaan indruk op de jonge Engelse coach met een nieuwe benadering van tactiek en spelersmotivatie.

Clement werkte in die periode met enkele van de grootste namen in de wereldvoetbal: Zlatan Ibrahimovic, Cristiano Ronaldo, David Beckham, Gareth Bale, Robert Lewandowski, Didier Drogba. “Het zijn niet die namen waarvoor we hem hebben aangetrokken”, gaat de voorzitter verder. “Maar voor het doorontwikkelen van jeugd en talent naar het hoogste niveau. Anderzijds voor het behalen van de juiste resultaten. We zien het heel positief in. Paul is een heel hartelijke, zachte, warme persoon. Een beetje een vaderfiguur en vooral ambitieus. Het blijft voor Cercle zeer belangrijk om de spelers met fierheid en de grootste inzet hun groen-zwarte shirt te zien dragen. En Paul deelt die visie.”

Modern voetbal

Clement zijn laatste club was het Engelse Reading waar hij in december 2018 na minder dan negen maanden werd ontslagen. “Ik nam van dan af rust. Ik heb ervan genoten, maar was er nu wel opnieuw aan toe om te coachen”, zegt de coach die bij Cercle een contract voor drie seizoenen ondertekende. “In die voorbije periode heb ik nagedacht over zowel goede als minder goede ervaringen in het verleden. Ik heb ook het moderne voetbal bestudeerd en hoop mijn nieuwe inzichten op Cercle toe te passen.”

De Engelsman kreeg andere aanbiedingen, ook als assistent op het hoogste niveau, maar hij wilde vooral als hoofdcoach verder doen. “Ik wachtte geduldig op de juiste uitdaging, ervaring en opportuniteit en vond die bij Cercle. Hun ideeën en de manier waarop deze ploeg samen met AS Monaco verder zal uitgebouwd worden spreekt mij aan. Dit komt op het perfecte moment in mijn carrière.

Stap voorwaarts

Clement moet toegeven dat hij zijn nieuwe werkgever en de Belgische competitie niet zo grondig kent. “Mijn objectief is daar zo vlug mogelijk werk van te maken. Dit is de vijfde Europese competitie waarin ik aan de slag ga. Ik ben dat dus gewoon.” De nieuwe trainer wil net als heel de Vereniging uiteraard beter doen dan vorig seizoen toen op de valreep de degradatie kon worden vermeden. “We willen komend seizoen een grote stap voorwaarts zetten en hierbij is de start belangrijk. Het is een proces waar aan gewerkt moet worden. Geduld zal nodig zijn, zeker met jonge spelers. Maar mits de nodige ervaring, die zeker nodig is, wil ik het voetbal brengen waar de fans van houden. Laten zien wat zowel Cercle als AS Monaco voor ogen hebben. Ik start bij Cercle overigens in juni. Bij mijn vorige twee Engelse werkgevers kwam ik later in het seizoen, wanneer ze toch al flink in sportieve moeilijkheden zaten.”

Clement heeft twee kinderen, zijn partner komt straks bij hem in het Brugse wonen. Hij wordt binnen de technische staf van groen-zwart bijgestaan door zijn assistent Nigel Gibbs, een andere assistent of fysiek coach maakt zijn opwachting. Daarnaast blijft keeperstrainer Dany Verlinden, net als de Duitser Andreas Patz die de voorbije twee weken de voorbereiding leidde. Cercle bekijkt hoe ze met hem verder kunnen.

Spelerskern

De spelerskern staat nog niet op punt. Een terugkeer van Giulian Biancone behoort tot de mogelijkheden. Johanna Omolo, wiens contract eind juni afliep, krijgt van Cercle een maand om zich aan de nieuwe hoofdtrainer te bewijzen. De Senegalees Franck Kanouté en de Noor Petter-Jan Hauge worden eerstdaags in Brugge verwacht voor hun medische testen. Stef Peeters zou gesprekken voeren met Eupen. De middenvelder ligt nog onder contract, maar de ploeg uit de Oostkantons zou zich vinden in de gevraagde transferprijs. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier