Lichterveldenaar Patrick Cornillie schrijft ‘Eeuwige 25 Cercle Brugge’

Patrick Cornillie, zelf fan van groen-zwart, schrijft boek 'Eeuwige 25 Cercle Brugge' © Foto Kurt
Redactie KW

Als vierde deel in de reeks ‘Eeuwige 25’ verschijnt bij Willems Uitgevers het boek over Cercle Brugge. Patrick Cornillie uit Lichtervelde brengt als auteur de beste of eeuwige topspelers in woord en beeld.

Lichterveldenaar Patrick Cornillie leeft van en voor de pen en geniet vooral bekendheid als auteur van fietsgidsen en wielerboeken. Tussendoor schrijft hij ook wel eens over voetbal, en dan specifiek over Cercle. Al sinds hij over de omheining kon kijken, trok hij met zijn vader mee naar het Edgard De Smedtstadion – toen nog de thuishaven van Cercle. Zo draagt hij al meer dan een halve eeuw groen-zwart in het hart. Vooral de familiale sfeer bij het bescheiden en authentiek gebleven Cercle spreekt hem aan. “Het is zoals Jules Verriest het zo schoon verwoordt: ‘Cercle is een levenswijze, een levensbeschouwing.'”

“Na Iachtchouck zijn maar weinig spelers langer dan drie jaar bij groen-zwart gebleven”

Patrick bracht in 2011 al een biografie van de toen 65-jarige Jules Verriest. Willems Uitgevers is gespecialiseerd in het uitbrengen van sport- en voornamelijk voetbalboeken. Na de eeuwige 25 van Anderlecht, Club Brugge en Antwerp is het nu de beurt aan Cercle Brugge. Aan Patrick Cornillie werd gevraagd om het boekje samen te stellen. “Het was geen gemakkelijke keuze. Het gaat om de 25 beste spelers met een zogenaamde eeuwigheidswaarde”, verduidelijkt de auteur. “Rekening houdend met hun verdiensten voor De Vereniging, het aantal gespeelde matchen over minstens drie seizoenen en uiteraard hun kwaliteiten en heldenstatus.”

106 bladzijden

Patrick Cornillie ging voor zijn samenstelling onder andere te rade bij icoon Jules Verriest, die de helft van de 120-jarige Cercle-geschiedenis van nabij meemaakte. De selectie begint bij de legendarische Louis Saeys en gaat via Verriest en Josip Weber tot recentere klassespelers als Stijn De Smet en Oleg Iachtchouk. Dankzij alle portretten krijg je een beknopt overzicht van de rijke historiek van Cercle, opgefleurd met weetjes en anekdotes.

“Er staan er een aantal van voor de Tweede Wereldoorlog in, de glorieperiode van Cercle. Het boek eindigt met Iachtchouck omdat daarna maar weinig spelers langer dan drie jaar bij groen-zwart bleven. Dat is ook de reden waarom bijvoorbeeld Tom De Sutter en Charly Musonda er niet bij zijn”, vertelt de auteur.

Het boekje bevat 106 bladzijden en kost 14 euro. Het is online te bestellen via een link op de website van Cercle en verkrijgbaar in de betere boekhandel. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier