KV Kortrijk wint West-Vlaams treffen bij Cercle Brugge

Selemani bezorgde Kortrijk de drie punten. © belga

KV Kortrijk blijft een moeilijke tegenstander voor Cercle Brugge. Na in de vorige vijf competitieduels niet te kunnen winnen, bleef groen-zwart opnieuw met lege handen achter. De Kerels wonnen dankzij een betere tweede helft met het kleinste verschil in het Jan Breydelstadion.

Cercle verloor vorig seizoen op twee cruciale momenten tegen KV Kortrijk en ook de VAR speelde toen een bepalende rol. Coach Clement wilde met Cercle graag met een goed gevoel de interlandbreak ingaan en behield het vertrouwen in de ploeg die op de vorige speeldag in Mechelen ging winnen. Bij Kortrijk was er nog steeds geen Stojanovic (ex-Cercle), De Sart, Moffi en Lepoint. Ten opzichte met vorige week kon Vanderhaeghe opnieuw rekenen op D’Haene. De West-Vlaming kwam tegen zijn gewezen ploeg na een enkelblessure terug in de basis in de plaats van Guèye.

In het eerste kwartier was het bij beide ploegen vooral aftasten. Met uitzondering van enkele stilstaande fases kwam de bal maar bitter weinig in de doelgebieden. In het tweede kwartier kwam Cercle meer op de speelhelft van Kortrijk, maar men creëerde weinig kansen. Hazard vond zich in een kopklare positie, maar hij kon niet bij de bal. Een vrije trap van Hotic ging ook over doel. Aan de overzijde was er een goede combinatie Selemani en Ocansey, maar voorin was echter geen ploegmaat te bespeuren. Zo bleef het na ruim een halfuur 0-0. In het laatste kwartier van de eerste helft kon Kortrijk het evenwicht opnieuw herstellen, maar het bleef wachten op de eerste echte doelkans in deze West-Vlaamse derby. En die kwam er een minuut voor de rust. Bij een omschakeling bereikte Decostere op rechts Omolo, maar de Keniaan zijn knal ging nipt naast. Dit was een unieke mogelijkheid voor de thuisploeg om op voorsprong te komen.

Dewaele en Hazard.
Dewaele en Hazard.© BELGA

Bij aanvang van de tweede helft waren er geen vervangingen bij beide teams. De eerste aanval van Kortrijk was meteen een goede. Dewaele vond op rechts Seleman, maar zijn voorzet werd net op tijd door Taravel en Ueda afgeblokt. De hoekschop die daarop volgde leverde niets op. Iets voorbij het uur waren de Kerels daar opnieuw. Dewaele geraakte voorbij Velkovski, maar koos voor een schot in plaats van een voorzet en zo ging de bal voorlangs. Een minuut later kwam Kortrijk opnieuw opzetten. Dewaele wilde zich duidelijk tonen tegen zijn gewezen werkgever. Dit keer bewaarde hij wel goed het overzicht en kon Selemani het openingsdoelpunt aanbieden.

Met nog twintig minuten te spelen greep Clement in door voorin Somers en nieuwkomer Musaba in te brengen. Nadien kwam ook nog Gory in de plaats van Vanhoutte. Nieuw impulsen waren nodig bij de thuisploeg die in de tweede helft tot dan maar weinig meer voor elkaar. En ook de vervangers kregen, op een schicht van Musaba na, de vlam niet meer in de pan. Zo kreeg Kortrijk in de slotfase nog voldoende mogelijkheden om de score te verdubbelen, maar het bleef bij 0-1. Op basis van de tweede helft en de vele kansen won KVK verdiend.

Door de winst wipt Kortrijk in het klassement over Cercle. Er wacht nu de interlandbreak, Groen-zwart moet dan naar Anderlecht, Kortrijk neemt het thuis op met publiek tegen Moeskroen.