Jules Verriest: “Cercle zit nu wel in de positieve flow”

Jules Verriest: "Het puntenaantal was tot voor veertien dagen niet zo schitterend. Maar als je ziet wat er nu aan het gebeuren is, daar gaat mijn hart van open". © ACR
Redactie KW

De voorbije maanden waren zowel sportief als niet-sportief een rollercoaster voor Cercle Brugge. De laatste week zijn zowat alle ogen gericht op trainer Bernd Storck. Zorgen hij en zijn spelersgroep vooralsnog voor het mirakel dat drie weken terug nog als onmogelijk werd bestempeld? We legden ons oor te luister bij niemand minder dan legende Julies Verriest.

1. Rudi Cossey leidt eerste training

De voorbereiding was al gestart, maar er was nog geen trainer. Het uitblijven van een nieuwe hoofdcoach met naam liet zich voelen in de abonnementenverkoop. Rudi Cossey moest als assistent de eerste trainingen leiden. Twee dagen later werd de Fransman Fabien Mercadal als nieuwe hoofdcoach voorgesteld. Op de fandag zijn er nieuwe shirts van Kappa te zien, maar geen nieuwe spelers. Voetballers met ervaring, dat ontbreekt. Velen voorspellen toen al dat het een moeilijk seizoen zou worden.

Stef Peeters kwam, maar daar bleef het bij. Sportief directeur François Vitali haalde, om aan voldoende Belgen te komen, gewezen nationale jongeren als Corentin Fioré, Stéphane Omeonga, William Balikwisha. Ook Adrien Bongiovanni mocht blijven. De groep werd aangevuld met spelers van AS Monaco zoals Jordi Mboula en Julien Serrano. Er werden zelfs nog meer spelers geleend, met Yves Dabilla en Rominigue Kouamé. “AS Monaco heeft financieel enorm geïnvesteerd”, zegt Verriest. “De laatste drie jaar heeft het hen zelfs veel geld gekost. Anderzijds is Cercle in hun transferbeleid moeten meegaan, in hun manier van werken. Spelers kwamen. Talentvolle jongeren met klasse. Je zag dat ze een scholing hadden. Maar dan begint het, hé. AS Monaco bepaalde tevens de komst van de laatste twee, drie trainers. Ook zij moesten volgen.”

2. Rode lantaarn

Tegen Waasland-Beveren volgt meteen een zes puntenmatch. Cercle schoof de rode lantaarn, zij het maar voor even, naar hen door. Met aanvallers Alimany Gory en Lassana Coulibaly werd een 20ste en 21ste inkomende transfer gerealiseerd. Er bleef echter een duidelijk tekort aan spelers die in de Pro League al iets hadden bewezen. Talentvolle jongeren van ASM, met uitzondering van Giulian Biancone, leken niet geschikt voor het grote werk.

3. Mercadal out, Storck in

Wanneer Cercle in de eerste ronde van de Croky Cup niet verder ging, begon de stoel van Mercadal te wankelen. Na verlies tegen Eupen en de pandoering aan de Gaverbeek was het ontslag een feit. Sportief directeur Vitali legde de verantwoordelijkheid bij zichzelf. “Hij deed transfers in functie van AS Monaco. Ondertussen zijn er ook daar veel mensen vervangen. Vadim Vasilyev, Michael Emenalo en Filips Dhondt zijn weg. Zij bepaalden allen onrechtstreeks het werk op Cercle.”

Met Oleg Petrov heeft groen-zwart al enkele maanden een nieuwe, gemotiveerde ceo. Volgens hem moet Cercle een ploeg met aanzien zijn, met sportieve successen. Hij stelt Igor Korneev aan als sportief adviseur. Mercadal out, Bernd Storck in. Vooral om zijn manier van werken, zijn ingesteldheid, volharding, tactiek en discipline. De technische staf werd aangevuld met zijn zoon Alexander Storck als fysiek trainer en Andreas Patz als nieuwe assistent. José Jeunechamps, fysiek coach Jeannot Akakpo en ook Rudi Cossey gaan in onderling overleg weg.

4. Eigen wil

Een eerste puntengewin onder Storck kwam er thuis tegen Moeskroen. “Zijn manier van werken doet mij denken aan vroeger, wat we de laatste twee, drie jaar niet meer hebben meegemaakt op Cercle. Hij durft beslissingen nemen die tegen AS Monaco ingaan. Maar zonder hem was het bestaan van de Vereniging zeker in gevaar”, gaat Verriest verder.

“1.250 fans naar Moeskroen, Cercle doet nu onbewust aan klantenbinding”

“Storck drijft zijn eigen wil door. Logisch, want hij is verantwoordelijk. Spelers waar hij niets meer in zag, schoof hij heel eenvoudig aan de kant. Jérémy Taravel werd daar het laatste voorbeeld van. Hij was een waarde voor Cercle, maar speelde de laatste maanden niet. Wat heb je daar aan als coach? Storck durfde hem te zeggen dat hij overbodig was.”

5. Winterstage in Malta

De groep trok op winterstage naar Malta. Een pak spelers mochten niet mee. Met uitzondering van Idriss Saadi vonden zij in de wintermercato allen een nieuwe werkgever. Er komen vier gerichte aankopen bij. Storck kiest voor een nieuwe keeper, een meer dan welgekomen linksachter en twee voetballers met aanvallende impulsen. “Het puntenaantal was tot voor veertien dagen niet zo schitterend, maar als je ziet wat er nu aan het gebeuren is. Daar gaat mijn hart van open”, klinkt het bij Verriest.

6. Nieuwe voorzitter

Wat er al enkele weken zat aan te komen, werd op de nieuwjaarsreceptie officieel. Vincent Goemaere als nieuwe voorzitter. Viacheslav Ivanov, in zijn dagdagelijkse functie actief als adjunct-directeur-generaal bij AS Monaco is de nieuwe bestuurder van Cercle. “Zonder iets tekort te doen aan Frans Schotte, maar Vincent heeft een goed contact en staat open met de fans. Ook via de sociale media. Het zijn kleine details”, vindt Jules. “Cercle doet nu onbewust aan klantenbinding. In de moeilijke situatie waarin ze verkeren, geven ze nog eens vrijkaarten voor een uitmatch. 1.250 fans gaan mee naar Moeskroen. De laatste twee, drie jaar hebben ze met moeite een bus vol gekregen. Dat is typisch Cercle, positief en grotendeels te danken aan de manier van werken van de trainer.”

Er wordt binnen enkele weken een nieuwe sportief directeur aangekondigd en bij AS Monaco wil men de rollen omkeren. Vanuit Cercle speuren naar talentvolle spelers en indien ze er later klaar voor zijn, naar ASM of een andere ploeg doorsluizen. “Als je Storck kan houden, waarom zou je dan nog een sportief directeur nodig hebben”, vraagt Verriest zich af. “Hij en zijn staf leveren fantastisch werk. We mogen AS Monaco op ons knieën bedanken, maar ze mogen het niet volledig overnemen. Het sportieve moet deels vanuit Cercle komen. Vanaf dat Storck een woord had in de transferpolitiek, liet hij er vier, vijf komen. Ze staan allen in de basis.”

7. Positieve flow

Volgens Cercle’s Speler van de Eeuw waren Urbain Braems en Han Grijzenhout destijds ook trainers die de transferpolitiek binnen hun team bepaalden. Storck heeft dit vorige zomer niet kunnen doen. “In het begin van het seizoen hadden we geen ploeg. In het hedendaagse voetbal moet je maken dat je start goed is. Waasland-Beveren en KV Oostende zaten op een bepaald moment in de flow en konden een reeksje neerzetten. Nu zit Cercle in die positieve flow. De basis die nu wordt gelegd is vrij interessant voor de toekomst van Cercle. De laatste match tegen KVO wordt een West-Vlaamse derby waarin de belangen bijzonder groot zullen zijn”, besluit Jules Verriest. (ACR)