Invaller Saadi kopt Cercle naar tweede zege van het seizoen

Idriss Saadi stond nog maar op het veld of lukte al de winning goal. © belga

De tweede overwinning van het seizoen is een feit. Cercle Brugge zette STVV opzij met 2-1. Invaller Idriss Saadi bekroonde het groen-zwarte slotoffensief en stuurt de Kanaries puntenloos richting Limburg.

Een wijziging in vergelijking met de partij op Anderlecht. Lyle Foster, sinds deze week zonder hinderend masker, ziet zijn goede invalbeurt bekroond worden met een basisplaats. Thibo Somers verdwijnt hierdoor opnieuw naar de bank. Vitinho is er na maanden blessureleed voor het eerst terug bij. De Braziliaan start op de bank, maar valt niet in.

Net als in de vorige thuiswedstrijd maakt Cercle meteen haar aanvallende intenties duidelijk. Het zet STVV bij momenten hoog vast op de eigen helft. Na een zestal minuten treft groen-zwart een eerste maal raak. Op voorzet van Gory kan Hoggas het leer voorbij Smith in doel glijden, maar daarbij grist hij de bal, al dan niet moedwillig, mee met de arm. Ref Jonathan Lardot keurt het doelpunt terecht af, maar houdt een kaart op zak. Groot gevaar blijft vooralsnog uit en gaandeweg herstelt STVV het evenwicht.

Eerste grote kans voor STVV

Na 20 minuten is Foster te verrast bij een verre voorzet van Panzo. De Zuid-Afrikaan kan niet zuiver genoeg besluiten. Aan de overkant worden schoten van Janssens en Suzuki afgeblokt. Hubert komt bij een lange bal van Boli en verkleint zijn doel uitstekend, waardoor de spits naast besluit. Aan de overzijde kan Hoggas net niet met het hoofd bij een voorzet van Hazard. Een schot van Colombatto gaat ruimschoots naast. Op het halfuur de eerste grote kans voor STVV. Nadat een tegenaanval van de Truienaars niet goed uitgespeeld wordt, belandt de bal alsnog bij Suzuki, maar die duwt de bal voor een groen-zwarte mensenzee ruim een meter naast het doel van Hubert. Dit had de gelijkmaker kunnen en misschien wel moeten zijn.

De bezoekers komen steeds meer opzetten. Boli rent richting doel, maar Foster perst er een spurt uit en glijdt de bak voor de bezoekende spits in hoekschop. Na een counter krijgt Hazard de bal tot bij Donsah. De middenvelder wordt neergehaald en Hoggas, die een patent lijkt te nemen op mooie doelpunten, draait de daaropvolgende vrijschop feilloos voorbij Smith. Kort na de openingsgoal gaat Gory neer in de zestien. Geen penalty, wel een hoekschop.

Alexandre De Bruyn en Giulian Biancone vechten om de bal.
Alexandre De Bruyn en Giulian Biancone vechten om de bal.© BELGA

Balverlies van Taravel luidt daarna een gevaarlijke kans voor STVV in. Boli komt voor Hubert, maar schuift de bal naast de Cercle-goalie, maar ook naast doel. Een voorzet van De Bruyn komt tot bij Sousa, maar die is net iets te verrast en duwt het leer over doel. Aan de overzijde kan Taravel een voorzet van Biancone inkoppen, maar Smith staat pal. Meteen de laatste kans van de eerste helft. Cercle gaat verdiend met een voorsprong rusten, al kwam ook STVV gaandeweg steeds meer opzetten.

Opnieuw afgekeurde goal

Die aanvalsdrift zetten de bezoekers na rust verder. Een inworp belandt bij Botaka, die omspeelt Taravel en bedient Boli, maar zijn inzet wordt in hoekschop verwerkt. Uit die corner van Sousa kan diezelfde Boli vrij inkoppen en het staat meteen gelijk. Meteen een koude douche voor de Vereniging. Cercle is echter niet van slag. Foster wordt op de flank vrijgespeeld en ziet Gory centraal vrij staan. Die werkt beheerst af nadat hij eerst een verdediger en daarna de doelman omspeelt. De lijnrechter gaf echter offside aan en na de goal werd de fase beoordeeld door de VAR. Die beslist dat het buitenspel van Foster is, die met een knie buitenspel leek te staan.

De thuisploeg blijft ten aanval trekken. Een schot van Foster gaat voorlangs. Het gaat goed op en neer nu. Een voorzet van Botaka bereikt Sousa die gevaarlijk afdrukt. Taravel verwerkt de bal over doel in corner. STVV blijft dreigen op corners. Suzuki kan volledig vrij koppen, maar zijn kopbal brengt Hubert niet in verlegenheid. Aan de overzijde noteren we een harde knal van Gory, zonder gevaar. Na 70 minuten een dubbele wissel bij Cercle: Somers en Kouame komen Hoggas en Donsah aflossen.

Gouden wissel

Somers laat zich meteen gelden met een afstandschot, maar zijn bal gaat enkele meters naast. Het geeft groen-zwart wel een nieuwe adem. Hazard lijkt er inspiratie uit te putten en probeert het ook vanop afstand. Smith moet even lossen, maar kan het gevaar neutraliseren. Aan de overzijde kan De Bruyn goed naar binnen kappen en besluiten, maar Taravel staat in de baan van het schot en kan uitstekend blokken.

In het slotkwartier kan Taravel een kopbal niet laag houden op hoekschop. Even later komt Hazard goed naar binnen, zijn schot zoeft rakelings langs de verste paal naast. Ook Somers, die goed invalt, blijft voor dreiging en diepgang zorgen. Cercle gaat nog resoluut voor de drie punten. Foster is er heel dicht bij als zijn schot afwijkt op de rug van een verdediger. De bal zeilt echter ook nipt over doel. Uit de daaropvolgende hoekschop puurt Somers een dot van een kans. De bal belandt voor zijn voeten, maar de flankspeler trapt onbesuisd over.

Kevin Hoggas viert zijn doelpunt.
Kevin Hoggas viert zijn doelpunt.© BELGA

Maar dan is het moment van Idriss Saadi gekomen. De invaller staat nog geen minuut op het veld of hij kopt een voorzet van Biancone – met links getrapt – onhoudbaar via de paal binnen. Verdiend op basis van de aanvallende intenties in het slotkwartier. Taravel mag nog aanleggen voor een vrijschop, maar Schmidt bokst weg. Een doelpunt valt er niet meer en zo mag Cercle voor de tweede maal dit seizoen juichen.

(BV/foto’s BELGA)

Cercle Brugge: Hubert, Biancone, Ueda, Taravel, Panzo, Hoggas (70′ Somers), Dekuyper, Donsah (70′ Kouame), Hazard, Gory (87′ Saadi) en Foster.

STVV: Schmidt, Garcia, Colombatto (58′ De Ridder), Botaka, Sankhon, Suzuki, Boli (84′ Colidio), Asamoah, De Bruyn, Janssens, Sousa (64′ Acolatse).

Doelpunten: 34′ Hoggas 1-0, 48′ Boli 1-1, 89′ Saadi 2-1.

Gele kaarten: 18′ Ueda, 33′ Colombatto, 90′ Sankhon.