Frans Schotte: “Laat de Belgische beloftenploegen niet stikken”

© BELGA
Redactie KW

Zaterdagmiddag werd de nieuwe hoofdtrainer en technische staf van Cercle Brugge voorgesteld. Maar vooraleer de nieuwe T1 het woord nam, moest er voorzitter Frans Schotte iets van het hart. De voorzitter nam de micro voor een opmerkelijk betoog.

Schotte is allesbehalve gewonnen voor het feit dat beloftenploegen in de laagste amateurreeksen zouden uitkomen. “We komen in een fase waar er een aantal veranderingen op til zijn. Zo hebben de beloftenploegen uit 1A het vooruitzicht dat ze binnen afzienbare tijd in amateurvoetbal gaan spelen. Maar hoe moet je spelers begeleiden, motiveren, helpen, vooruitgang laten boeken om een deel van hun carrière te laten spelen in een reeks derde amateurklasse, die vroeger gelijk stond aan eerste provinciale? Mocht ik voorzitter zijn van één van de grote vijf zou ik zeggen: in het belang van het Belgisch voetbal – dan bedoel ik eigenbelang – zou het best zijn mochten wij onze beloften kaderen in eerste klasse B, en als het niet anders kan in de eerste amateurklasse. Maar hoe krijgen wij jonge gasten gemotiveerd om toe te treden bij Cercle Brugge – en misschien de ambitie hebben om een professioneel voetballeven te krijgen – als ze een groot deel van hun wedstrijden moeten spelen in wat vroeger eerste provinciale was? Grote mensen van de grote ploegen, wees toch een beetje eerlijk… Laat de Belgische beloftenploegen niet stikken.”

De voorzitter ging vervolgens verder: “Dat is niet in het belang van die grote talenten die moeten spelen tegen jongens van 32 jaar met een grote carrosserie om punten en daarna pinten te pakken. Dat is niet de omgeving voor die jongere spelers. Hoeveel jonge uitgeleende spelers aan derde amateurklassers zijn er teruggekeerd naar profploegen? Ook in tweede amateurklasse zal er geen enkele teruggekeerd zijn na een uitleenbeurt en zal er een uitzondering uit eerste amateurklasse zijn die kon terugkeren naar het profvoetbal. Dat is niet de toekomst van die jonge mensen op voetbalvlak en niet de toekomst van de jeugdwerkingen van de kleine elf die ook gemeten worden naar doorstroming van eigen jeugd naar het eerste elftal.”

(BVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier