Doelman Thomas Didillon vier seizoenen naar Cercle

Thomas Didillon verkast van Anderlecht naar Cercle Brugge. © belga
Redactie KW

De Franse doelman tekent voor vier seizoenen bij Cercle Brugge dat met RSC Anderlecht tot een akkoord kwam voor een definitieve overgang. Hij trainde dinsdagnamiddag een eerste keer kort met groen-zwart mee.

Thomas Didillon (24), 1m93 en geboren in Seclin, ten zuiden van Rijsel, doorliep vijf jaar de jeugdrangen van het Franse FC Metz vooraleer hij in het seizoen 2013-2014 de overstap maakte naar de eerste ploeg, toen in de Ligue 2. Op het einde van die competitie maakte hij daar zijn debuut.

Het seizoen daarop werd de doelman aan Seraing uitgeleend, met Arnauld Mercier (ex-Roeselare) als coach, dat toen in ons land in de toenmalige Proximus League uitkwam. Hij speelde er 32 wedstrijden en keerde daarna terug naar Metz.

Promotie naar Ligue 1

In het seizoen daarop werd hij door gewezen Cercletrainer José Riga op negentienjarige leeftijd tot eerste doelman van FC Metz gepromoveerd. Hij speelde 27 matchen voor de Franse club en had een groot aandeel in de promotie naar de Ligue 1.

In juni 2018, toen Metz opnieuw degradeerde, maakte Didillon een transfer naar Anderlecht, waar hij in bijzijn van Luc Devroe, de toenmalige manager van paars-wit, een contract ondertekende voor vijf seizoenen en een strijd moest aangaan met Frank Boeckx. Een maand nadien debuteerde hij in de hoogste klasse op het veld van KV Kortrijk en werd hij al vrij vlug eerste doelman bij de Brusselaars.

Franse jeugdteams

Vorige zomer verloor hij zijn basisplaats aan Van Crombrugge en werd in januari van dit jaar door KRC Genk gehuurd tot het einde van vorig seizoen, met een aankoopoptie. Genk had op dat moment een keeperstekort, Didillon deed het zeer goed bij de Limburgers, maar de optie werd niet gelicht.

Didillon doorliep ook verschillende nationale Franse jeugdteams en werd onder meer opgeroepen voor de U16, U18, U19, U20 en U21.

Fiere voorzitter

De Franse doelman zou eerst voor AS Monaco tekenen en dan aan Cercle worden uitgeleend, maar men besliste uiteindelijk anders. Bij Cercle Brugge zijn ze alvast zeer fier met deze transfer. “Mijn speciale dank in het dossier gaat naar ceo Oleg Petrov en sportief directeur Paul Mitchell, die de overgang finaal mogelijk maakten”, zegt Cerclevoorzitter Vincent Goemaere. “De definitieve overgang van Thomas Didillon geeft alvast een boost aan Cercle en ik ben overtuigd dat hij ook positieve resultaten met zich zal meebrengen.”

Cercle Brugge zag met de Duitser Lennart Moser, terug naar Union Berlin, en Guillaume Hubert, via Club Brugge naar KV Oostende, twee keepers vertrekken. Didillon moet bij groen-zwart eerste keeper worden voor de Braziliaan Warleson, al zal dat wellicht niet zomaar kunnen, want die speelde op de openingsspeeldag op Standard zeker geen onaardige wedstrijd. De Brusselaar Merveille Goblet en Miguel Van Damme, die na leukemie hard aan een terugkeer werkt, maken tevens deel uit van de keepers die onder Dany Verlinden trainen. Uit de jeugd is daar momenteel ook nog de 17-jarige Bas Langenbick bij. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier