Doelman Miguel Van Damme opnieuw hervallen in strijd tegen kanker

© (Foto Davy Coghe)
Redactie KW

De doelman van Cercle Brugge is opnieuw hervallen in zijn strijd tegen leukemie.

De echtgenote van Miguel Van Damme liet dit vrijdag telefonisch weten aan de voorzitter van Cercle Brugge. Begin juni vorig jaar stelden dokters bij de doelman voor de tweede keer leukemie vast, net nadat hij een nieuwe tweejarige verbintenis bij groen-zwart had ondertekend. Na een wereldwijde zoektocht leek er in oktober licht aan het einde van de tunnel te zijn, omdat men een geschikte donor vond voor een beenmergtransplantatie. Er werden er toen zelfs twee gevonden en de tweede werd achter de hand gehouden voor mochten er toch problemen zijn geweest met de eerste.

Van Damme verbleef enkele weken in quarantaine. Hij herstelde goed maar mocht niet op drukke, publieke plaatsen aanwezig zijn omdat het risico op besmetting daar te groot is.

Opnieuw in ziekenhuis

Afgelopen week kreeg de familie van de doelman uit Zerkegem en nu ook zijn team Cercle Brugge minder goed nieuws te horen. Er werden namelijk weer slechte cellen vastgesteld. Van Damme ligt momenteel opnieuw in het ziekenhuis. “Ik ben hier met niet zo goed nieuws”, zegt de keeper in een filmpje op Instagram. “Dinsdag hebben ze een ruggenmergpunctie afgenomen ter controle. Deze donderdag waren de resultaten binnen. Ze hebben terug leukemiecellen aangetroffen in mijn ruggenmerg wat dus betekent dat ik herval. Ik moet terug in behandeling, dinsdag weten we er meer over. Het zal heel moeilijk worden nu. Ik zal zeker niet opgeven en proberen er alles aan te toen om erdoor te komen. Het zal heel moeilijk zijn. We doen ons best en ze zeggen toch ‘derde keer goede keer'”, vervolgt van Damme, die afsluit met “never give up”.

Minuut applaus

“Het nieuws van Miguel overstijgt alle tegenspoed die we dit voetbalseizoen al gehad hebben”, zegt voorzitter Vincent Goemaere. “Voetbal is bijzaak. We leven met zijn allen met Miguel mee, die toch wel de moeilijkste wedstrijd van zijn leven speelt. Ik ken Miguel als een vechter en wens hem en zijn familie alle sterkte toe. De zestiende minuut zondag tegen Anderlecht is voor Miguel, als teken van steun. Ollemolletope geven wij Miguel moed en kracht”, aldus de voorzitter.

Vanaf zondag 26 januari is er ook een ‘steunboek‘ te vinden in de fanshop, recht tegenover het secretariaat van Cercle Brugge, waar iedere supporter die dat wil zijn persoonlijke boodschap voor Miguel kan schrijven.

Cercle maakte enkele dagen geleden nog bekend een partnership aan te gaan met de stichting Me to You om de bewustwording en het onderzoek naar leukemie of bloedkanker meer onder de aandacht te brengen. Om symbolisch alle leukemiestrijders een aanmoedigend steuntje in de rug te geven, roept Cercle op om zondag tijdens de competitiewedstrijd tegen Anderlecht in de zestiende minuut – bij Cercle draagt Van Damme rugnummer zestien – één minuut applaus te geven. Eerder deze maand kreeg Van Damme tijdens het gala van de Gouden Schoen ook nog een steunboodschap van topdoelman Iker Casillas.

(ACR/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier