De titel, Europees voetbal of een degradatie? Alles kan nog voor Cercle

Alles kan nog, alles is nog mogelijk voor Cercle Brugge. © BELGA
Olivier Volckaert

Bedankt, beste uitvinder van de nieuwe 1B. In de Proximus League is het al een heel seizoen ongemeen spannend. Na 25 speeldagen, drie voor het einde van de reguliere competitie, kan het trouwens nog alle kanten uit voor Cercle Brugge. Suspens ten top, met dank aan de nieuwe competitieformule.

Inderdaad, Cercle Brugge kan nog de titel pakken en zo zijn plaatsje op het hoogste niveau weer innemen. Oké, de kans is best klein. Maar ze bestaat wel! Als Cercle Brugge zijn laatste drie matchen wint (tegen Union, Leuven en Tubeke) kan het de tweede periodetitel winnen. De periodewinnaar mag het tegen Roeselare opnemen in twee matchen die beslissen over de kampioen (en promotieticket)! Een belangrijke kanttekening voor Cercle: Antwerp-Lierse moet komend weekend op een draw eindigen en mogen niet meer winnen op de laatste twee speeldagen… Anders kan Cercle de tweede periode niet meer winnen.

Geen titel? Geen nood! Europees voetbal kan ook nog. De top vier (min de kampioen) komt straks immers in play-off 2 terecht met de nummers 7 t.e.m. 15 van 1A. De negen eersteklassers en drie tweedeklassers vormen samen twee poules van zes teams. Als Cercle zijn poule wint, vervolgens ook de testmatch tegen de andere poulewinnaars en vervolgens ook nog de barragematch tegen een ploeg uit 1A, dan speelt het Europees!

Maar, maar, maar. Er is ook een grote maar. Als Cercle bij de laatste vier van 1B eindigt, en daar staat het momenteel op een zesde stek, dan speelt het de nieuwe play-off 3. Geen leuke play-off want de laatste degradeert immers naar amateurklasse. De punten van de nummers 5, 6, 7 en 8 worden gehalveerd en in een nieuwe minicompetitie moeten ze uitmaken wie de slechtste van 1B is. Op dit moment is dat Lommel. Door de halvering van de punten zou Lommel slechts met vijf punten achterstand beginnen aan play-off 3 en dat is overbrugbaar in zes matchen.

(OVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier