Cercle-trainer Bernd Storck: “Het blijft een gevaarlijke situatie”

© (Foto BELGA)
Bram Vanlerberghe

Ook na de recente twaalf op twaalf blijven de voetjes bij Cercle Brugge stevig op de grond staan, ook richting de Brugse derby van zaterdagavond. “Meteen na de winst tegen Gent zei ik tegen de groep dat we ons moesten concentreren op de komende twee wedstrijden”, stelt trainer Bernd Storck. De Duitser moet het in de derby opnieuw zonder Stef Peeters stellen. De middenvelder ondervindt nog te veel last.

“Stadsderby’s zijn altijd een speciaal duel, maar voor ons is het een uitwedstrijd. Er zullen 1.000 Cerclesupporters zijn. Dat is fantastisch voor ons. Club zal er alles aan doen om dit duel te winnen. Het is een team met Champions League-ervaring en fantastische spelers op elke positie. Het wordt dus een enorme uitdaging en wij zijn underdog. Wij hebben niets te verliezen. Elk punt voor is een groot succes. Natuurlijk is het vertrouwen bij ons ook groot, maar onze doelstelling is om in 1A te blijven. De derby is speciaal, maar wij hebben punten nodig om te overleven. We weten niet wat er zal gebeuren op de andere velden. De drie punten tegen Gent gaven uiteraard vertrouwen voor de uitwedstrijd op Club. Uiteraard zullen we wel in de gaten houden wat er op de andere velden gebeurd, maar daar ligt onze focus niet op. Wij hebben alles in eigen handen.”

Tot voor de wedstrijd tegen KV Mechelen leek Cercle op weg naar 1B, intussen lijkt de redding nabij. De wereld voor Cercle veranderde dus op vier weken tijd. “Dat is een gevaarlijke situatie”, beseft Bernd Storck. “De voorzitter en ik spraken de groep toe en stelden dat we zeer tevreden zijn met de vooruitgang van de laatste weken, maar dat we nog niet gered zijn. Dat zei ik meteen na de wedstrijd tegen Gent, dat we ons moeten concentreren op deze laatste twee wedstrijden. Als we gered zijn, kunnen we vieren. Maar tot dan moeten we alles geven. Alles blijft mogelijk. Als Waasland-Beveren in Moeskroen wint, hebben we punten nodig. Ofwel in de derby of in de laatste partij (thuis tegen KV Oostende, red.). We zitten in een goede positie, maar zijn nog niet zeker.”

Stef Peeters geblesseerd

Lassana Coulibaly, een van de sterkhouders op het middenveld staat op een kaart van schorsing, maar wordt niet gespaard voor het duel met KV Oostende. “Ik heb het er met hem over gehad, maar ook voor hem is deze derby de match van het jaar. Hij speelt. Niet dat we met hem erbij zullen winnen, maar het is onnodig om ons ritme te breken. We moeten op deze weg verder werken en dan weet je maar nooit wat er gebeurt tegen Club. Hij kan zich, net als de andere spelers, tonen tegen een topteam in België, een internationaal topteam. Samen met Gent spelen ze het beste voetbal. Twaalf punten voorsprong op Gent, dat duidt op kwaliteit. Ze verdienen het al sinds de eerste speeldag om daar te staan.”

Stef Peeters ontbreekt voor de derby, net als Calvin Dekuyper die out is met een knieblessure. Voor het overige is iedereen beschikbaar. “Stef is een belangrijke speler. Met hem erbij kunnen we anders spelen. Hij kan andere passen geven en heeft de kwaliteiten van een spelmaker. We hebben nog iemand met die kwaliteiten, Isaac Christie-Davies, maar ook hij is jammer genoeg geblesseerd. Ik heb enkel defensieve middenvelders voor die positie.”

Over een verlengd verblijf spreekt de trainer zich nog niet uit. “Op dit moment is dit geen discussiepunt. Eens we gered zijn, zullen we praten. Maar tot op heden staat dat onderwerp niet bovenaan de lijst. Het belangrijkste nu is hoe ik het team kan voorbereiden voor het duel met Club Brugge en daarna het duel tegen KV Oostende. Er kan zoveel veranderen na het weekend. Niemand had gedacht dat we uit het tweeluik tegen Gent en Club drie punten zouden pakken. We hebben dus al meer dan verwacht, maar de zege tegen Gent gaf vertrouwen. We moeten genieten van dit duel met al die thuissupporters tegen ons. Als we hen stil kunnen maken, hebben we ons werk gedaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier