Cercle Brugge veegt de nul weg na winst tegen Waasland-Beveren

© belga

Groen-zwart kon eindelijk nog eens winnen, 1-0. Tot grote vreugde van hun aanhang. Cercle geeft de rode lantaarn nu door aan de fusieclub uit het Waasland.

De wedstrijd begon met een minuut stilte al eerbetoon aan de overleden Marc Laridon, jarenlang stadionomroeper bij thuismatchen van Cercle. Trainer Mercadal mocht de voorbije week drie nieuwkomers verwelkomen. Een daarvan, Donsah, startte in de basis. Omeonga kreeg hierdoor een plaats op de bank.

Niet echt veel wissels dus voor een team dat deze wedstrijd moest winnen om van de laatste plaats weg te geraken. Dat was ook de inzet van Waasland-Beveren. Bij hen maar liefst zes andere spelers in vergelijking met de vorige speeldag. In het eerste kwartier waren er al twee pogingen. Voor Cercle was dit Hazard die niet zelf besloot maar een ploeggenoot opzocht die echter buitenspel stond. Meteen daarna was er voor Waasland een schot van Badibanga die over het doel van Badiashile ging. Van een ander soort Cercle was er tot dan eigenlijk weinig te zien. De bezoekers waren meer aan de bal, zij het zonder echt gevaarlijk te zijn.

Halfweg de eerste helft werd bij Cercle de geblesseerde Serrano vervangen door Fioré. Na een halfuur was het niveau van de match ferm gezakt, met vooral veel afval in het spel. In minuut 35 toch nog eens Waasland-Beveren, dat tot dan het meeste initiatief nam. Op een hoekschop kopte Caufriez rakelings naast. Vijf minuten later opnieuw de bezoekers. Dit keer met Badibanga, de gevaarlijkste man bij de bezoekers. Zijn schot ging aan de verkeerde kant van de paal naast, zij het wel na voorafgaand buitenspel. Na een flauwe eerste helft, vooral van Cercle, gingen beide ploegen met 0-0 de rust in.

Bij aanvang van de tweede helft maakte Gory zijn debuut bij Cercle ten koste van Mboula. Bij het begin van de tweede helft en met de steun van het thuispubliek zagen zij toch een ander groen-zwart dan in de eerste helft. Een doelrijpe kans leverde dat alsnog niet op. Al was het opletten voor de tegenprikken van Waasland-Beveren. Zo trapte Agyepong een bal op de vuisten van Badiashile. Na ruim een uur spelen kregen we dan toch de eerste goal. Na een knappe voorzet van Hazard kon Saadi vrij inkoppen. Alhoewel, de VAR keurde de treffer af wegens zeer miniem voorafgaand buitenspel van Hazard.

© BELGA

De wedstrijd tussen de twee straatploegen bracht meer dan in de eerste helft, zij het ook zenuwachtiger. Met nog ruim tien minuten spelen bleven geldige doelpunten echter uit. Daar was Hazard nog eens, maar zijn puntertje ging net naast de kooi van Gabriël. Luttele minuten later was het dan toch prijs voor Cercle. Hazard kon de bal heroveren. Gory trapte op het been van Gabriël, maar in de rebound plaatste Peeters de bal in dezelfde hoek in doel. Kort daarna opnieuw Hazard. Dit keer bleef hij iets te slordig om de vrijstaande Saadi aan te spelen.

Het bleef spannend in het Jan Breydelstadion. In de laatste minuut van de toegevoegde tijd was er nog een zwieper van Badibanga net naast. Zo bleef het bij een krappe 1-0, maar voldoende voor Cercle om van de laatste plaats weg te geraken. Verdiend op basis van de tweede helft waarin groen-zwart meer vertrouwen toonde en meer druk op de bal kon zetten. De vorige winst in de competitie dateert overigens ook van tegen datzelfde Waasland-Beveren, van halfweg april, toen in Play-Off 2.Groen-zwart trekt zondagavond naar Gent.