Cercle Brugge opent met verlies op Standard

Standard's Felipe Avenatti and Cercle's Jeremy Taravel. © belga
Redactie KW

Groen-zwart kan op de openingsspeeldag in Luik niet verrassen en verliest met 1-0 bij Standard.

Trainer Paul Clement stond voor zijn debuut in de Jupiler Pro League met Cercle Brugge meteen voor een moeilijke opdracht. Opvallend: in zijn basiself geen een van de drie nieuwkomers. De jongste aanwinst, Bates, was nog niet speelgerechtigd en Raux-Yao en Corryn startten op de bank. Uit de eigen jeugd mochten Vanhoutte en Decostere beginnen. Somers, Cassaert en Dekuyper waren invaller. Bij Standard ontbrak de nieuwe aanvoerder Vanheusden. Carcela, Cop en Cimirot vielen naast de elf. In het middenveld bij de Rouches wel de belofte Nicolas Raskin, zoon van gewezen Cerclespeler Thierry Raskin.

‘Football without fans is nothing’ stond er te lezen op een spandoek van de thuisaanhang. Geen volk op de tribunes op Sclessin, wel zeer warm om te voetballen. Gelukkig lag het speelveld volledig in de schaduw. Standard nam van in het begin de wedstrijd in handen, al kreeg Cercle pas na een kwartier een eerste waarschuwing na een schot voorlangs van Lestienne. De druk bleef aanhouden bij Standard en een uithaal van Amallah werd afgeblokt. Aan de overzijde kon Mbenza zich net voor de drankpauze even tonen, doelman Bodart kwam met de schrik vrij.

Net voor het halfuur moest Warleson, de Braziliaanse keeper van Cercle zich tonen op een kopbal van Amallah. Even later kon Lestienne voorin Avenatti maar net niet bedienen. Groen-zwart kon zich toch even uit de omknelling wringen met een schot van Hoggas, zij het een meter naast het doel. Een minuut later was Cercle daar opnieuw, met misschien wel de beste mogelijkheid in de eerste helft. Velkovski sneed naar binnen, zette twee tegenstanders opzij en krulde de bal richting tweede paal waar Bodart toch enige moeite mee had. Een nieuwe omschakeling net voor de rust leverde nog een schot van Hazard op, niet zo ver naast de goal. Cercle deed duidelijk mee in deze fase van de match al was Standard op slag van rust dicht bij de openingstreffer. De vrijstaande Shamir besloot onhandig naast. Na een vrij evenwichtige eerste helft bleef het zo 0-0.

Bij aanvang van de tweede helft waren ze bij de thuisploeg even niet bij de pinken, Mbenza kreeg hierdoor een dikke kans, maar kon echter niet besluiten. Een minuut nadien viel de openingsgoal dan bijna aan de overkant, maar Warleson was op de goede plaats. Na tien minuten in de tweede helft brak gelegenheidsaanvoerder Bastien dan toch de ban voor de thuisploeg. Na een afgeweerde hoekschop bracht Raskin de bal weer voorin. Bastien kon zich gemakkelijk van zijn belager ontdoen en met een gekruist schot voor de 1-0 zorgen. De veer leek van dan af gebroken bij Cercle en Standard bleef verstandig de match controleren. Somers en Corryn vielen nog in, maar ook zij konden weinig forceren. Een nochtans verdienstelijk Cercle was in de slotfase nog dicht bij de 1-1 toen Somers met een kopbal Hoggas bereikte, hij botste echter in de kleine rechthoek op Bodart.

Cercle dat met veel vraagtekens aan deze competitie begon verloor met het kleinste verschil op Standard. Vorig seizoen werd eveneens op de openingsspeeldag tegen de Rouches verloren, zij het in het Brugse Jan Breydelstadion met 0-2.

Zondag 16 augustus is er om 13.30 uur de eerste thuismatch van groen-zwart tegen bekerwinnaar Antwerp.

(ACR)

Standard – Cercle Brugge 1-0.

Doelpunt: 55′ Bastien 1-0.

Cercle Brugge: Warleson, Decostere, Ueda, Taravel, Velkovski, Vanhoutte, Omolo, Hoggas, Hotic, Hazard (74′ Corryn), Mbenza (83′ Somers).

Gele kaarten: 77′ Hotic.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier