Cercle Brugge met 2-0 onderuit bij Anderlecht

Cercle's Naomichi Ueda en Anderlecht's Albert Sambi Lokonga vechetn voor de bal. © belga

Groen-zwart vond weinig opbouw in het spel en kon in de hoofdstad weinig aanspraak maken op meer. Cercle verliest voor de tweede keer op rij.

Cercletrainer Paul Clement verwelkomde de voorbije weken nieuwe spelers op training en kreeg dus op diverse posities meer opties. Na de verloren match tegen KV Kortrijk voerde hij dan ook enkele wijzigingen door. Aanvoerder Jérémy Taravel reisde niet mee naar Brussel en Hazard en Velkovski verloren hun basisplaats. Zij namen plaats op de bank, net als Marcelin als de laatste nieuwkomer bij groen-zwart.

Bates, Musaba en Corryn mochten hierdoor aan de match beginnen. Didillon stond bij Cercle in doel tegen zijn ex-club in het Lotto Park waar de wedstrijd werd bijgewoond door zo’n zesduizend fans van paars-wit dat dit seizoen nog niet verloor.

Goed overeind

Anderlecht nam de wedstrijd meteen in handen, met vooral Doku die voor de meeste dreiging zorgde. De eerste kans was wel voor Vranjes, maar de Bosniër kopte over het doel. Nog voor het kwartier dan toch even Cercle, met een vrije trap die achterin bij Anderlecht gemakkelijk kon worden weggekopt. De thuisploeg bleef aandringen. Tau tot bij Nmecha, zijn schot ging naast. Halfweg dan nog eens Cercle. Musaba kwam in een prima schietpositie, maar hij trapte half naast de bal.

Na een halfuur bleef Cercle al bij al nog goed overeind, al had de thuisploeg 62 procent aan balbezit tot Bates ietwat dom aan de uitrusting van Tau trok. De Zuid-Afrikaan wilde een steekbal van Bakkali meenemen maar werd gehinderd door de Schotse verdediger van groen-zwart. Scheidsrechter Laforge wees naar de stip, ook al wilde de VAR dat hij de fase, of als het geen rood moest zijn, nog eens zou herbekijken. Didillon dook naar de goede hoek maar de strafschop van Nmecha ging er toch in.

Luttele minuten later kreeg Musaba een unieke mogelijkheid om gelijk te scoren. De Nederlander kwam met wat geluk in balbezit, maar trapte het ding hoog de tribunes in. Net voor de rust krulde Hoggas nog een vrije trap over de muur en over de kooi van Van Crombrugge. Anderlecht trok in de eerste 45 minuten het spel naar zich toe, had de meeste kansen en kon zo met het kleinste verschil de kleedkamers in.

Halve kansen

De tweede helft werd aangevat met dezelfde 22 spelers, al lag in de aanvangsfase het tempo niet zo bijzonder hoog. Bij een van de versnellingen bij de thuisploeg ontstond na vijf minuten toch een mooie kans voor Bakkali, de middenvelder van Anderlecht schoof de bal echter naast de verste paal.

Op het uur mocht Omolo met zijn vierde gele kaart in vijf matchen naar de kant en werd hij vervangen door Kanouté. Even later kwam Hazard in de plaats van Musaba en Velkovski op de plaats van de wellicht geblesseerde Corryn.

Tussendoor had Anderlecht enkele halve kansen versierd. Maar zelfs dat had men bij de thuisploeg niet nodig om een tweede keer te scoren. Cercle liet zich verrassen door een snel genomen vrije trap en Murillo stond op de goede plaats om te besluiten: 2-0.

Een reactie van groen-zwart bleef uit. Ugbo had een kwartier nog een listige lob in huis en ook Velkovski trok naar voor, maar in beide gevallen was Van Crombruggen bij de pinken. In de slotfase was er zelfs geen eerredder meer weggelegd voor Cercle, want ook een zeer verre lob van een opportunistische Hazard ging naast de goal. En aan de overzijde was Didillon beter dan Tau en ging een schot van de ingevallen Verschaeren over. Zo bleef het bij 2-0.

Door deze tweede nederlaag op rij glijdt groen-zwart stilaan naar de tweede helft van het klassement. Op de volgende speeldag ontmoet Cercle Brugge in eigen stadion met toeschouwers STVV. Die wedstrijd heeft op maandagavond 21 september om 20.45 uur plaats.