Cercle Brugge klopt verdiend Zulte Waregem

Lassana Coulibaly legde de wedstrijd in een definitieve plooi. © belga

De goede reeks van Zulte Waregem werd in het Brugse Jan Breydelstadion onderbroken. Essevee verloor met 2-0 van Cercle Brugge dat zijn strijd voor het behoud verder zet.

Trainer Storck zorgde bij Cercle voor een ietwat verrassende basisploeg. Hassen bleef in doel, Donsah, Hazard, Dekuyper en Somers werden invaller. In hun plaats speelden Gory, Hoggas, Foster en De Belder. Bij Zulte-Waregem gaf Dury uiteraard het vertrouwen aan zijn elf die op de vorige speeldag alsook in de bekerwedstrijd startten.

Cercle nam meteen een enthousiaste start in een West-Vlaamse derby waarin gewezen Cercledoelman Nardi symbolisch de aftrap gaf. Een voorzet op rechts van De Belder kwam tot bij Gory. Die kwam goed ingelopen maar zijn afwerking strandde half op de onderkant van de lat. Kort daarna weer Cercle. Dit keer met een vrije trap van Peeters tot bij de kleine rechthoek, maar de kopbal van Dabila ging van dichtbij over. Twee grote mogelijkheden voor de thuisploeg die hiermee eigenlijk al had moeten voorstaan.

Het ging er met momenten pittig aan toe in de West-Vlaamse derby.
Het ging er met momenten pittig aan toe in de West-Vlaamse derby.© BELGA

Aan de overzijde volgde nadien een vrije trap voor Essevee. In de ietwat rommelige fase die daarop volgde kwam de bal bij Larin, zijn plaatsbal ging op de kruising.Halfweg de eerste helft verdween het tempo wat uit de wedstrijd. Cercle bleef de meeste creatieve ploeg en de bezoekers keken de kat wat uit de boom en wachtten op een foutje van de thuisploeg. Net voor het halfuur stelde Hoggas keeper Bossut nog eens op de proef en erna worstelde diezelfde Hoggas zich op de rechtervleugel tussen enkele tegenstanders. Hij bereikte Foster, die zette op zijn beurt een één-twee op met de Belder en met een lage schuiver in de verste hoek zette de Zuid-Afrikaan met zijn eerste goal van dit seizoen Cercle verdiend op voorsprong. 1-0 was ook de score bij de rust.

Dury grijpt in

Dury was terecht niet tevreden over wat zijn ploeg in de eerste 45 minuten bracht en zette bij aanvang van de tweede helft meteen twee nieuwe spelers in. Oberlin en Zarandia kwamen Bruno en Govea vervangen. De bezoekers zetten meer druk naar voor. Cercle leek zijn inspanningen wat meer te doseren. In de tiende minuut kwam het eerste gevaar van de thuisploeg met een voorzet van Ueda tot bij De Belder, de spits kon niet echt goed bij het leer. Zulte-Waregem speelde een betere tweede helft en kon af en toe eens prikken. Cercle zocht het vooral in de omschakeling en dat leverde een gele kaart op voor Bürki die net kon verhinderen dat Hoggas op het doel van Bossut kon afgaan. Even later zette ook de ingevallen Somers zich door. Bossut ging op zijn schot goed plat en duwde de bal in hoekschop.

De spelers van Zulte Waregem druipen ontgoocheld af.
De spelers van Zulte Waregem druipen ontgoocheld af.© BELGA

Ook Zulte-Waregem begon opnieuw aan te dringen en zo kregen we een spannend slot. Ook wanneer Hoggas en Gory van Cercle elkaar voorin hinderden om eventueel de score te verdubbelen. Vijf minuten extra maakte de West-Vlaamse derby nog spannender. Gory maakte daar voor de bezoekers echter een einde aan door de 2-0 te scoren. Cercle won zo verdiend en zet zijn strijd voor het behoud verder. Omdat ook Waasland-Beveren won, blijft Cercle laatste op drie punten van de Waaslanders. Op tweede Kerstdag trekt groen-zwart naar KV Kortrijk. Biancone zal moeten toekijken want hij kreeg een vijfde gele kaart en is geschorst. Zulte-Waregem komt op de volgende speeldag opnieuw naar Brugge om leider Club te bekampen.