Cercle Brugge geeft dit keer in slotfase een voorsprong weg

Iets voorbij het half uur kan Kevin Hoggas de bal in de netten trappen. © belga

Een zeer verdienstelijke thuisploeg gaat in de laatste minuut zeer pijnlijk de boot in. Groen-zwart verloor met 1-2 en maakt het zichzelf nu nog moeilijker.

Cercle Brugge trok eerder deze week met Moser een nieuwe doelman aan. De 20-jarige Duitser stond meteen onder de lat. Voorts kwamen Biancone en Foster in de basis. Hassen, Donsah en Hotic vielen naast de ploeg.

De wedstrijd begon met een minuut stilte ter ere aan de overleden Rob Rensenbrink, ex-Anderlecht. Cercle kon in de aanvangsfase mee het spel bepalen, maar net als bij Anderlecht kwam men weinig aan het doel van de tegenstander.

Op het kwartier was er na een hoekschop een kopbal van Chatziisaias, niet zo gek veel over de kooi van Van Crombrugge. De minuut die daarop volgde was voor Miguel Van Damme. Op alle banken weerklonk applaus om de aan leukemie lijdende doelman van Cercle een hart onder de riem te steken.

Cercle had opnieuw meer balbezit dan de tegenstander, maar tot een doelrijpe kans kwam het alsnog niet. Iets voorbij halfweg de eerste helft werden twee opeenvolgende schoten richting doel door Hoggas afgeblokt en werd De Belder een unieke mogelijkheid aangeboden, maar hij kreeg de bal niet echt onder controle.

Iets voorbij het halfuur werd groen-zwart dan toch beloond. Hazard vond op de linkerflank Peeters. Die bereikte met een achterwaartse pas Hoggas die met een lage schuiver de bal tegen de netten plaatste. Cercle verdiend op voorsprong en meteen werd het shirt met nummer zestien boven gehaald. Enkele minuten later gaf Biancone vanaf de andere flank een bal voor doel, Dabila stond opeens randje buitenspel helemaal vrij, zijn plaatsbal werd door Van Crombrugge uit de goal gebokst. Cercle had ondertussen, kort voor de rust, acht corners tegen een. En dat veranderde niets aan de score na 45 minuten. Groen-zwart ging met 61 procent balbezit en met een 1-0 voorsprong richting kleedkamers.

Bij aanvang van de tweede helft was Anderlecht meer op de helft van Cercle te zien, de eerste valabele doelkans kwam er alsnog niet. Iets voor het uur trapte Colassin wel richting de goal, maar zijn bal draaide over de lat.

Giulian Biancone kon geen tweede doelpunt scoren.
Giulian Biancone kon geen tweede doelpunt scoren.© BELGA

Paars-wit begon toch wat meer druk naar voor te creëren. In minuut 63 trapte Doku meteen op doel. Moser zat er met zijn vuisten tussen. Minuten later nog eens Cercle, het schot van Biancone ging over, net als dat van Hoggas. Ondertussen is het balbezit bij beide ploegen in evenwicht. Nog tien minuten kwamen er voor Cercle om de voorsprong vast te houden.

In minuut 85 van de reguliere speeltijd zette De Belder zich door voor 2-0, maar Van Crombrugge stond op de goede plaats. In de fase die daarop volgde kwam Anderlecht zowaar uit het niets op voorsprong. Chadli speelde op links de ingevallen Amuzu aan en die werkte beheerst af.

Een koude douche voor Cercle die zelfs nog kouder werd toen Anderlecht op 1-2 kwam. In de laatste minuut dan nog wel. Opnieuw op links kon Amuzu voorzetten tot bij Vlap, ook al ingevallen, en die kopte de bal overhoeks naar de tweede paal voorbij doelman Moser.

Het ongeloof is groot bij Cercle en terecht. Groen-zwart liet opnieuw een unieke mogelijkheid liggen om de drie punten thuis te houden. Anderlecht wint op een diefje. Voor Cercle, dat vandaag mentaal een zware tik kreeg, wordt het opnieuw weer wat moeilijker om het behoud alsnog te verzekeren. Volgend weekend is er de verre verplaatsing naar Eupen, zonder Peeters, want die kreeg zijn vijfde gele kaart.

Achteraf trok Cercletrainer Bernd Storck vooral de VAR en scheidsrechter Boucaut in twijfel. In de slotfase beroerde Kompany de bal met de hand. Eerder kreeg ook Luckassen de bal op de arm. Ref Boucaut kwam niet tussen, en ook de VAR zag er telkens geen strafschop in. “Wat kunnen we daartegen doen’, zucht de trainer van Cercle. “Willen ze ons er zo uit? Neen, dit kan ik niet accepteren. Ook in Kortrijk werd ons een doelpunt ontnomen.”