Cercle Brugge finaal tevreden met achttien ploegen

Vincent Goemaere. © ACR
Redactie KW

Volgend weekend wordt in 1A de competitie met achttien ploegen gestart. Dat heeft de Pro League beslist. Cercle Brugge reageert tevreden bij deze oplossing. “Sportiviteit en zeker solidariteit is ten tijde van corona zeer belangrijk”, vindt voorzitter Vincent Goemaere.

Cercle Brugge kwam een maand geleden met een aangepast competitievoorstel en werd hierbij gesteund door tal van K11-clubs en ploegen uit 1B. Groen-zwart wilde 18 in plaats van 16 ploegen en mini play-offs in 1A en een volwaardige competitie in 1B als compromis. Eerder pleitte men zelfs voor een competitie met 20 ploegen. De voorzitter van Cercle zag drie weken geleden zijn voorstel om met 18 te beginnen naar eigen zeggen verworpen door het meervoudig stemrecht, omdat de topclubs drie stemmen hebben, de K11-clubs twee en de ploegen uit 1B één.

Voet bij stuk

Na het gelijk van Waasland-Beveren werd vrijdag op de Algemene Vergadering van de Pro League in Brussel beslist om in de komende competitie van 1A en die van volgend seizoen 18 ploegen op te nemen, telkens met ingekorte play-offs. In 2022 zijn er drie dalers om opnieuw tot zestien ploegen in 1A te komen voor de start van het seizoen 2022-2023.

“Cercle Brugge bleef bij haar standpunt, in het belang van het Belgisch voetbal“, klinkt voorzitter Vincent Goemaere. “Ik ben finaal tevreden met deze oplossing. Twintig ploegen was misschien nog beter, gezien er nog een paar teams redenen hebben om een zaak op te starten. Opnieuw haalde ons eerder gegeven voorstel de meerderheid, alleen niet volgens het meervoudig stemrecht.”

Overleg nodig

Er was dus overleg nodig bij een aantal grotere clubs zoals KAA Gent. “Finaal overtuigde voorzitter Mehdi Bayat die clubs wel om voor achttien te stemmen waardoor we zo goed als de unanimiteit haalden. Nu hopen we effectief te kunnen starten, want zoal het er nu met corona uitziet, is het niet uitgesloten of onverstandig dat we de competitie even zullen moeten uitstellen”, aldus Goemaere.

Vandaag wordt de nieuwe kalender bekendgemaakt, dus met Waasland-Beveren, OH Leuven en Beerschot. De openingsspeeldag kan er voor Cercle hierdoor anders uitzien dan de verplaatsing naar Standard.

Ondertussen blijft het bij groen-zwart wachten op de nodige versterkingen. “We gaan sowieso geen volledig nieuwe ploeg hebben voor de start“, weet de voorzitter. “Er zijn nu enkele gesprekken bezig. Probleem is dat de mercatos niet gelijk lopen. Spelers op onze targetlijst hebben net gedaan, willen met vakantie en makelaars hopen in het begin van de mercato de beste optie te verkrijgen. Maar er komt versterking”, benadrukt Goemaere. “We willen niet zomaar een ploeg bouwen. De ambitie is er.”

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier