15 op 15: geleden van 2008

Spelers als Frederik Boi, Stijn De Smet en Tom De Sutter ontbolsterden volledig onder Glen De Boeck. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Cercle Brugge behaalde na de winst tegen Lierse in de voorbije vijf matchen het maximum van de punten. Het is geleden van het boerenjaar onder Glen De Boeck dat Cercle zo een knap rapport kon voorleggen.

Dat was in het seizoen 2007-2008 toen De Boeck als een jonge trainer door Cercle Brugge werd binnen gehaald om Harm Van Veldhoven op te volgen. De Nederlander verkoos na een eerdere contractverlenging in 2006 om zijn carrière bij Beerschot verder te zetten. Iets wat zoals bekend later ook De Boeck deed.

Assistent Vercauteren

De huidige coach van KV Kortrijk begon zijn trainerschap overigens bij Anderlecht als assistent van de huidige Cercletrainer Frank Vercauteren. Onder leiding van De Boeck en Vercauteren werd Anderlecht vicekampioen en vervolgens kampioen. Aan het einde van het seizoen 2006-2007 liet De Boeck aan Vercauteren weten dat hij niet langer gewenst was en nam hij een eerste keer, zij het zonder het vereiste diploma, het hoofdtrainerschap op zich, bij Cercle.

Onder leiding van De Boeck, met als assistenten Ronny Desmedt, Wim Langenbick en Danny Vandevelde, groeide groen-zwart uit tot de revelatie. De ploeg stond zelfs even aan kop. Er volgde net als nu een reeks van vijf gewonnen wedstrijden op rij. Die begon op 8 december 2007 met een 3-0-winst tegen Excelsior Moeskroen, met daarna: 1-4 bij FC Brussels, 3-1 tegen Sporting Charleroi, 5-1 tegen RC Genk en 0-3 bij SV Zulte Waregem. De speeldag die daarop volgde werd het 0-0 tegen Standard, terwijl de Rouches enkele dagen voordien in de Beker van België met 4-1 naar huis werden gestuurd. Ook toen zat net als nu de winterstop waarin Tony Sergeant bij het Italiaanse Bari werd geleend tussen die reeks met vijf zeges.

Tien jaar geleden sloot Cercle het seizoen af met de beste aanval

Tijdens die winterstop trok Cercle voor een ministage naar Blankenberge. De groep kreeg er een teambuildingsactiviteit voorgeschoteld door Johan Desmadryl, de sportpsycholoog die bij het begin van het seizoen nog bij Anderlecht zat. Hij is dan ook een kennis van Vercauteren en werd door hem ingeschakeld om het huidige Cercle tijdens de voorbije winterstop in Spanje diverse activiteiten voor te schotelen.

Tom De Sutter en Stijn De Smet ontbolsterden volledig. Zij zorgden samen elk voor tien goals. Oleg Iachtchouk sloot zich hierbij aan. Met zijn drieën waren ze goed voor bijna de helft van alle doelpunten: 62 in 34 wedstrijden, waarmee groen-zwart de meest doeltreffende ploeg van het seizoen werd. Cercle zit dit seizoen in een andere competitie aan 45 goals in 23 matchen met Xavier Mercier als draaischijf en topscorer met acht eenheden. Dylan De Belder volgt met zes.

Besnik Hasi fungeerde tien jaar geleden als generaal op het middenveld, met Sergiy Serebrennikov in steun. De Boeck koos toen ook voor snelheid op de flanken met onder meer Honour Gombami en Vuza Nyoni en hij zette hiervoor Frederik Boi als rechtsachter. Centraal achterin speelden Denis Viane en Anthony Portier als jongens uit de regio. Cercle sloot dat seizoen af op een vierde plaats en dat was van 1933 geleden.

Cercle deelde vorig weekend een tik uit aan Lierse. (Foto Belga)
Cercle deelde vorig weekend een tik uit aan Lierse. (Foto Belga)© BELGA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier