Cercle Brugge wint met 2-1 tegen Beerschot

Cercle's Robbe Decostere viert de winst.©KURT DESPLENTER BELGA
Cercle's Robbe Decostere viert de winst.©KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

Groen-zwart leek al bij al een gemakkelijke namiddag te hebben toen het na ruim een half uur 2-0 voorstond. Een rode kaart voor Velkovski deed de match echter kantelen, maar verder dan een aansluitingstreffer kwam Beerschot niet. Cercle vocht voor elke meter en greep zo drie mooie punten.

Cercle Brugge moest na vier weken en twee verloren uitmatchen op zoek naar winst, ook al omdat Waasland-Beveren zaterdag verrassend ging winnen bij KV Oostende.

Ruim drie jaar geleden stonden Cercle en Beerschot tegenover elkaar met als inzet de promotie naar de Jupiler Pro League. Uit de ploeg van groen-zwart toen die kampioen werd zat op Pasen in het Jan Breydelstadion enkel nog Hoggas in de ploeg. Voor het overige waren het allemaal nieuwe namen.

Vanderhaeghe liet Vintinho uit de basis en gaf hem een plaats op de bank, wellicht omdat hij een onnodige fout beging op Gent waardoor Cercle na een penalty met 1-0 verloor. In vergelijking met die verplaatsing verschenen ook Decostere en Hoggas aan de aftrap. Dit ten koste van de geblesseerde Marcelin en Musaba. Bij Beerschot werden ten opzichte van de vorige speeldag ook drie spelers gewijzigd. Een ervan was Bourdin, ex-Cercle.

Twee keepers

Opvallend, de twee keepers Didillon en Vanhamel waren aanvoerder en mochten bij scheidsrechter Van Driessche beslissen over de tos. Het was Beerschot die de eerste baltoets voor zich nam. De Cercltrainer had bij Beerschot voor aanvang gewaarschuwd voor de stilstaande fasen en toch mocht Holzhauser in het matchbegin al een hoekschop trappen. Die ging via de voet van Biancone op de buitenkant van de paal.

Op dat ene moment na kregen we verder een rustige openingsfase. Net voor het kwartier werd Velkovski op links gelanceerd. De Bulgaar koos echter om via een strakke voorzet Ugbo te bereiken. Zelf besluiten was een betere optie geweest en zo ging de bal verloren. Even later kwam Cercle dan wel voorsprong. Op een hoekschop ging Bates hoger dan zijn tegenstrever en bereikte zo Biancone die met zijn hoofd kon besluiten.

Na een halfuur kon Beerschot alsnog geen vuist maken en was Deman zeer dicht bij een dubbele voorsprong. Hij kreeg een aflegger van Vanhoutte echter niet onder controle. Hiermee kwamen twee spelers uit de eigen jeugdopleiding in beeld en stond er met Decostere zelfs nog een derde tussen de lijnen.

Tweede goal

De inzet en gretigheid van Cercle werd kort nadien dan toch beloond met een tweede goal. Pavlovic trok het strafschopgebied in en Sanusi beging een overtreding. Een lichte maar wel voldoende voor een strafschop. Ugbo zette de penalty met zijn dertiende goal van het seizoen om en 2-0.

Geruststellend was die voorsprong echter niet, en zeker niet toen de thuisploeg na 38 minuten met tien verder moest. Velkovski beging een domme fout op Pieterman, Van Driessche was van zins om rood te trekken, maar hield het bij geel. Na tussenkomst van de VAR wijzigde de arbiter dan toch het geel voor rood. Een domper voor Cercle dat tot dan de match volledig in handen had. Meteen daarna kon die uppercut nog groter worden want Dom knikte tegen de paal en in de herneming prikte Suzuki een uitstekende kans hoog over. Er wachtte Cercle met een man minder duidelijk nog een lastige tweede helft. En ook de aanwezige delegatie van AS Monaco met sportief directeur Mitchell besefte dat.

Aansluitingstreffer

Tijdens de rust bleef Deman bij Cercle in de kleedkamer. Corryn moest de verdediging versterken. Toch kwam Beerschot al vrij vroeg aan de aansluitingstreffer. Biancone beging een onnodige fout en Holzhauser schilderde de vrije trap op het hoofd van Van Den Bergh. 2-1. Biancone kreeg zijn vijfde gele kaart en is volgend weekend geschorst. Cercle probeerde uiteraard die voorsprong georganiseerd verder te verdedigen en Beerschot trok geduldig naar voor.

Met nog een kwartier te gaan werden bij de thuisploeg Denkey en Van der Bruggen ingebracht. Bij Beerschot voerden ze ondertussen de druk op, zij het zonder gevaarlijk te zijn. Cercle moest proberen de slotfase te overleven, alsook de drie minuten toegevoegde tijd. Al nam de nervositeit in beide kampen toe. Er wijzigde echter niets meer aan de krappe voorsprong voor Cercle dat hiermee drie gouden punten grijpt. Groen-zwart wipt over Moeskroen dat later nog speelt op Charleroi. Waasland-Beveren blijft op vier punten laatste, zij het met een match minder.

(ACR)

Cercle Brugge: Didillon, Decostere, Biancone, Bates, Pavlovic, Velkovski, Da Silva Lopes (88’ Hotic), Vanhoutte, Hoggas (75’ Van der Bruggen), Ugbo (75’ Denkey), Deman (46’Corryn).

Doelpunten: 18’ Biancone 1-0, 34’ Ugbo (pen.) 2-0, 50’ Van Den Bergh 2-1.

Gele kaarten: 44’ Da Silva Lopes, 49’ Biancone, 73’ Vanhoutte,

Rode kaart: 38’ Velkovski.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier