Cercle Brugge wil nog altijd 20 ploegen in 1A

Vincent Goemaere. © ACR
Redactie KW

Groen-zwart oppert al langer met het idee om 20 ploegen in 1A te laten voetballen. Cercle wil dat het voorstel op de volgende Algemene Vergadering van de Pro League opnieuw kan besproken worden.

Cercle Brugge stuurde het voorstel naar alle clubs waarin het wordt uitgelegd en geargumenteerd. Het voorstel is overigens niet nieuw. Het werd werd al door voorzitter Vincent Goemaere van groen-zwart gelanceerd. Het voorstel zou nu opnieuw op de agenda staan van de Algemene Vergadering van de Pro League, komende vrijdag 12 juni.

Oplossing voor juridische problemen

Het voorstel bestaat uit een competitie met twintig ploegen in 1A zonder play-offs, waar ook Waasland-Beveren, Beerschot, OH Leuven, Westerlo en Union deel van uitmaken. Dit voor de komende twee seizoenen met een degradant en een club die barrages met een ploeg uit 1B moet spelen om zich te handhaven. Voor 1B omvat het voorstel 14 clubs met daarbij Roeselare en Virton en acht belofteploegen. Om dit format goed te keuren is wel een tweederde meerderheid nodig.

Het gaat wel degelijk om een voorstel van Cercle Brugge. Het is niet de bedoeling van groen-zwart om de beslissing die eerder werd genomen, om met zestien teams in 1A te voetballen, te laten schrappen. De club wil vooral een oplossing aanreiken voor alle juridische problemen die er momenteel binnen het Belgische voetbal heersen. Verder wil de vereniging dat er wordt gestemd over de afschaffing van het meervoudig stemrecht. Nu zijn er dat drie voor de G5, twee voor de K11 en een stem per club uit 1B. Daarnaast zou men graag drie onafhankelijke leden aan de Raad van Bestuur van de Pro League toegevoegd zien. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.